100 yılın fiyaskosu!

2023'te sadece Cumhuriyet değil Türkiye Futbol Federasyonu da 100 yaşına girdi. İlk milli maçın üzerinden bir asır geçti. Mehmet Büyükekşi yönetimindeki TFF maalesef tarihine sahip çıkmakta sınıfta kaldı.

31 Ekim 2023
Kulüpler özel forma hazırlarten TFF, Cumhuriyet'in 100. yılını bir açıklamayla geçti.

29 Ekim 2023… Cumhuriyet’in 100. yıldönümü tüm Türkiye’de coşkuyla kutlandı. Tüm yurtta 7’den 70’e vatandaşlar Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti Cumhuriyet’in 100. yaşını kutlamak için sokaklara döküldü. Şölen havasında geçen kutlamalara katılanlar gündüz ayrı gece ayrı renkli görüntüler oluşturdu.

Türkiye Futbol Federasyonu ne yaptı?

Tüm Türkiye’de bu kadar coşku varken Türkiye Futbol Federasyonu, bu tarihi gün için bir video paylaştı ve şu açıklamayı yaptı: “Cumhuriyetimizle yaşıt olmanın kıvancını yaşayan Türkiye Futbol Federasyonu olarak önümüzdeki yeni yüzyılda Türk futbolunun, Cumhuriyet değerleriyle birlikte dünya futbolunun önde gelen ülkeleri arasındaki yerini alması için gerekli tüm çalışmaları yapmaya azim ve kararlılıkla devam ediyoruz.” (TFF’nin açıklamasının tam metni linkte)

Kulüpler kadar olamadı

Başta Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray olmak üzere birçok takım 29 Ekim’in yıldönümü için özel formalar hazırlarken TFF’den bu konuda en ufak bir çalışma yoktu. TFF, Cumhuriyet Bayramı’nın kendi sitesinden yaptığı bir açıklama ve bir video ile geçiştirdi. Başkan Mehmet Büyükekşi, belli ki Süper Lig müziği, yeni logo, play-off formatı derken Cumhuriyet’in 100. yılı için kafa yormamıştı.

Süper Kupa maçı tek tribünde yapılabilirdi

Halbuki 29 Ekim’in pazar gününe denk gelmesi tabiri caizse Türkiye Futbol Federasyonu’na büyük bir asistti. Suudi Arabistan’da yapılacağı açıklanan Galatasaray- Fenerbahçe maçı Ankara’da oynanabilir ve taraftarlara karışık bilet satılarak ‘Cumhuriyet için tek yüreğiz’ mesajı en güzel şekilde verilebilirdi. Böyle bir teklife ne yöneticiler ne taraftarlar karşı çıkardı. Cumhuriyet ilan edilmeden 3 gün önce ilk milli maçın retro forması hazırlanır, satılabilirdi. Biraz üzerine düşünülse çıkacak fikirlerin haddi hesabı yoktu. TFF yetkilileri ise kafa yormamayı tercih etti.

Mutluyuz, gururluyuz... 100. yıl çoşkusuna tüm yurtta milyonlar katıldıMutluyuz, gururluyuz… 100. yıl çoşkusuna tüm yurtta milyonlar katıldı

TFF’nin kuruluşu ve ilk milli maç da unutuldu

TFF, kendi kuruluşunu ve ilk milli maçı internet sitesinde şöyle anlatıyor: “Türk Futbol Federasyonu 1923 yılında Şehzadebaşı’ndaki Letafet Apartmanı salonunda yapılan toplantıda ‘Futbol Heyet-i Müttehidesi’ adıyla kurulmuştur. Ardından FIFA’ya başvurulmuş ve Türkiye 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA’nın 26. üyesi olmuştur.FIFA üyesi Türkiye, ilk milli maçını Cumhuriyetin ilanından üç gün önce oynar. 26 Ekim 1923 tarihinde İstanbul Taksim Stadı’nda Romanya’yla oynanan bu maç 2-2 sonuçlanmıştır.”

Sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin değil TFF’nin kuruluşunun ve Türkiye’nin ilk milli maçının 100. yıldönümü bu seneydi. Mehmet Büyükekşi yönetimi, bu iki önemli tarih için ne yaptı derseniz koskoca bir boşluk karşısınıza çıkıyor.

Türk spor dünyasından 100. yıl mesajlarıTürk spor dünyasından 100. yıl mesajları

‘Geçmişine sahip çıkamayanlar gelecekte var olamazlar’

Fenerbahçe yöneticisi Selahattin Baki, Pendikspor karşılaşmasından sonra “Cumhuriyetin ne anlama gelmediğini halen kavrayamayanlar, anlamayanlar var. Geçmişine sahip çıkamayanlar gelecekte var olamazlar. Bunun da tarihte birçok örneği vardır. Cumhuriyete sıkı sıkı lütfen sarılalım” dedi. Umarım bu sözleri TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yönetim kurulu üyeleri de dinlemişlerdir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.