Şeriat tartışmasına Erdoğan’ın eski davalısı Geert Wilders da katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şeriatla ilgili sözlerine yalnızca CHP Genel Başkanı Özel'den değil Hollanda'nın henüz koalisyon hükümetini kuramayan ve zamanında Erdoğan ile davalık olan aşırı sağcı Geert Wilders da katıldı.

Dünya 4 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Aşırı sağcı Hollandalı siyasetçi Geert Wilders. Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında yaşanan şeriat tartışmasına Hollanda’nın son erken seçimlerinden zaferle çıkan aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilder da katıldı ve pek çok olduğu gibi Erdoğan’ı bir kez daha eleştirdi.

Erdoğan Diyanet Akademisi Başkanlığı 1. Dönem Aday Din Görevlileri Mezuniyet Merasimi’nde bir konuşma yapmış, bu konuşmasında şeriatla ilgili dile getirdiği sözler tartışma yaratmıştı. Cumhurbaşkanı sözlerinde “İslam’ın hayata dair kurallarının bütününü temsil eden şeriata düşmanlık, esasında dininin bizatihi kendisine husumettir. İnanıp-inanmamak, yaşayıp-yaşamamak elbette bir tercih meselesidir; ama dinin emirlerine dil uzatmak başka bir konudur. Dahası her iki tartışmanın da ‘Kelime-i Tevhitten’ habersiz, ‘Elifi görse mertek zanneden’ cahil-cühela kesimlerce köpürtülmesidir” demişti.

Bunun üzerine CHP’li Özel Manisa’da belediye başkan adayları tanıtım toplantısında Erdoğan’ın sözlerine cevaben “Şeriat dediğin kurallar ‘pozitif hukukun yerinde olsun’ dersen iyi düşün… Hırsızlığın cezasının ne olduğunu biliyorsun. Uygulanırsa bir tane parmağın, elin, dilin kalmaz senin dilin” diye konuşmuştu. 

Geçen yıl Başbakan Mark Rutte’nin görevinden istifa etmesinin ardından 22 Kasım’da sandıktan zaferle çıkan ancak o zamandan bu yana hükümeti kuramadığı için başı dertte olan Wilders kendi dertlerini bir kenara bırakarak Türkiye’deki şeriat tartışmasına katıldı. Wilders “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şeriat ve İslam’ın kılıcı ile ilgili son açıklamaları onun özgürlüğe, laikliğe ve demokrasiye tehdit oluşturduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Türk halkı daha iyisini hak ediyor, uluslararası toplum İslamcı Erdoğan’ın tehlikeli gündeminin farkında olmalı” diyerek Erdoğan’a tepki gösterdi.

Wilders sağcı yayın yapan Hollanda gazetesi De Telgraaf’ın Erdoğan’ın şeriatla ilgili sözleriyle ilgili haberini de kendi X sayfasında paylaştı. Bu haberde “Erdoğan’ın açıklamaları Türk anayasasında değişiklik yapmayı planladığını gösteriyor olabilir. Anayasalarında Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik ve laik olduğu belirtiliyor”  ifadeleri yer alıyor. 

Erdoğan’ın eski davalısı

Wilders Türkiye’ye yabancı bir isim sayılmaz, hatta Türkiye geçmişi epey eskilere dayanıyor. Daha önce Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılmasına şiddetle karşı çıkan Wilders sırf bu yüzden önceki partisiyle ters düşerek istifa etmek zorunda kalmıştı. Özellikle iktidardaki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’yi hedef alan Wilders Erdoğan ile davalık bile oldu.

2020 yılında Wilders Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kafasının üzerinde el bombası tutarken tasvir edildiği bir karikatür paylaşmış, Erdoğan Wilders hakkında suç duyurusu yapmıştı. Wilders’ın suç duyurusuna tepkisi ise “Türkler Erdoğan’a terörist dediğim için kızgın. Gerçek bazen tatsızdır, ama bu onu daha az doğru yapmaz” olmuştu. Dönemin Başbakanı Mark Rutte de Erdoğan’ın suç duyurusunun “kabul edilemez” olduğunu söylemişti.

Hollandalı siyasetçi bunun öncesinde 2017 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun anayasa değişikliği referandumu için Rotterdam’da konuşma isteğine karşı çıkarak Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği binasının önünde Türkçe ve Hollandaca “Uzak dur! Bu bizim ülkemiz” yazılı pankart açmıştı. Daha sonra da “Türkiye’de 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumuyla diktatör Erdoğan’ın yetkileri daha artacak. Biz Türk dikta rejiminin Hollanda’da propaganda yapmasını istemiyoruz” demişti.

Wilders Türkiye’deki 2023 seçimleri öncesinde sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla da öne çıkmıştı. Mayısta Türkiye’deki seçimlerden sonra üzerinde Türk bayrağı olan batan bir tekne fotoğrafı paylaşmış, “Güle güle Türkiye” demişti. Daha sonra hızını alamayarak “Hollanda’da Erdoğan’a oy veren tüm Türklerin artık çantalarını toplayıp Türkiye’ye taşınmasını diliyorum. Güle güle!” diye yazmıştı.

Wilders koalisyon kurabildi mi?

Wilders her ne kadar seçim sonuçlarını kazanmış olsa da Özgürlük Partisi (PVV) ile diğer üç parti arasında henüz koalisyon oluşturulamadı. PVV 22 Kasım’daki seçimlerde oyların yaklaşık dörtte birini alarak 150 sandalyeli parlamentoda 37 sandalye elde etti. Ancak seçime giren diğer 15 parti de mecliste az ya da çok sandalyeye sahip. PVV’nin çoğunluğu sağladığından emin olmak için en az iki ortağa ihtiyacı var.

Hollanda Mart 2021’de de Rutte’nin 10 ay boyunca hükümet kurmaya çalışmasına sahne olmuştu. 299 gün süren süreç sonucunda Rutte hükümeti kurmuşsa da göç politikası konusunda yaşanan anlaşmazlıklar sonucunda iki yıl sonra görevinden istifa etmek zorunda kaldı Rutte. Rutte henüz üçüncü ayına yeni girdi.

Wilders’ın kuracağı hükümetin unsurlarının Rutte’nin Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), merkeziyetçi Yeni Sosyal Sözleşme (NSC) ve sağcı popülist Çiftçi-Vatandaş Hareket (BBB) olacağı tahmin ediliyor. Bu dört parti göç konusunda çoğunlukla aynı görüşlere sahip, ama koalisyon kurma konusunda çok fazla yol kat edemediler.

İslam karşıtı politikalara sahip

Politikalarını göç ve İslam karşıtlığı üzerine kuran Wilders meclise Hollanda’da Kuran’ın yasaklanması ve camilerin kapatılması da dahil ‘İslamlaşma’nın önlenmesini içeren bir yasa teklifi sunmuştu. Wilders’in hazırladığı yasa teklifinde “potansiyel cihatçıların” haklarında yargı kararı bulunmasa da “idareten” gözaltına alınması da isteniyordu. Ancak daha hükümeti kuramadığı bu politikalarında yumuşamaya gitti.

Yumuşamanın koalisyon kurulana kadar devam edeceği düşünülürken Wilders daha önce Temsilciler Meclisi’ne sunduğu “Hollanda’da İslam’ın yasaklanması” ve çifte vatandaşlığı olanlara seçme ve seçilme hakkı verilmemesine ilişkin yasa tasarılarını geri çekti. Wilders tarafından iptal edilen üç yasa teklifi arasında “İslami ifadelerin” yasaklanmasını öngören 2018 tarihli bir yasa tasarısı da yer alıyor. Tasarı metni İslam’ı “şiddet yanlısı, totaliter bir ideoloji” olarak tanımlıyor ve camilerin, Kuran’ın, İslami okulların, burka ve hicap giymenin yasaklanmasını da içeriyor.

Erdoğan'ın eski davalısı: Kimdir bu Geert Wilders?Erdoğan’ın eski davalısı: Kimdir bu Geert Wilders?

Aşırı sağcı Wilders'ten Türklere mesaj: Arap akınını durduracak lider seçinAşırı sağcı Wilders’ten Türklere mesaj: Arap akınını durduracak lider seçin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.