CHP’de karar günü: Kılıçdaroğlu’nun tamam mı devam mı kurultayı

CHP’nin 38'inci Olağan Kurultayı, 'İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı' sloganıyla bugün Ankara Spor Salonu’nda yapılacak. Kurultayın ilk gününde genel başkanlık, yarın ise 60 üyeli Parti Meclisi ve 15 üyeli Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği için seçim yapılacak.

Siyaset 4 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde yaşanan yenilgiden sonra ‘değişim ve yenilik’ tartışmalarının hakim olduğu CHP’de 38’inci Olağan Kurultay bugün Ankara Spor Salonu’nda başlayacak. Kurultayın ilk gününde parti genel başkanlığı için ‘başa baş’ bir yarış yaşanması bekleniyor.

CHP genel merkezinin ‘İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik’ sloganını öne çıkarıp Kemal Kılıçdaroğlu’nu CHP genel başkanlığına yeniden aday göstereceği yarışta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun partide başlattığı “değişim hareketi”nin genel başkan adayı olan Özgür Özel “Değişimin Yüzyılı, Yüzyılın Değişimi” sloganıyla Kılıçdaroğlu’nun karşısında olacak.

1368 kurultay delegesinin genel başkanlık için oy kullanacağı kurultayda CHP genel başkan olmak için yarışmak isteyen bir başka aday CHP eski parti meclisi üyesi İlhan Cihaner. Cihaner delegelerin yüzde 5’inin imzasıyla genel başkanlığa aday gösterilirse yarışa katılabilecek.

İmamoğlu tarafsız olacak mı

Kurultayda divan başkanlığını Kılıçdaroğlu’nun isteği üzerine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yapacak. Kılıçdaroğlu’nu destekleyen CHP genel merkez ekibi İmamoğlu’nun kurultayda divan başkanlığı yaparak tamamen tarafsızlaştığını düşünse de, İmamoğlu Özgür Özel’e desteğini her fırsatta göstermekten çekinmiyor.

Türkiye’nin değişmesi için CHP’nin değişmesini, CHP’deki değişimin de genel başkanlıktan başlayarak tüm kadroları kapsamasını şart koşan İmamoğlu’nun divan başkanlığıyla kurultayda yaşanması muhtemel kavgaların önüne geçileceği beklentisi çok büyük.

CHP lideri Kılıçdaroğlu da kurultay hazırlıkları için topladığı Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) kurmaylarına “Kurultay bayram havasında geçsin. Gereksiz tartışma, polemikle partimizi kimsenin yıpratmasına izin verilmemeli” mesajı vermişti.

Seçim yenilgisinden sonra CHP’de beş aydır süren değişim tartışmasında Kılıçdaroğlu’nun partideki asıl değişimi kendisinin yapacağı iddiasının delegelerde nasıl karşılık bulduğu da kurultayda ortaya çıkacak.

Genel başkan seçilip tüzük kurultayını da 25-26 Kasım tarihlerinde toplamayı planlayan Kılıçdaroğlu parti tüzüğünde yapacağı değişikliklerle partideki değişim hareketine karşı asıl kendisinin “değişimci” olduğunu göstermeyi amaçlıyor.

Kılıçdaroğlu partide yapacağı değişikliklerde milletvekilliğinin üç dönemle sınırlandırılması, parti üyeliğinde kadın kotasının getirilmesi, ön seçim odaklı delege sisteminin yenilenmesi gibi adımlar öngörüyor. Ve şöyle diyor Kılıçdaroğlu:

“Partiye güçlü aidiyetin yolu aidat. Ödüyorsa mesele yok. Gerçekten sağlık önseçim istiyorsanız, düzenli aidat ödeyenler gelsin, milletvekilini, belediye ve il genel meclis üyesini seçsin.”

Genel başkan değişmeden CHP’nin yenilenmesinin de, değişmesinin de mümkün olmadığını savunan CHP’li Özgür Özel ise değişimi kendisinin ve kendisini destekleyenlerin hayata geçireceğini, CHP’yi ilk seçimde iktidara taşıyacağını iddia ediyor:

“Değişim gençlerle olacak, değişim yeni yüzlerle olacak. Değişime direnenler, seçimi kaybetmedik diyenler bir yana, bundan sonra biz kazanacağız diyenler burada. Bu kurultaydan emin olun ki gençleşerek, birleşerek, güçlenerek, inancımızı artırarak, üzerimizdeki ölü toprağını silkeleyerek, Sayın Genel Başkanımıza gerekli saygıyı ve vefayı göstererek hep bir arada çıkacağız. O salona 41 il başkanıyla girsem, 81 il başkanıyla çıkacağım. Salondan 1200 seçilmiş delegemizle el ele, omuz omuza çıkacağım.”

İstanbul il kongresi durumu değiştirdi

CHP’de değişim ekibinin 196 delege ile en fazla delege sayısına sahip olan İstanbul’da il başkanlığını kazanmasıyla başlayan “kim kazanacak totosu” delegeden en fazla imza toplama yarışını da beraberinde getirdi.

Genel başkanlık yarışının “başa baş” olduğunu söyleyen değişim ekibi İstanbul’da 185 delegenin Özgür Özel’e destek imzası verdiği bilgisini kamuoyuyla paylaşıp Özel’in yarışta “bir adım öne geçtiğini” söylüyor.

Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlıkta kalmasını destekleyen genel merkez ekibi ise CHP’li 130 milletvekilinden 95’inin imzalarıyla Kılıçdaroğlu’nun arkasında olduğunu vurguluyor.

Serbestiyet’ten Hilal Köylü’nün haberine göre Kılıçdaroğlu’nun kurultayda aday olması durumunda kaybedeceğini iddia eden değişim ekibi “100 oy alamaz diyorlardı, 600’ü geçtik. Kurultayda başa baş yarış olacak. 720 oyla Kılıçdaroğlu’nun önüne geçebiliriz” hesabı yapıyor.

Kılıçdaroğlu’nun en az 850 oy alarak genel başkanlığı yeniden kazanacağını öngören genel merkez ekibi de kurultaya iki gün kala “En az 700 oyla kazanırız” öngörüsü yapıyor.

Kurultayın ilk günkü genel başkanlık seçiminde bir adayın kazanmak için en az 685 oy alması gerekiyor. Oyların eşit çıkması veya adayların 685’e erişememesi halinde ikinci tur oylama yapılıyor. İkinci turda da kazanmak için yine en az 685 oy almak gerekiyor. Üçüncü tura geçilmesi halinde ise çoğunluğu alan genel başkan seçiliyor.

A takımları kim

Bugüne kadar adaylar genel başkan seçildiklerinde partiyi yönetecekleri A takımını açıklamadı. Bunun en önemli nedeninin parti MYK’sının parti meclisi içinden seçilmesi. Parti meclisi de çarşaf liste ile belirlendiği için adaylarının A takımında kimlerin yer alacağını söylemesi şimdiden pek mümkün değil. Ancak Özgür Özel kazanması durumunda partisinin MYK’sında yer alacak bazı isimleri açıkladı.

Sözcü TV’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel şöyle dedi: “Yalçın Karatepe PM listemizde olacak. Selin Hoca (Sayek Böke) ve Yalçın Hocanın (Karatepe) yanında, Türkiye’de şu anda en yüksek puanlarla girilen, çok istenen bir üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin aktif dekanı maliye politikalarımızın başında olacak. Bilim, yönetim kültür platformunda 180 ülkeye ihracat yapan bir elektronik şirketinin düne kadar AR-GE departmanının başında olan, 40 yaşında pırlanta gibi, Türkiye’nin gözbebeği biri Cumhuriyet Halk Partisi’nin bilim, teknoloji, AR-GE ve inovasyondan sorumlu genel başkan yardımcısı olacak. Parti yıllardır milli savunma politikalarını bomboş bıraktı… Bir emekli tümamiral milli savunmadan sorumlu genel başkan yardımcısı olacak. Bu 5-6 isim son derece kıymetli isimler. İlhan Uzgel dış politikadan sorumlu parti meclisi meclis üyemiz, genel başkan yardımcımız olacak.”

İkinci cephe PM

Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanması durumunda parti içi muhalefet için esas yarış yarın yapılacak parti meclisi seçimlerinde olacak. Değişimciler genel başkanlığı kaybetmeleri durumunda parti meclisinde çoğunluğu ele geçirmek için genel başkanlık yarışında Özgür Özel’e oy veren delegenin blok desteğini alıp kendi parti meclisi adaylarını kazandırmayı planlıyor. Kılıçdaroğlu ekibinin ise genel başkanlığı kaybetmesi durumunda parti meclisi seçimlerine ilişkin planlı bir çalışması olup olmadığı bilinmiyor.

CHP’nin Kurultayından neden hiç ümidim yok?CHP’nin Kurultayından neden hiç ümidim yok?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.