Gezi davasında haklarında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 18’er yıl hapis cezası verilen Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bozma kararıyla serbest kalan Mücella Yapıcı, Yiğit Ali Ekmekçi ve Hakan Altınay’ın yargılandığı davaya ikinci duruşmayla devam edildi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Yapıcı, Ekmekçi ve Altınay’ın avukatları savunma yaptı.
İlk sözü alan Avukat Fikret İlkiz, Mücella Yapıcı’nın “2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçundan daha önce İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanıp beraat ettiğini hatırlattı. İlkiz, Yapıcı’nın beraat ettiği, üç polis hakkında “çıplak arama” nedeniyle açılan ve devam eden dava dosyasının istenmesini heyetten talep etti.
Mahkeme, avukat Fikret İlkiz’in talep ettiği dava dosyalarının istenmesine karar verirken bir sonraki duruşmayı 9 Ekim saat 11:00’a erteledi.
Mahkeme başkanı izin aldı, Ak Parti’den aday adayı olan hakim duruşmayı yönetti
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, mevcut mahkeme başkanının salonda olmadığı görüldü. Mahkeme başkanının izinli olduğu bildirildi. Öte yandan İstanbul Adliyesi İzinli Hakim listesinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanının isminin bulunmaması dikkat çekti.
Mahkeme başkanı yerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin üye hakimlerinden Murat Bircan koltukta oturdu.
Murat Bircan’ın ismi Gezi davasında verilen mahkumiyet kararlarının ardından gündeme gelmişti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 25 Nisan 2022’de Osman Kavala’ya ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet cezası vermişti. Karar kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.
Tutuksuz sanıklar Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi 18’er yıl hapis cezası almış, Ekmekçi hariç hepsi mahkeme salonunda tutuklanmıştı.
Kararı veren mahkeme heyeti üyelerinden Murat Bircan’ın 2018’deki genel seçimde Ak Parti’den milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıkmıştı. Gezi dosyasında Ak Partili birçok isim müşteki olarak yer alırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu listede ilk sırada yer alıyordu.
Mahkumiyet kararı veren Bircan siyasete atıldığı günlerde Erdoğan hakkında övücü konuşmuştu. AK Parti aday adayıyken “Güçlü bir Türkiye için güçlü bir lidere ihtiyacımız var. Bu güçlü lider de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır” demişti.
Ak Parti’den siyasete atılan Bircan’ın Ak Parti’nin müşteki olduğu bir davada yer alması ve mahkumiyet kararına imza atması adil yargılanmaya gölge düşürüldüğüne yönelik yorumlara neden olmuştu.
Yeniden yargılama kararı nasıl verildi?
Yargıtay 3. Ceza Dairesi 28 Eylül 2023 tarihinde ceza alan sekiz sanıklı davada Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ile Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku’ya verilen 18’er yıl hapis cezalarını onamıştı.
Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı hakkında verilen 18’er yıl hapis cezaları ise bozulmuştu.
Daire mahkumiyet hükümlerini bozduğu sanıklar Yapıcı ile Altınay için adli kontrol hükümleri uygulanmasına karar vermişti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bozma kararından sonraki ilk duruşma 21 Şubat 2024 tarihinde yapılmıştı. Mahkeme Yargıtay’ın bozma kararına uymuş, sanıklar hakkında yurtdışı yasağının kaldırılmasına karar vermişti.