Anayasa Mahkemesi Sivas’ta Madımak Oteli’nde yakınlarını yitirenlerin zamanaşımına karşı yaptığı başvurunun ek rapor hazırlandıktan sonra görüşülmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te yakılan Madımak Oteli’nde yaşamını yitirenlerin yakınlarının 2014’teki bireysel başvurularını yeniden gündemine aldı.

2014’te yapılan başvuruda etkili bir yargılama yapılmadığı ve adil yargılanma hükümlerinin ihlal edildiği kaydedilmiş, Madımak Oteli’nin yakılmasının “insanlığa karşı suç” kapsamında değerlendirilmesi ve bu nedenle zamanaşımına uğramaması gerektiği belirtilmişti.

Yüksek Mahkeme dosyanın ek rapor hazırlandıktan sonra görüşülmesine karar verdi.

Cevap bulunamayan Madımak Katliamı sorusunu bu kez CHP’li Sarıbal sordu

Madımak katliamında zamanaşımı süreci

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Derneğince organize edilen şenlikler sırasında Madımak Oteli’nin yakılması nedeniyle aralarında sanatçıların da bulunduğu 33 kişi ve iki otel çalışanı hayatını kaybetti.

Davanın yakalanamayan sanıklarıyla ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde 8 Mart 2012’deki duruşmada zamanaşımı kararı verildi. Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ hakkındaki dava ölmeleri nedeniyle ortadan kalkarken beş sanık hakkındaki dava zamanaşımı nedeniyle düşürüldü.

Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi Temmuz 2014’te zaman aşımı kararını onadı.

Sivas ana davasında Ankara 1 Nolu DGM’de tutuklu yargılanarak hapis cezası alan ve Yargıtayın bozma kararından sonra firari oldukları anlaşılan sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın ise yargılanmalarına Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Mahkeme 14 Eylül 2023’te sanıklar hakkındaki davayı zaman aşımından düşürdü.

Altıok’tan Madımak mahkumunu affeden Erdoğan’a: ‘İstedikleri katili bıraksınlar, hakkımızı aramaya devam edeceğiz’