Mercer, Yaşayan Şehirlerin Maliyeti 2024 sıralamasının sonuçlarını paylaştı. Rapora göre yabancı çalışanlar için en pahalı şehirleri arasında Hong Kong ilk sırada. Onu Singapur ve Zürih takip ederken listede İsviçre’den dört şehir olması dikkat çekiyor. CNBC Make It’in paylaştığı sıralamaya göre ilk beşte önceki yıla göre hiçbir değişiklik yok, ancak Londra’nın dokuz sıra birden yükselerek 17’inci sıradan 8’inci sıraya çıkması dikkat çekti.
Konut fiyatları zorladı
Yapılan anket incelenen 226 şehir içinde konut, ulaşım, gıda, giyim, ev eşyası ve eğlence fiyatları dahil 200’den fazla kalemin maliyetini karşılaştırıyor. New York City referans noktası olarak kullanıldı ve ABD dolarına karşı döviz dalgalanmaları ölçüldü. Nijerya, Pakistan ve Kırgızistan’daki şehirler yabancıların yaşayabileceği en ucuz şehirler olurken Nijerya’daki Lagos ve Abuja sırasıyla 178 ve 86 sıra düşerek 225 ve 226. sıraya geriledi. 2024’te yabancı çalışanlar için en pahalı şehirler listesinde İstanbul 55 sıra birden yükselerek 130’uncu sıraya çıktı. Başkent Ankara 13 sıra yukarı çıkarak 208’inci oldu.
İstanbul pahalılığın en çok arttığı beş şehirden
Raporda İstanbul yabancı çalışanlar için bu yıl hayat pahalılığının en çok arttığı beş şehirden biri olarak gösterildi. 2023’e kıyasla 80 sıra yükselen Afrika ülkeleri Gana’nın başkenti Akra ve 56 sıra yükselen Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’nın ardından İstanbul, listede üçüncü sırada yer aldı. Raporda yüksek enflasyonla artan ekonomik ve jeopolitik gerilimlerin konut fiyatlarını, kamu hizmetlerini, yerel vergileri ve eğitim ücretlerini artırdığına dikkat çekiliyor. Mercer’in küresel mobilite lideri Yvonne Traber basın bülteninde şunları vurguladı:
“Yüksek yaşam maliyetleri, atananların yaşam tarzlarını ayarlamalarına, isteğe bağlı harcamaları kısmalarına ve hatta temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmalarına neden olabilir.” Listede Nassau dışındaki diğer tüm şehirlerde 2023’ten beri konut maliyetleri artıyor. Hong Kong ve Singapur’da yüzde 8’lik artışa karşılık New York City’de yüzde 7’lik ve Zürih’te yüzde 6’lık fiyat artışı yaşandı. Raporda “2023 ile 2024 yılları arasında dünya çapında bu maliyette çok fazla değişkenlik vardı. Konut kiralama fiyatları şehirler arasında önemli ölçüde farklılık gösteriyordu” dendi. “Bu tür maliyetler nüfus artışının yüksek olduğu veya kalkınma için sınırlı arazinin bulunduğu bölgelerde özellikle zorlayıcı olabilir. İnşaat maliyetleri ve arazi fiyatları gibi diğer faktörler de konutun karşılanabilirliğini etkileyebilir” sözlerine yer verildi. Bu harcamaların yabancı çalışanlara diğer harcamaları için daha az gelir bırakacağı da raporun notları arasında yer aldı.