‘İsrail destekçisi’ denerek boykot edilmesi istenen Burger King’in Rize’deki şube açılışına AK Partililerin tam kadro katılımı tepki çekerken Rize Belediyesi’nin de su faturalarına aynı şirketin reklamını koyduğu ortaya çıktı.

İsrail destekçisi olduğu gerekçesiyle AK Partililerce boykot çağrıları yapılan Burger King AK Parti’nin başına bela oldu. Rize’de yeni bir Burger King şubesi açılmasının ardından yaşananlar ve yankıları sürüyor. AK Partili belediye başkanları ve parti yöneticilerinin bu açılışa katılması parti içinde krize yol açtı. Olaylar İsrail’e yönelik tepkiler nedeniyle boykot altında olan işletmenin açılışına katılan yöneticilerin disipline sevk edilmesiyle büyüdü.

Her şey Rize’deki bir AVM’de düzenlenen açılış töreni ile başlamıştı. Burger King’in yeni şubesi için dualar eşliğinde gerçekleştirilen törene AK Partili belediye başkanları ve parti yöneticileri de katıldı. Ancak bu durum partinin boykot politikalarıyla çeliştiği için eleştiri oklarının hedefi oldu.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile Rize’deki açılışa katılan parti yöneticilerinin ve belediye başkanlarının disipline sevk edileceğini duyurdu. Çelik “Boykot kapsamında olan bir işletmenin açılışına katılan belediye başkanlarımız ve teşkilat yöneticilerimiz hakkında disipline sevk kararı alınmıştır” ifadeleriyle duruma netlik kazandırdı.

Rize’de Burger King açılışı yapmışlardı: O AK Partililer disipline sevkedildi

Açılışa dair eleştiriler sadece siyasi boyutla sınırlı kalmadı. Açılış öncesinde yaşanan bir saldırı olayı da dikkatleri çekti. Akademisyen Dr. Kemal Sağlam, Burger King’in önüne giderek “Kahrolsun İsrail” sloganı atınca bir grup insanın saldırısına uğradı.

Çok sayıda kişinin darbesine maruz kalan Sağlam ağır şekilde yaralandı, burnu kırıldı ve kulak zarı patladı. Bu olay Rize Valiliği’nin devreye girip geniş çaplı bir soruşturma başlatmasına neden oldu.

‘İcabet ettik, ama yemek yemedik’ savunması

Tepkilerin odağındaki isimlerden İyidere Belediye Başkanı Saffet Mete ise gelen eleştirilere kendi bakış açısıyla yanıt verdi. Mete açılışa katılmasının sebebini işletme sahibinin eski bir okul arkadaşı olmasıyla açıkladı.

“Davete icabet ettik ama yemek yemedik” şeklinde bir açıklama yapan Mete boykot eleştirilerine rağmen bu katılımın kişisel bir davet olduğunu vurguladı. Kendisini “Yeseydim İsrail’e destek vermiş olurdum” diyerek savundu.

Rize’deki olaylı açılış sadece yerel bir fast food zinciri şubesinin açılışı olarak kalmadı, İsrail boykotu siyasi tartışmalar ve şiddet olayları ile birleşerek geniş yankı uyandırdı. Olay AK Parti içindeki disiplin süreci ve Rize Valiliği’nin başlattığı soruşturmayla pik noktasına ulaştı sanıldı, ama burada da kalmadı.

Bu kez AK Partili Rize Belediyesi’nin su faturalarında Burger King’in reklamı olduğu ortaya çıktı. Karar’dan Merve Şişman’ın haberine göre skandal kamuoyunda infial yaratınca belediye işbirliğinin bitirildiğini duyurdu. Açıklamada ‘Filistin’e saldırılar vicdanlarda yara açtı. Biz de bu sorumlulukla reklam işbirliğini sonlandırdık’ dendi. Ancak sözleşmenin hangi tarihte iptal edildiğinin belirtilmemesi soru işareti oluşturdu. Konuyla ilgili sorulara belediyeden “Bilgimiz yok” cevabı verildi.

Faturalar toplatılmış

Özellikle sosyal medyada infiale yol açan olayın ardından Rize Belediyesi’nden bir hafta sonra açıklama yapıldı. Açıklamada reklamın geçmiş yıllarda alındığı savunularak “Son bir yıl içinde İsrail’in Filistin halkına karşı gerçekleştirdiği saldırılar, toplumsal vicdanımızda derin yaralar açmıştır. Biz de bu sorumlulukla ilgili firmanın belediyemizin su faturalarındaki reklam iş birliğini sonlandırmıştır. İlgili alanlarda Rize Belediyesi bünyesinde üretilen Çaydalı Mangal Kömürü’nü kullanmaya başlamış bulunmaktayız” dendi.

Eski AK Parti milletvekili Mehmet Metiner sosyal medya hesabından belediye başkanına seslenerek “Yazıklar ötesi bir durum söz konusu. Hangi tarihte o sözleşme iptal edildi?” diye sordu. Rize Fatura Ödeme Merkezi’nde çalışan ismini vermek istemeyen bir vatandaş konuya ilişkin şunları anlattı:

“İki ay önce fatura ruloları bittiği için yeni baskı çıkarmak zorunda kaldılar. Burger King ile daha önce anlaşma yapılmış. Bu durumdan herkes rahatsızdı. İnsanlar genelde faturalarını elektronik ortamda ödediği için bu rezalet, bu zamana kadar görünür değildi. Hem Gazze’yi destekliyoruz hem de Burger King reklamını basıyoruz. Bu durumu gizlemek için faturalar toplatıldı.”

Arbedeli, boykotlu, biraz da Aziz Nesinlik Burger King açılışı: AK Partili başkan kurdeleyi kesmiş ama yememiş