Kavala’nın ‘yeniden yargılanma’ talebini reddeden hakim: Geçmişte hatalı kararlar vermiş olabiliriz

Osman Kavala’nın "yeniden yargılama" talebini reddeden yeni heyetin mahkeme başkanı bir gün sonraki bir duruşmada "geçmişte hatalı kararlar vermiş olabiliriz" dedi.

Gündem 17 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkum Osman Kavala’nın “yeniden yargılama” talebini reddeden yeni heyetin mahkeme başkanı bir gün sonraki duruşmada “geçmişte hatalı kararlar vermiş olabiliriz” dedi.

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen ve Marmara Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Osman Kavala’nın son yapılan “yeniden yargılama” talebi de reddedildi. Ret kararı öncesinde yaşananlar ise dikkat çekiciydi.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’nin geçen haftalardaki Kavala ve Gezi tutuklularının serbest kalması gerektiğine yönelik yazıları Ak Parti içinde de tartışma yarattı.

Siyasi iklimin günden güne değiştiği dönemde Eski Ak Parti MKYK üyesi Mücahit Birinci’den tepki gelirken Ak Parti Milletvekili Tuğrul Türkeş Kavala’nın tutukluluğu için “Türkiye’nin sıkıntılardan çıkabilmesi için özgürlükleri arttırması lazım, cezaları değil” açıklamasını yapmıştı.

Tartışmaların ardından Osman Kavala’nın avukatı Hilal Zengin’in 30 Nisan 2024 tarihinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı başvuru gündeme geldi.

Yeni heyet de talebi reddetti: AİHM kararından bahsedilmedi

Kavala’nın yaptığı yeniden yargılanmaya yönelik başvurusu öncesi bir üst mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı ve üyelerinin değiştirilmesi kararını aldı. Oy birliğiyle alınan kararda 24. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal başkan, Gezi Parkı kararına katılmayan hakimlerden Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne üye olarak görevlendirildi.

Kararda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkan ve heyetinin Kavala’ya ceza veren mahkeme olduğuna dikkat çekildi. Kararda “ilk yargılamada görev yapan hakimin yargılanmanın yenilenmesi davasında görev alamayacağı” ifade edildi.

Bir defaya mahsus Kavala’nın yeniden yargılanma başvurusunu değerlendirmek için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görevlendirilen mahkeme başkanı Şenol Kartal Ak Partili Başakşehir Belediyesi’nin eski hukuk müşaviri, kararı veren 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ise eski üyesiydi.

Mahkeme heyetinin değiştirilmesi “Kavala için olumlu bir karar mı çıkacak” sorusunu akıllara getirdi. Ancak Şenol Kartal’ın başkanı olduğu yeni heyet de yeniden yargılanma talebini reddetti. Mahkeme yargılamanın yenilenmesini gerektirecek sebep olmadığını belirtti.

Kararda AİHM kararına ve Avrupa Konseyi sürecine ise değinilmemesi ise dikkat çekti.

Osman Kavala'nın 'yeniden yargılama' talebine yeni heyetten de retOsman Kavala’nın ‘yeniden yargılama’ talebine yeni heyetten de ret

Kavala kararını veren hakim bir gün sonra ‘geçmişte hatalı kararlar vermiş olabiliriz’ dedi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne Kavala’nın yeniden yargılanma talebini değerlendirmek için görevlendirilen Şenol Kartal İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de başkanıydı.

Kartal, Kavala kararından bir gün sonra İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyalara bakmaya devam etti. Dün İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “terörle mücadele eden kişileri hedef gösterme” ve “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçlarından hapsimin istendiği davanın ilk duruşması görüldü.

Organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla yargılanan Barış Saral’ın İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz hakkındaki “rüşvet” iddialarını içeren sözlerini haberleştirdiğim için 29 Aralık 2023 tarihinde tutuklandığım dosyada hakim karşısına çıktım.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanının Şenol Kartal olduğunu ve bir gün öncesinde Kavala’nın talebini reddeden heyetin başında olduğunu biliyordum.

Duruşmada mahkeme tutanağına geçen ifadeleri haber yapmam nedeniyle tutuklandığımdan ve bunun hukuksuz olduğundan bahsettim. Eski İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın HSK’ya gönderdiği “adliyemde rüşvet var” dediği dilekçeyi söz konusu haberimde anmamın suç olduğuna yönelik iddianamede geçen ifadelere tepkimi dile getirdim.

Mahkeme Başkanı Kartal ile bir süre sonra “yargıda rüşvet” ve “yargıda çürüme” üstüne sözlü bir tartışma başladı. Bu sırada Kartal görevini layıkıyla yaptığını anlattı. Kartal duruşmanın sonunda ise “Biz de geçmişte hatalı kararlar vermiş olabiliriz” dedi.

Kartal’ın “hatalı kararlar vermiş olabiliriz” sözleri aklıma bir gün önce AİHM’in Kavala hakkında “hak ihlali” kararı vermesine rağmen reddedilen başvuruyu getirdi. Nitekim Kavala’nın başvurusunu reddeden “geçmişte hatalı kararlar vermiş olabiliriz” diyen mahkeme başkanı Şenol Kartal’dı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.