12 Haziran'da yapılan genel kurulda TUSAŞ Genel Müdürlüğü görevinden alınan Temel Kotil 1 Ağustos itibarıyla Çalık Enerji CEO'su olarak atandı. Uçak mühendisliğinde profesör unvanı olan Kotil böylece ilk kez havacılıktan farklı bir sektörde çalışacak

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürlüğü görevinden haziran ayında ayrılan Prof. Dr. Temel Kotil, 1 Ağustos’ta Çalık Enerji CEO’su olarak göreve başladı. Türk Hava Yolları’nda (THY) 12 yılla şirket tarihinin en uzun süreli genel müdürlük görevini üstlendikten sonra TUSAŞ Genel Müdürü olan Kotil, burada Kaan, Atak, Anka, Hürkuş, Hürjet gibi birçok havacılık projesinde yer almış, ilk uçuşlarına imza atmıştı.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ve Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan 12 Haziran’da yapılan olağan genel kurul toplantısında görevden alınmışlardı. Kaynaklar, görevden alınma nedenlerini “Savunma Sanayii Başkanı Prof. Haluk Görgün ile anlaşamamaları” olarak açıklamıştı. Şirketin yönetim kurulu başkanlığına Ömer Cihad Vardan, genel müdürlüğe de Dr. Mehmet Demiroğlu atanmıştı.

TUSAŞ’tan yapılan açıklamada “Gerçekleştirilen 2023 olağan genel kurul toplantısı neticesinde yeni yönetim kurulu oluşmuş olup, sonrasında gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantımızda, şirketimizde yönetim kurulu başkanvekili olarak görev yapmakta olan Sayın Ömer Cihad Vardan yönetim kurulu başkanı olarak seçilmiş, helikopter genel müdür yardımcısı olarak görev yapmakta olan Dr. Mehmet Demiroğlu, yönetim kurulumuz tarafından genel müdür olarak atanmıştır. TUSAS ailesi olarak yeni dönemin hayırlı olmasını dileriz” ifadeleri yer aldı.

Kotil THY ve TUSAŞ’ta 21 yıl görev yaptı

1959 yılında doğan Kotil İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) uçak mühendisliği bölümünden 1983 yılında mezun oldu. 1986’da ABD’nin Ann Arbor kentindeki Michigan Üniversitesi’nin uçak mühendisliği bölümünde yüksek lisansını, 1987’de de aynı üniversitede makine mühendisliği dalında ikinci yüksek lisansını, 1991’de de yine Michigan Üniversitesi’nde makine mühendisliği bölümünde doktorasını tamamladı.

Kotil 1991-93 yılları arasında İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde havacılık ve ileri kompozit laboratuvarlarının kuruculuğunu ve yöneticiliğini yaptı. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde yardımcı doçent ve doçent olarak hizmet veren Kotil aynı fakültede bölüm başkan yardımcılığı ve 1993-94 yıllarında da fakülte dekan yardımcılığı yaptı.

2001 yılında ABD’de Illinois Üniversitesinde misafir profesör olarak görev yapan ve daha sonra New York’ta AIT Inc’de Araştırma ve Mühendislik Bölümü Başkanlığı’nı yürüten Kotil, İstanbul Teknik Üniversitesi, Türk Hava Kuvvetleri Akademisi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi gibi saygın kurumlarda lisans ve yüksek lisans dersi verdi.

Temel Kotil İstanbul Büyükşehir Belediyesi Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı olarak görev yaptıktan sonra 2003 yılında THY’deki kariyerine Teknik Genel Müdür Yardımcısı olarak başlayan Kotil, 2005 yılında THY Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyeliği’ne atandı.

200-2011 yılları arasında THY Teknik A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü. 2010-2012 yılları arasında Sun Express Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Kotil, 2006 yılında IATA Yönetim Kurulu Üyeliği’ne, 2010 yılında yönetim kurulu üyeliğine seçildiği Avrupa Havacılık Birliği’nin (Association of European Airlines-AEA) 2012 yılında başkan yardımcısı, 2013 yılında da başkanı oldu. 2015-2023 yılları arasında TUSAŞ  Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Kotil, 21 Ekim 2016 tarihinden 12 Haziran 2024’e kadar TUSAŞ Genel Müdürü olarak görevini sürdürdü.

Çalık Enerji 12 ülkede faaliyet gösteriyor

Temel Kotil’in başına geçtiği Çalık Holding’e ait olan Çalık Enerji, 1998 yılında kuruldu. Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu, Orta Asya, Afrika ve Balkanları kapsayan geniş bir coğrafyada sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için çalışıyor. Şirket bugüne kadar 12 ülkede tamamladığı 36 proje ve 10 gigavatlık kurulu güç ile dünyanın önde gelen enerji şirketleri arasında yer alıyor. Çalık Holding, 1981 yılında Ahmet Çalık tarafından kuruldu. 34 ülkede enerji, inşaat, madencilik, tekstil ve finans alanlarındaki şirketleriyle faaliyet gösteriyor.

Sürpriz: Kaan uçağını da geliştiren TUSAŞ’ta yönetim değişti, Temel Kotil görevden alındı

Temel Kotil çok iddialı: Milli Muharip Uçak 2022’de bitecek, motoru F-35’ten güçlü olacak