Hükümet büyük kısmı yurtiçi şirketler ile küresel şirketlere uygulanacak asgari kurumlar vergisi kaynaklı olmak üzere TBMM Plan ve Bütçe Komiyonu’nda görüşülmeye başlanan son vergi paketi ile yaklaşık 150 milyar TL tutarında yeni gelir öngörüyor. Oysa Mayıs ayında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanıp bizzat Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunumu yapılan önerilerden beklenen gelir 226 milyar liraydı. Aradaki fark, pakette yapılan kesintinin maliyeti.
Yasa teklifinin etki analizine göre asgari kurumlar vergisinin kurum kazancının yüzde 10’undan aşağı olamayacağı düzenlemesi 62 bin kurumlar vergisi mükellefini etkileyecek ve ilave 70 milyar TL yıllık gelir etkisi sağlayacak. Reuters’in haberine göre çok uluslu küresel şirketlere yönelik asgari kurumlar vergisi uygulanmasının ise yıllık 40 milyar TL gelir etkisi yaratacağı hesaplanıyor.
Yurtdışı çıkışlarda harç tutarının 500 TL olarak yeniden belirlenmesi ve harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanmasından ise 4,3 milyar TL gelir bekleniyor. Teklife göre Yap- İşlet- Devret ve Kamu- Özel işbirliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan alınan kurumlar vergisinin 5 puan artışla yüzde 30’a yükseltilmesiyle 557 milyon TL kurumlar vergisi etkisi oluşacak.
Diğer düzenlemelerle öngörülen gelirlerle birlikte toplam gelir etkisinin yaklaşık 150 milyar TL olması öngörülüyor. Bunun haricinde teklifte tamamı emekli maaşlarına yapılacak 2,500 TL zam kaynaklı 33,2 milyar TL’lik gider etkisi hesaplanıyor.