Dünyanın en pahalı ve en ucuz şehirleri

Economist dergisinin Araştırma Birimi (EIU) dünyanın en pahalı ve ucuz şehirlerini yayınladı. Buna göre dünyada yaşam maliyetlerinin en pahalı olduğu şehirler Zürih, Singapur, en ucuz şehirler Şam ve Tahran oldu.

Ekonomi 1 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Şam ve Tahran’dan sonra en ucuz şehirler sırasıyla Libya’nın başkenti Trablus, Karaçi (Pakistan), Taşkent (Özbekistan) Tunus (Tunus), Lusaka (Zambiya) ve Ahmedabad (Hindistan) oldu.

Economist dergisinin Araştırma Birimi (EIU) dünyada yaşaması en pahalı şehirleri açıkladı. Yılda iki kez güncellenen sıralama 173 şehirdeki gıda, giyim, benzin ve elektrik faturası dahil 200 ürünün fiyatı analiz edilerek hazırlandı. Buna göre Zürih, Singapur 2023’te en pahalı şehirler oldu, Londra dokuzuncu sırada yer aldı. En ucuz şehir ise Suriye’nin başkenti Şam.

The Economist uyardı: Küresel konut fiyatları düşecek, bir grup insan mahvolacak The Economist uyardı: Küresel konut fiyatları düşecek, bir grup insan mahvolacak 

New York ikinciliğe geriledi

Geçen yıl Singapur’la en üst sırayı paylaşan New York 2023 Dünya Yaşam Maliyeti (WCOL) anketinde Cenevre ile birlikte ikinci sıraya yerleşti. Podyumda üçüncü sırada Hong Kong yer aldı, Los Angeles dördüncü, Paris beşinci oldu. Tel Aviv ve Kopenhag altıncı, San Francisco ise yedinci sırada. Terazinin diğer ucunda Suriye’nin başkenti Şam en ucuz şehir ilan edilirken İran’ın başkenti Tahran ise ikinci en ucuz şehir oldu.

Şam ve Tahran en ucuzu

Şam ve Tahran’dan sonra en ucuz şehirler sırasıyla Libya’nın başkenti Trablus, Karaçi (Pakistan), Taşkent (Özbekistan) Tunus (Tunus), Lusaka (Zambiya) ve Ahmedabad (Hindistan) oldu. Raporda mal ve hizmet fiyatlarının yılda ortalama yüzde 7,4 artışıyla birlikte küresel yaşam maliyeti krizinin hâlâ devam ettiği sonucuna varıldı.

Rapora göre hane halkı enerji ve su faturası maliyetleri (ankete katılan on kategori arasında) dünya çapında enflasyondan en az etkilenenler arasında. Bu Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerji fiyatlarında yaşanan artışın yavaşladığına işaret ediyor. Raporda ayrıca “Market fiyatları güçlü bir şekilde artmaya devam ediyor. Çünkü birçok üretici ve perakendeci yüksek maliyetleri tüketiciye yansıtıyor” dendi. Fiyat artışlarının bir nedeninin de tedarik zincirini etkileyen “aşırı hava olaylarındaki sıklık” olduğu belirtildi.

The Economist'ten yılın 'o' kapağı: 2024'te bizi neler bekliyorThe Economist’ten yılın ‘o’ kapağı: 2024’te bizi neler bekliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.