İktidarın seçimden sonra ekonomiyi toparlama hazırlıkları hızlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati Türkiye Ekonomi Modeli'nin oturduğunu savunurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan Mehmet Şimşek'in koordinasyonunda bir ekibin ekonomiyi güçlendirme çalışmaları yaptığını açıkladı.

Seçimden sonra ekonomiyi toparlama konusu hem iktidarın hem de muhalefetin ana gündemi haline geldi. Bu nedenle 14 Mayıs’a sayılı günler kala iktidar “Mehmet Şimşek gelecek mi, gelmeyecek mi?” konusunu sürekli gündemde tutmaya başladı. Eski Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek 20 Mart’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine AK Parti Genel Merkezi’ne gelip görüştükten sonra aktif siyasette yer almayı düşünmediğini açıkladığı halde iddialar bir türlü bitmiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki akşam katıldığı bir televizyon programında “Önümüzdeki dönem ekonomi politikalarımızı daha da güçlendirmek için şimdiden ciddi hazırlıklar yürütüyoruz. Uzun yıllar ekonomi yönetimimizde yer alan Mehmet Şimşek kardeşimizin koordinasyonunda bir ekip bu doğrultuda hazırlıklar yapıyor. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığımızda, Merkez Bankamızda ve diğer birimlerimizde yürütülen çalışmalar da var. İnşallah seçimden sonra bunların hepsini bir araya getirip ekonomi politikamızı daha da güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Erdoğan bakanlık önerdi, Şimşek kabul etmedi mi?

Nebati: Türkiye Ekonomi Modeli oturdu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise bu açıklamalardan bir gün önce katıldığı bir televizyon programında Türkiye Ekonomi Modeli’nin oturduğunu savunarak, şunları söylemişti:

Seçim ekonomisinin bedeli yarım trilyona yaklaştı

“Sac ayaklarından birisi kur korumalı mevduat (KKM) ama en önemlisi de faizlerin düşürülmesidir. Bu bir meydan okumadır, dünya 5’ten büyüktür deme şekli ve sancılı olsa bile geçiş sürecinde üretimi artıran bir politika uyguladık hem de en zor dönemde. Savaş, salgın ve depreme rağmen bu politikalardan vazgeçmiyorsunuz ve bu politikaların sonuçları iyi oluyor. Türkiye’de kasım ve aralık ayında işsizlik azaldı. Türkiye’de yazın bahçelerde her türlü sebze üretiliyor, fiyatların da düşüyor olmasında kaynaklanan bir göreceli düşüş var. Kışın ise çok dar bir alanda ve çok ciddi bir maliyetle seracılıkla üretiliyor. Bundan kaynaklı fiyatların düştüğünü görsek de ancak yaz aylarında anlarız. Bu klasiktir, Ramazan ayı gelince gıda fiyatları yükselir. Sizi temin ederim ki enflasyon ile mücadele noktasında biz, beklentilerin kırıldığını gördük. Çiftçi bir yıl kazanıp bir yıl kaybediyor ama bizim çiftçiyi çok iyi korumamız gerekiyor. Ürün bazında üretimin belirli bir planda yapılması için Tarım Bakanımızla anlaşmaya vardık. Biz de Bakanlıkça çok net söylüyoruz, bu düzlemi yakalamak lazım. İnsanların soğanın ucuz ya da pahalı olmasını insanların konuşmasından çıkarmamız lazım. Tüketiciye bir zarar varsa bunun kamu tarafından karşılanması için bir toplumsal duruş açısından net irade koyalım.”

‘Koyun eti ucuz ama tercih edilmiyor’ diyen Nebati’ye tepki yağdı