Erdoğan bakanlık önerdi, Şimşek kabul etmedi mi?

Kendisine ekonomi bakanlığı teklif edileceği söylenen Mehmet Şimşek gece Erdoğan'la görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapılması için AK Parti Genel Merkezi'nde kürsü kurulduğu söylendi ama bu olmadı. AK Parti sözcüsü Çelik'ten "Kendisi aktif siyasette yer almayı düşünmüyor" açıklaması geldi.

Siyaset 21 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine dün akşam eski Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek AK Parti Genel Merkezi’ne gelerek kendisiyle bir görüşme yaptı.

Reuters, 17 Şubat’ta yayınladığı haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonominin başına Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yerine Mehmet Şimşek’i getirmek istediğini yazmıştı. Haberde AK Parti’nin böylece ekonomi politikalarında ilk yıllarındaki ilkelere dönüş planı yapacağı öne sürülmüştü. Görüşme bu haberin gölgesinde yapıldı.

Erdoğan’la görüşmesinin ardından sessizce binadan ayrılan Şimşek’le ilgili olarak ilk açıklama AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Görüşmenin “olağan” olduğunu belirten Çelik, Şimşek’in aktif siyaseti düşünmediğini  belirterek, kendisine teklif yapıldığını neredeyse açık bir dille beyan etmiş oldu. Çelik şunları söyledi: “Sivil toplum kuruluşlarında önemli danışmanlıklar yapıyor. Dünyada geliştirilen politikalara katkı veriyor. Aktif siyaseti düşünmediğini ifade etti. Ama Sayın cumhurbaşkanımızın parti politikalarımıza ya da hükümet politikalarımıza dönük olarak herhangi bir şekilde beyan ettiği, emrettiği her konuda yardımcı olmaya hazır olduğunu, her türlü katkıyı vereceğini, her türlü çabayı göstereceğini, emek sarf edeceğini bir kere daha ifade etti. Dolayısıyla dediğim gibi olağanüstü bir durum yok Mehmet beyle ilgili. Mehmet bey zaten gelip giden bir arkadaşımız buraya. Bizim kendisiyle dışarıda da görüştüğümüz bir arkadaşımız. Aktif siyaseti kendisi düşünmüyor.”

Aslında bu söylentiler yeni değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mehmet Şimşek aynı kareye 16 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilen Silivri yeraltı doğalgaz depolama tesisi kapasite artış töreninde girmişti. Erdoğan’ın Şimşek’i karşılaması ve protokole davet edip Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile birlikte yan yana fotoğraf vermesi, uzun zamandır konuşulan Şimşek’in ekonomi yönetimine yeniden geleceği söylentilerinin alevlenmesine neden olmuştu. Silivri’deki törene katılmayan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin, o gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ı ziyaret etmesi beklentileri daha da körüklemişti.

Şimşek: Aktif siyasete girmeyi düşünmüyorum

Mehmet Şimşek de görüşmenin ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda aktif siyasete girmeyi düşünmediğini açıkladı. Şimşek, paylaşımında “Sn Cumhurbaşkanımız ile akşam saatlerinde AK Parti Genel Merkezi’nde son derecede samimi bir ortamda görüşme fırsatım oldu. Kendisine bu kabulleri çok teşekkür ederim. Kendi alanıma giren her konuda istenen katkıları vermeye her zaman hazırım. Ancak yurtdışında finans kuruluşlarındaki işlerim nedeni ile aktif siyasete girmeyi düşünmüyorum. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” ifadelerine yer verdi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.