TÜİK'e göre mayısta sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi yıllık yüzde 66,8, aylık yüzde 0,8 arttı, ciroları ay ve yıl bazında inşaat ciroları sürükledi. İnşaatın cirosu yıllıkta yüzde 87, aylıkta yüzde 5,7 yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayına ilişkin ciro endekslerini açıkladı. TÜİK verilerine göre mayısta sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi yıllık yüzde 66,8, aylık yüzde 0,8 arttı. Sektör cirolarının detaylarına bakıldığında mayıs ayında deprem konutu yapımı nedeniyle en büyük artış yine inşaat sektöründe görüldü. Toplam ciroların alt detaylarına bakıldığında ise mayıs ayında aylık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 1,5, inşaat ciro endeksi yüzde 5,7 arttı; ticaret ciro endeksi yüzde 0,7 azaldı, hizmet ciro endeksi yüzde 3,4 arttı. Nisan ayında Ramazan Bayramı tatili nedeniyle hizmette en büyük katkı konaklama ve yiyecek sektöründen gelirken bu ay yüzde 6,1 konaklama ve yiyecek sektörü gayrimenkulle birlikte ikinci sırada yer aldı.

 

Yıllık artışta inşaat önde

Mayıs ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 60,4, ticaret ciro endeksi yüzde 65,1, hizmet ciro endeksi yüzde 80,6 arttı; inşaat ciro endeksi ise yüzde 87 artarak en yüksek ciroyu yapan sektör oldu.

En az artış gayrimenkulde

Deprem konutlarının yapımı nedeniyle inşaat sektöründe hareketlilik olsa da konut satışlarını kapsayan gayrimenkul ayağında ise işler yolunda gitmiyor. Yıllık yüzde 55,4’lük artışla en az artış gayrimenkul alanında görüldü.

Depremle canlanan sektörlerin ciroları yüzde 63,5 arttı

Martta genel ciroları inşaat yatırımları yükseltti