Altıok’tan Madımak mahkumunu affeden Erdoğan’a: ‘İstedikleri katili bıraksınlar, hakkımızı aramaya devam edeceğiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madımak katliamının asli faillerinden Hayrettin Gül’ün kalan cezasını "hastalık gerekçesiyle" kaldırdı. Katliamda hayatını kaybeden Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok, 10Haber’e yaptığı açıklamada ‘İstedikleri katili bıraksınlar, hakkımızı aramaya devam edeceğiz’ dedi.

Gündem 7 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, af yetkisini ikinci kez, 1993’te Sivas’ta Madımak Oteli’nin yakılarak 33 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan katliamın asli faillerinden biri için kullanarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis hükümlüsü Hayrettin Gül’ün kalan cezasını kaldırdı.

Erdoğan, cezaevinde çok sayıda ağır hasta hükümlü bulunmasına rağmen, daha önce de af yetkisini, katliamın sorumlularından biri olduğu gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Ahmet Turan Kılıç için kullanmıştı.

T24’de yer alan habere göre, 2000 yılında yeniden yargılamada idama mahkum edilen, 2003 yılında Almanya’dan sınır dışı edilince 2003’te cezaevine konulan Hayrettin Gül’ün cezası, idam cezası kaldırılınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına dönüştürülmüştü.

Madımak Oteli’nin yakılmasının asli faili olarak 2003 yılından beri cezaevinde olan 78 yaşındaki Hayrettin Gül, Erdoğan’ın getirdiği afla Madımak’tan dolayı yalnızca 20 yıl cezaevinde kalmış olacak.

Madımak Katliamı anmasında 'utanç müzesi' vurgusuMadımak Katliamı anmasında ‘utanç müzesi’ vurgusu

Zeynep Altıok: ‘İlk değil, yine ‘şahsım affıyla’ serbest bırakıldı’

Madımak katliamında hayatını kaybeden Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok karara tepki gösterdi.

Altıok, “İlk değil, geçtiğimiz yıl da birisi ‘şahsım affıyla’ serbest bırakılmıştı. Otuz yıldır adaletsiz bırakılan bir katliamın katilleri iktidarın yandaşı basın tarafından her defasında mağdur ilan edildi. Onların serbestliğiyle ilgili sürdürülen kampanyalar düşünüldüğünde şaşırtıcı değil. Zaten asıl suçlular hiçbir zaman yargı önüne taşınmadı, korundular, devlet kademesinde makamlarla ödüllendirildiler. Eylemci ve suçlu olan bir avuç kişi yargı önüne taşındı, onlar da her fırsatta konforla ağırlanarak ve cezaları yok sayılarak bugünlere ulaştılar” dedi.

Madımak davasının da zaman aşımı tehdidi altında olduğunu vurgulayan Altıok, “Daha önce firari sanıklar üzerinden süren davamız zaman aşımına uğratılmıştı. Bununla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne(AYM) yapılan başvuru 10 yıldır işleme konulmayarak bu yıl diğer davaya emsal yaratılmak istenmekte. İç hukuk süreci tamamlanmadan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) başvurusu yapılamadığından bu başvuruyu önlemek için 10 yıldır AYM dosyamızı bilinçli olarak gündeme almıyor. Bu da adil yargılanma süresinin çok aşıldığı emsali olmayan fahiş bir hukuki bir sorundur. İstedikleri katili serbest bırakabilirler. Biz hakkımızı aramaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Çetin Doğan ve Can Atalay’ı hatırlattı

Altıok, “Tetikçileri sahiplenerek gerçek yüzlerini ortaya koyuyorlar. Halkın oylarıyla seçilmiş bir milletvekili olan Can Atalay’ın tutukluluğu sürdürülürken ve aynı zamanda siyasi davalarda suçu kanıtlanmamış kişiler iddianameler üzerinden tutukluyken, Çetin Doğan gibi sayısız hasta ve ihtiyacı olan kişiye vicdansız yaklaşım sergilenirken bu kararı kınıyorum” ifadelerini kullandı.

Erdoğan Sivas Katliamı mahkumunun cezasını affettiErdoğan Sivas Katliamı mahkumunun cezasını affetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.