Avukat Feyza Altun şeriata dair sözleri nedeniyle gözaltına alındı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Altun'un serbest bırakılmasına savcılık itiraz etti.

Avukat Feyza Altun önceki gün sosyal medya hesabından yaptığı bir yorumda ‘şeriata so….m’ yazdı ve bu paylaşımına binlerce yorum geldi. Kimileri hakaretler edip tepki gösterirken kimi kullanıcılar da Altun’a tepki gösterenleri eleştirdi. Sosyal medyada konu çok konuşulanlar arasına girince dün yeni bir gelişme yaşandı ve Altun gözaltına alındı.

Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında Feyza Altun için “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama” suçlaması yapıldı ve Altun’un evine polisler gitti. Evinde arama yapılan Altun gözaltı sırasında götürüldüğü sağlık kontrolünde kendisine uzatılan mikrofonlara “Türkiye laik bir ülkedir. Türkiye’de şeriat yok. Türkiye şeriatle yönetilmedi. Hiçbir zamanda şeriatle yönetilmeyecek” dedi.

Savcılık serbest bırakılmasına itiraz etti

Bugün adliyeye sevk edilen Altun yurt dışına çkıkş yasağı ve haftada iki gün imza atma adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Altun’un serbest bırakılmasının ardından Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı karar itiraz etti. İtiraz kararı sulh ceza hakimliği tarafından değerlendirilecek.

Altun adliye çıkışında açıklama yaptı ve şunları söyledi:

“Meslektaşlarıma, STK’lara ve özellikle bana destek veren Türk halkına çok teşekkür ediyorum. Laik, medeni hukuk kurallarına inanan Cumhuriyetçi bir Türk kadını olarak bu ülkenin laik olduğunu ve laiklik için bir gece nezarete kalmamın bu ülkenin kurucuları yanında, ödedikleri bedeller yanında hiçbir şey olmadığını söylemek isterim. Başım dik girdim, yine başım dik çıktım. Yanlış anlaşılmasın, din ve vicdan özgürlüğüne inanan bir avukat olarak kimsenin herhangi bir din mensubu olarak sadece İslam dini ya da Müslümanlar için söylemiyorum, bu ülkede din ve vicdan özgürlüğü, bir yandan da inanmama özgürlüğü vardır. Aslında Taliban aklına ya da benzeri bir siyasal rejime yönelttiğimi sözlerimi sanki dini değerlere söylemişim gibi çarpıtıldı. Ben kadınların medeni haklarını geriletecek, toplumdaki duruşlarını geriletecek, medeni hukuk kuralları dışarısında başka bir şey uygulanmasına tartışmaya açacak herhangi bir düşünceye ya da sisteme karşıyım.”

‘Hukuka çalınmış bir şerh’

Altun gözaltına alındığında avukatı Emrah Karatay “’Devletin dini İslam’dır’ maddesi Anayasadan 1928 yılında çıkarılmıştır. Laiklik 1937 yılında Anayasaya girmiş, yürürlükte olan Anayasamızla da laiklik, Anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemez kuralı haline gelmiştir. Bugün, şeriat taraftarları, Anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemez hükmünün hilafına beyanlarda bulunurken bunu görmezden gelen, adliye koridorlarında şeriat sloganları atanlara hiçbir işlem uygulamayan savcılık makamının, kışkırtıcı dahi olsa, şeriat karşıtı beyanları nedeniyle bir avukatı gözaltına almasını, hukuka çalınmış bir şerh olarak görüyoruz” dedi. Ayrıntılı haberimizi okumak için tıklayın.

Avukat Feyza Altun’a ‘şeriat’ gözaltısı: Evini bile aradılar