Müşterilerinden yüksek masraf ve komisyon aldığı tespit edilen finans kuruluşlarına 3 milyar 184 milyon lira rekor idari para cezası kesildi. Ticaret Bakanlığı yılın ilk sekiz ayında tüketiciyi korumak için 815 milyon lira para cezası kesmişti.

Ticaret Bakanlığı’nın yapılan açıklamada denetimler sonucu müşterisinden yüksek ücret, masraf ve komisyon aldığı tespit edilen finans sektörü kuruluşlarına idari para cezası verildiği belirtildi. Banka bilançolarında faiz dışı gelirler başlığı altında toplanan bu kalemlerde son dönemdeki artış şikayet konusu olmuştu. Verilere göre Türk bankacılık sektöründe 2022 yılında 338 milyar TL olan faiz dışı gelirler geçen yıl sonu itibariyle yüzde 130 artışla 777 milyar liraya ulaşmıştı.

Bakanlık müfettişlerince yapılan denetimlerin detaylarına yer verilen açıklamada “Finansal kuruluşlarca EFT, havale, FAST, kıymetli maden ve uluslararası fon transferi, başka finans kuruluşlarının ATM kullanımı, kiralık kasa işlemleri ile nakit avans ve taksitli nakit avans işlemlerinde tüketicilerden fazla ücret tahsil edilmesi, üçüncü kişilere ödenen tutarlardan daha fazla masraf ve komisyonun tüketicilere yansıtılması, ayrıca uygulamaya konan ücret değişikliklerinin bildirilmemesi şeklindeki uygulamalarla tüketici mağduriyetine sebebiyet verildiği tespit edilmiştir” dendi.

‘Fazla ücret müşteriye iade edilecek’

Açıklamada tüketicilere yaşatılan mağduriyetler dolayısıyla denetim kapsamına alınan finansal kuruluşlara 3 milyar 184 milyon 471 bin 852 lira idari para cezası öngörüldüğü aktarılarak şunlar ifade edildi:

“Ayrıca bu finansal kuruluşlar tarafından fazla tahsil edilen ücretlerin tüketicilere iadesine yönelik gerekli çalışmalara da başlanmıştır. Bakanlık olarak finans sektörünün mevzuata uyum durumlarının kontrolüyle birlikte hem vatandaşlarımızın menfaatlerini korumak, hem de tüketici memnuniyetini sağlamak adına çalışmalarımız azami hassasiyetle devam etmektedir.”

Finans sektörü kuruluşlarına  kesilen ceza Ticaret Bakanlığı’nın rekoru. Bakanlık 10 Eylül’de yaptığı sosyal medya paylaşımında “Ticaret Bakanlığı olarak tüketicilerin taraf olduğu sözleşmeler, reklam ve haksız ticari uygulama denetimi, ürün güvenliği kapsamında yapılan piyasa gözetimi ve denetimi, taşra teşkilatımızca fiyat etiketi başta olmak üzere yürütülen denetim faaliyetleri kapsamında 2024 yılının ilk 8 ayında toplamda 815.323.796,32 TL idari para cezası uyguladık. Sadece 2024 yılının Ağustos ayında yapılan denetimlerde 79.580.960 TL idari para cezası uygulanmıştır” demişti.

Rekabet Kurulu Tetra grubu şirketlerine 130,9 milyon lira para cezası kesti

Reklam Kurulu’ndan Gıda Dedektifi’ne yanıltıcı reklam için para cezası