Sürpriz: Kaan uçağını da geliştiren TUSAŞ’ta yönetim değişti, Temel Kotil görevden alındı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil ve TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Haluk Görgün ile anlaşamadıklarından olağan genel kurulda görevlerinden alındı.

Bilim Teknoloji 12 Haziran 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Temel Kotil TUSAŞ'a ilk adımını 2015 yılında yönetim kurulu üyesi olarak atmıştı.

Türkiye’nin en önemli savunma sanayi şirketlerinden Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş (TUSAŞ) genel müdürü olarak başta milli muharip savaş uçağı Kaan olmak üzere birçok önemli havacılık projesini geliştirilmesine katkı yapan Genel Müdür Temel Kotil ve Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan şirket olağan genel kurulunda görevden alındılar. TUSAŞ yönetim kurulu başkanlığına Ömer Cihad Vardan, genel müdürlüğe Dr. Mehmet Demiroğlu atandı.

TUSAŞ’tan yapılan açıklamada “Gerçekleştirilen 2023 olağan genel kurul toplantısı neticesinde yeni yönetim kurulu oluşmuş olup, sonrasında gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantımızda, şirketimizde yönetim kurulu başkanvekili olarak görev yapmakta olan Sayın Ömer Cihad Vardan yönetim kurulu başkanı olarak seçilmiş, Helikopter Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmakta olan Dr. Mehmet Demiroğlu, Yönetim Kurulumuz tarafından Genel Müdür olarak atanmıştır. TUSAS ailesi olarak yeni dönemin hayırlı olmasını dileriz” ifadeleri yer aldı.

15 Mayıs 1984 tarihinde Türk Ticaret Kanunu ve Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu uyarınca kurulan TUSAŞ’ın Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) (Yüzde 54.49), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSM) (Yüzde 45.45) ve Türk Hava Kurumu (THK) (Yüzde 0.06) olmak üzere 3 hissedarı bulunuyor.

Kotil çok emek verdiği KAAN’ın iki uçuşunu da görememesi için tarihlerin bilinçli seçildiğini düşünüyordu ve kırgındı.

Kaan’ın uçuşlarında Kotil niye yoktu?

Ankara’daki savunma sanayi çevrelerinden edinilen kulis bilgisine göre 2023 Haziran’ında Aselsan Genel Müdürlüğü ve Yönetim Başkanlığı görevinden Savunma Sanayi Başkanlığına getirilen Prof. Haluk Görgün ile TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil arasında pek çok konuda görüş farklılığı bulunuyordu. Taraflar zaman içinde görüş farklılıklarını gideremedi. Prof. Görgün’ün yönetimde değişiklik isteğine diğer hissedarlar da destek verince Temel Kotil 21 Ekim 2016’dan beri sürdürdüğü görevinden alındı. Aynı çevreler milli muharip uçak Kaan’ın iki uçuşunda da TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’in bulunmadığını belirterek şunları söyledi:

“Kotil birinci uçuş sırasında yurtdışı görevindeydi. İkinci uçuş için de Ankara’da bulunmadığı bir gün seçilmişti. Kotil çok emek verdiği Kaan’ın iki uçuşunu da görememesi için tarihlerin bilinçli seçildiğini düşünüyordu ve kırgındı. Ancak sürdürülen projelerde işler iyi gittiğinden görevden alınmayı da beklemiyordu.”

Kotil THY ve TUSAŞ’ta 21 yıl görev yaptı

1959 yılında doğan Kotil İstanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Uçak Mühendisliği bölümünden 1983 yılında mezun oldu. 1986’da ABD’nin Ann Arbor kentindeki Michigan Üniversitesi’nin “uçak Mühendisliği bölümünde yüksek lisansını, 1987’de de aynı üniversitede Makine Mühendisliği dalında ikinci yüksek lisansını, 1991’de de yine Michigan Üniversitesinde Makine Mühendisliği bölümünde doktorasını tamamladı.

Kotil 1991-93 yılları arasında ITU Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde havacılık ve ileri kompozit laboratuvarlarının kuruculuğu ve yöneticiliğini yaptı. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde yardımcı doçent ve doçent olarak hizmet veren Kotil aynı fakültede bölüm başkan yardımcılığı ve 1993-94 yıllarında da fakülte dekan yardımcılığı yaptı.

2001 yılında ABD’de Illinois Üniversitesinde misafir profesör olarak görev yapan ve daha sonra New York’ta AIT Inc’de Araştırma ve Mühendislik Bölümü Başkanlığını yürüten Kotil, İstanbul Teknik Üniversitesi, Türk Hava Kuvvetleri Akademisi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi gibi saygın kurumlarda lisans ve yüksek lisans dersi verdi.

Temel Kotil İstanbul Büyükşehir Belediyesi Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı olarak görev yaptıktan sonra 2003 yılında THY’deki kariyerine Teknik Genel Müdür Yardımcısı olarak başlayan Kotil, 2005 yılında THY Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyeliğine atandı.

2016’da TUSAŞ Genel Müdürü olmuştu

2005 – 2011 yılları arasında THY Teknik A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü. 2010 – 2012 yılları arasında Sun Express Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Kotil, 2006 yılında IATA Yönetim Kurulu Üyeliğine, 2010 yılında Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildiği Avrupa Havacılık Birliğinin (Association of European Airlines-AEA) 2012 yılında Başkan Yardımcısı, 2013 yılında da Başkan oldu. 2015-2023 yılları arasında TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Kotil, 21 Ekim 2016 tarihinden bu yana TUSAŞ Genel Müdürü olarak görevini sürdürüyordu.

Kotil’in yerine genel müdürlük görevine getirilen Mehmet Demiroğlu, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nde tamamladı. Yüksek Lisans, Renssealer Polytechnic Institute’de yaptıktan sonra doktorasını da Renssealer Polytechnic Institute’de yaptı. Kariyerine ilk olarak Eskişehir Hava İkmal Merkezi’nde 1996-1997 arasında başlayan makine mühendisi Demiroğlu daha sonra çeşitli özel ve kamu sektöründeki şirketlerde çalıştıktan sonra TUSAŞ’a katıldı ve Helikopter Genel Müdür Yardımcısı oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.