Şimşek dünyanın elit ekonomistleri önünde söz verdi: Ne gerekiyorsa yapacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Riyad'da düzenlenen bir konferansta güven ve yatırımcıların geri geleceği mesajını verdi. 'Erdoğan arkamızda' diyen Şimşek 'Bir takım anormallikler yaşandı, bunları düzeltmeye çalışıyoruz. Erdoğan arkamızda, yapılması gereken her şeyi yapacağız' dedi.

Ekonomi 26 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Mehmet Şimşek, katıldığı konferansta "Bir takım anormallikler yaşandı, bunları düzeltmeye çalışıyoruz. Biz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğine sahip olduğumuza inanıyoruz. Bu nedenle programın uzun ömürlülüğü ilgili endişeler yersiz" dedi.

Sıcak para ve yatırım aramak için 22 Haziran’dan bu yana 4 ayda 52 bin kilometrenin üzerinde yol kat eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen bir konferansta yapılması gereken her şeyi yapacaklarını belirterek, güven ve yatırımcıların geri geleceği mesajını verdi.

Suudi Arabistan’ın Varlık Fonu tarafından yönetilen kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Future Investment Initiative (FII) Enstitüsü tarafından 24-25-26 Kasım’da Riyad’da düzenlenen “Yeni Pusula” konferansında aralarında Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva’nın da bulunduğu bir oturumda konuşan Şimşek, CNBC Ortadoğu Muhabiri Dan Murphy’nin sorularını yanıtladı. Murphy’nin “Enflasyonunuz yüzde 60, politika faiziniz yüzde 30. Normale dönüş diyorsunuz, bu mu normal?” sorusuna Şimşek “Bir takım anormallikler yaşandı, bunları düzeltmeye çalışıyoruz. Biz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğine sahip olduğumuza inanıyoruz. Bu nedenle programın uzun ömürlülüğü ilgili endişeler yersiz. Çok yol aldık ama daha yapmamız gerekenler var. Daha bitirmedik, hâlâ gidecek yolumuz var. Enflasyon ve faiz hesabını gerçekleşen rakamlar üzerinden değil, beklenen enflasyon üzerinden yapmak lazım. Böyle yaparsak dediğinizden daha sıkı bir politikanın içinde olduğumuzu görürsünüz” yanıtını verdi. Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Yabancı yatırım girişleri ve TL’nin değeri artacak’

“Türkiye yeni bir program ve yeni bir ekiple geri döndü. Çok kapsamlı bir yapısal reform gündemimiz var. Siyasi belirsizlik ortadan kalkıyor. Önümüzde 5 yıl var. Merkez Bankası’nda yeni bir ekip var ve enflasyonu kontrol altına alıp tek haneye indirmek için ne gerekiyorsa onu yapıyorlar. Bu amaçla bir programımız var. Ayrıca para politikası duruşunun, niceliksel sıkılaştırma ve seçici kredi sıkılaştırması nedeniyle göründüğünden daha sıkı olduğunun altını çizmek isterim. Yeni normal, güven yaratan sağlam politikalar uyguluyor olmamızdır. Bu, sonuçta Türkiye’ye portföy ve doğrudan yabancı yatırım girişlerine yol açacak. Böylece para biriminin reel değeri artacak. Bu da enflasyonun daha hızlı düşmesini teşvik edecektir. Ana oyun planı bu. Doğru politikalar uyguladığımız için doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum.”

Şimşek Çelebi: Borç arayışında dört ayda 52 bin kilometre yol kat ettiŞimşek Çelebi: Borç arayışında dört ayda 52 bin kilometre yol kat etti

Bu sözleriyle faizlerdeki yükselişin bir süre daha devam edeceği mesajını veren Şimşek “Whatever it takes” yani “Ne gerekiyorsa yapacağız” sözleriyle de güven ve yatırımcıların döneceğini vurguladı.

Mario Draghi de aynı şeyi söylemiş, euro için dönüm noktası olmuştu

Eski Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, 26 Temmuz 2012 tarihinde Londra’da düzenlenen Küresel Yatırım Konferansı’nda yaptığı konuşmada “Yetki alanımız dahilinde, AMB euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırdır. Ve inanın bana, bu yeterli olacaktır” demişti. Bu o dönem yaşanan euro borç krizinde dönüm noktası olmuştu. Euro, bu sözler üzerine adeta uçurumun kenarından dönmüştü. Ekonomistler, Mehmet Şimşek’in sözlerinin de böyle bir dönüm noktası için başlangıç olmasını umut ettiklerini dile getiriyor.

Suudi Arabistan’la iş birliği mutabakat zaptı

Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından, Körfez ülkelerine yönelik devam eden ziyaretleriyle ilgili bir bilgilendirme notu paylaştı. “Körfez ziyaretimizin son durağı olan Riyad’da iki gün boyunca yatırımcılarla oldukça verimli görüşmeler gerçekleştirdik” diyen Şimşek, paylaşımında Suudi Arabistan ile imzalanan ön anlaşma ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Suudi Arabistan Maliye Bakanı Mohammed Al-Jadaan ile kamu maliyesi ve vergilendirme reformları, maliye politikalarıyla bağlantılı iklim değişikliği, kamu özel işbirlikleri, ulusal mali politikaları, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi, uluslararası koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi konularını içeren ‘Mali Alanda İş Birliği Mutabakat Zaptı’na imza attık. Ayrıca Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid El-Falih ile görüşmemizde iki ülke arasındaki potansiyel yatırım fırsatlarını değerlendirdik.”

Şimşek yurtdışından para geleceğinden umutluŞimşek yurtdışından para geleceğinden umutlu

Bakan Şimşek dış kaynak bulamayınca Gabar’a sığındıBakan Şimşek dış kaynak bulamayınca Gabar’a sığındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.