Politika faizinin yüzde 50'de sabit tutulduğu PPK toplantısı özetinde yakın dönem tüketici enflasyonu gerçekleşmeleri dikkate alındığında belirli hizmet kalemlerinde enflasyonun bir süre daha yüksek seyretme riski bulunduğuna dikkat çekildi. 

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 27 Haziran 2024 tarihinde toplantısının özetini yayımlandı. Toplantıda küresel ekonomi, parasal ve finansal koşullar, talep ve üretim ile enflasyon gelişmeleri detaylı bir şekilde ele alındı. Özette yakın dönem tüketici enflasyonu gerçekleşmeleri dikkate alındığında belirli hizmet kalemlerinde enflasyonun bir süre daha yüksek seyretme riski bulunduğuna dikkat çekildi. “Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmakta” ifadeleri yer alan özette talebin enflasyon raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği değerlendirildi. TCMB’nin politika faizini yüzde 50’de sabit tuttuğu toplantının özetinde şu bilgiler yer aldı:

-Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.

-Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit etmekte.

-Daha yakın döneme ilişkin göstergelerle birlikte tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, talebin enflasyon raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği değerlendirilmekte.

-Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmakta.

-Eğitim hizmetleri enflasyonunda eylülde özel üniversite ücretlerine bağlı fiyat ayarlamalarının etkisinin hissedileceği not edilmeli.

-Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makro ihtiyati adımlarla desteklenecek.

Enflasyon hem aylıkta hem de yıllıkta inişe geçti

İşte enflasyon farkı: İstanbul pahalılıkta bir yılda 55, Ankara ise 13 sıra birden yükseldi

Piyasa ile hanehalkının enflasyon beklentisi arasındaki fark 40 puana yaklaştı