Cadı avına devam: İsrail’i kınayan Pulitzerli Nguyen’in etkinliği iptal

2016 yılında Pulitzer kazanan Vietnamlı yazar Viet Thanh Nguyen'in söyleşisi, İsrail'in saldırılarını kınaması nedeniyle iptal edildi. Vietnamlı yazarın söyleşisini iptal eden 92NY kültür merkezi, kendilerini "Yahudi olmakla iftihar eden" bir kurum olarak tanımladı.

Kültür Sanat 25 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Batı dünyası Rusya’nın Ukrayna işgali sırasında sanatçılara yönelik takındığı tavrın bir benzerini Gazze ablukası sırasında da sürdürüyor. Pulitzer ödüllü Vietnamlı yazar Viet Thanh Nguyen, İsrail’in düzenlediği saldırıları eleştirince konferansı iptal edildi. New York’ta bulunan 92NY adlı kültür merkezinde düzenlenmesi planan konferans, yazarın İsrail’i kınaması nedeniyle iptal edildi.

Nguyen’e hiçbir gerekçe açıklanmadı

‘Sempatizan’ romanıyla 2016 yılında Pulitzer Ödülü kazanan Viet Thanh Nguyen, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, etkinliğin, New York’ta bulunan edebiyat merkezi 92NY tarafından iptal edildiğini öğleden sonra saat 3.00’te öğrendiğini belirtti. Öte yandan etkinliğin yapılmasının planlandığı edebiyat merkezi, internet sitesinde yer alan “hakkında” bölümünde kendisini “Yahudi olmakla iftihar eden” bir organizasyon olarak tanımlıyor.

İptal kararını duyuran Vietnamlı yazar Nguyen, paylaşımının devamında “Kullandıkları dil etkinliğin ertelendiği yönündeydi ancak hiçbir neden gösterilmedi, başka bir tarih de teklif edilmedi ve bana hiç sorulmadı. Yani aslında bu bir iptal kararı. Sosyal medya yorumlarında bazı insanlar bir bomba tehdidi olduğunu duyduklarını söylüyor. Ben 92NY merkezinin çalışanlarından böyle bir şey duymadım.” dedi.

92NY kültür merkezinin sözcüsü, Vietnamlı yazar Nguyen’in İsrail’e karşı tutumunun yanı sıra HAMAS’ın saldırısı sonucu hayatını kaybeden İsraillilerin anısına duydukları saygıdan dolayı etkinlikleri iptal ettiklerini kamuoyuna duyurdu. İptal kararı sonrası, Vietnamlı yazarın konuşmasının cuma akşamı New York’taki başka bir kitapçıda gerçekleştrileceği açıklandı.

Siyasetin üretemediği çözümü sanatçı üretti: Roger Waters'dan Ortadoğu Barış PlanıSiyasetin üretemediği çözümü sanatçı üretti: Roger Waters’dan Ortadoğu Barış Planı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.