Depremle canlanan sektörlerin ciroları yüzde 63,5 arttı

TÜİK'e göre sanayi inşaat ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi ocakta yıllık bazda yüzde 63,5 artarken ciro endeksine en büyük katkı inşaattan geldi. Deprem sonrası başlayan konutlar inşaatın yıllık cirosunu yüzde 99,4 artırdı.

Ekonomi 11 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
6 Şubat depremleri sonrası başlayan konut projeleri başta olmak üzere yerel seçim öncesi belediyelerin yaptığı inşaat çalışmaları sektörün ocak ayında yıllık cirosunu yüzde 99,4 artırdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 Ocak’a ilişkin Ciro Endekslerini açıkladı. TÜİK verilerine göre sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi yıllık bazda yüzde 63,5 artarken ciro endeksine en büyük katkı 2023’te olduğu gibi yeni yılın ilk ayında da inşaat sektöründen geldi. 6 Şubat depremleri sonrası başlayan konut projeleri başta olmak üzere yerel seçim öncesi belediyelerin yaptığı inşaat çalışmaları sektörün ocak ayında yıllık cirosunu yüzde 99,4 artırdı.
Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında 2024 yılı Ocak ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 58,3, ticaret ciro endeksi yüzde 60,7, hizmet ciro endeksi ise yüzde 77,9 artış gösterdi.

Aylıkta da inşaat önde

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2021=100), 2024 yılı Ocak ayında aylık yüzde 5,1 arttı. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında ocakta aylık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 4,6, inşaat ciro endeksi yüzde 9,5, ticaret ciro endeksi yüzde 4,7, hizmet ciro endeksi yüzde 6,2 arttı.

En az büyüme gayrimenkulde

İnşaatta canlanma sürerken hizmet sektörünün alt kırılımı olan gayrimenkulde azalan konut satışlarının etkisiyle büyüme sınırlı kaldı. Hizmet sektörünü oluşturan ulaştırma ve depolama, konaklama ve yiyecek, bilgi ve bilişim, mesleki, bilimsel teknik, idari ve destek alanları içinde yıllık bazda en düşük büyüme yüzde 14,1 ile gayrimenkulde yaşanırken ay bazında yüzde 2.7’lik büyüme gösteren ulaştırma ve depolamadan sonra yüzde 5.3 ile en düşük 2’nci büyüme gösteren alan oldu.

İnşaat malzemesine deprem ve seçim dopingiİnşaat malzemesine deprem ve seçim dopingi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.