Avukat Feyza Altun’a ‘şeriat’ gözaltısı: Evini bile aradılar

‘Şeriata hakaret ettiği’ gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan avukat Feyza Altun gözaltına alındı.

Gündem 19 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı sosyal medya hesabında kullandığı “Şeriata so….m” sözü nedeniyle avukat Feyza Altun hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama” suçundan res’en soruşturma başlattı ve polis Feyza Altun’u gözaltına aldı.

Altun sosyal medya hesabından bununla ilgili paylaşımında “Bugüne kadar hiçbir inançla ilgili en ufak rencide edici şey yazmadım, yazmam da. Kimsenin dini inancı, hangi din olursa olsun onu yaşama biçimi beni ilgilendirmez. Şeriat dediğiniz şey sokaklarda kadın taşlayan Taliban aklıdır benim için. Bu bağlamda sözümün de arkasındayım. Bu ülkede de o rejim uygulanmayacak. Bu ülkede modern laik hukuk kuralları geçerlidir. Şeriat istemek anayasal düzeni tehdittir ve suçtur. Ettiğiniz küfür hakaret ve tehditleri iade ediyorum” dedi.

Avukat Çobanoğlu: Gözdağı mı verilmek isteniyor

Feyza Altun’un gözaltına alınmasına tepki gösteren Avukat Hüseyin Çobanoğlu “Feyza Altun’un şeriatla ilgili yaptığı paylaşımla gözaltına alınması hiçbir şekilde hukukla anlatılamaz. Çağrıldığı gibi ifadeye gidecek bir avukatın evine baskın yapılarak gözaltına alınması zaten yapılan işin gözdağı operasyonu olduğunu gösteriyor. Feyza Altun’un söz konusu paylaşımıyla laik düzeni hedef alan eylemleri kastettiği ve aslında laikliği savunduğu apaçık ortadadır. Cumhuriyeti, laikliği savunmak ne zamandır ‘halkı, kin ve düşmanlığa tahrik, hakaret ve aşağılamaya’ girdi? Umarım bu yanlıştan en kısa sürede dönülür ve meslektaşımız derhal serbest bırakılır” dedi.
Avukat Çobanoğlu Şevki Yılmaz’ın sosyal medyaya yansıyan sözlerini de hatırlatarak “Feyza Altun’a bu muamele uygulanırken Osmanlı hanedanına mensup birinin nikahına katılan Şevki Yılmaz’ın sözlerini tüm kamuoyu gördü. Orada Şevki Yılmaz açık açık Atatürk’ü kastederek ‘Osmanlı hanedanını bu ülkeden süren soysuzlar’ diyor. Cumhuriyet Devrimine, Atatürk’e hakaret etmek serbestken Anayasal düzeni ve laikliği savunmak fiili olarak suç haline getirilmeye çalışılıyor” diye konuştu.

Avukattan Anayasa hatırlatması

Altun’un diğer avukatı Emrah Karatay ise akşam saatlerinde şu açıklamayı yaptı:

“’Devletin dini İslam’dır’ maddesi Anayasadan 1928 yılında çıkarılmıştır. Laiklik 1937 yılında Anayasaya girmiş, yürürlükte olan Anayasamızla da laiklik, Anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemez kuralı haline gelmiştir. Bugün, şeriat taraftarları, Anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemez hükmünün hilafına beyanlarda bulunurken bunu görmezden gelen, adliye koridorlarında şeriat sloganları atanlara hiçbir işlem uygulamayan savcılık makamının, kışkırtıcı dahi olsa, şeriat karşıtı beyanları nedeniyle bir avukatı gözaltına almasını, hukuka çalınmış bir şerh olarak görüyoruz.

İşlemediğini bildikleri bir suç nedeniyle müvekkilim hakkında uygulanan gözaltı kararı dahi saçma iken tutuklanması yolunda sosyal medya çalışması yapan, galiz küfürlerle müvekkilimin şahsına saldıran kişiler ve basın kuruluşları hakkında ise suç duyurusunda bulunacağız. Müvekkilim buraya başı dik girmiştir. Buradan da başı dik çıkacaktır. Kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.”

Altun’a Wilders’tan destek

Öte yandan hakkında sosyal medyada destek için hastagh açılan Feyza Altun’a yine sosyal medya üzerinden ilginç bir destek geldi. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şeriatla ilgili sözleri üzerinden tepki gösteren Hollanda’nın aşırı sağcı Başbakanı Geert Wilders, bu kez X sosyal medya hesabından Türkçe bir paylaşım yaptı ve “Feyza Altun bir kahramandır!” notu düştü.

Şeriat tartışmasına Erdoğan'ın eski davalısı Geert Wilders da katıldıŞeriat tartışmasına Erdoğan’ın eski davalısı Geert Wilders da katıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.