Madımak Katliamı anmasında ‘utanç müzesi’ vurgusu

Madımak Katliamı'nda yaşamını yitirenler için dün Sivas'ta anma yapıldı. Aileler ise Madımak Oteli utanç müzesi yapılmadığı için karanfil bırakmadı.

Gündem 3 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin şenliklerine katılan konuklar, Madımak Oteli önünde toplanan kalabalık tarafından saldırıya uğramıştı. Saatlerce süren lince müdahale edilmemiş ve oteldeki 33 konuk ile 2 görevli otelin yakılması sonucu öldürülmüştü. Dün 30. yılında Madımak Katliamı Sivas’ta lanetlendi ve Alevi örgütleri kente gidip otelin önünde açıklama yaptı. Açıklamada otelin utanç müzesi olmasını istediklerini bir kez daha dile getiren vatandaşların bir korkusu daha var: Sivas davasında zamanaşımı riski.

Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenler için otelin penceresine karanfil bırakıldı.

Öte yandan aynı yıl Madımak Katliamı’nın ardından Erzincan’ın Başbağlar köyünde terör örgütü PKK 33 vatandaşı öldürmüştü. Bu katliam da Madımak anmasında lanetlendi. Dün, Sivas’a katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin, Alevi örgütlerinin yanı sıra siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları da gitti. Seyrantepe Mahallesi’nde toplanan vatandaşlar, sloganlarla Mevlana Caddesi güzergahından katliamın yaşandığı otelin bulunduğu sokağa kadar yürüdü. Yaşamını yitirenlerin ismi okundu ve açıklamalar yapıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri Madımak Oteli, utanç müzesi yapılmadığı için anı köşesine karanfil bırakmadı, otelin camına karanfiller bırakıldı.

CHP’li Özgür Özel, Veli Ağbaba, Aylin Nazlıaka, Mustafa Sarıgül de anma programına katıldı.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, büyük acının, büyük dramın yıl dönümü dolayısıyla Sivas’a geldiklerini söyledi. Sivas’ta 30 yıl önce yaşanan acıyı herkesin yüreğinde hissettiğini belirten Özel, “Madımak’ta 30 yıl önce büyük bir insanlık suçu işlendi. Ardından bütün Türkiye, Sivas’a adalet gelmesi için Madımak’ın hesabının sorulması için tek yürek oldu” dedi. Katliamın hesabı sorulana kadar Sivas’ta olmaya devam edeceklerini söyleyen Özel, “Tam burada ‘Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak’ sloganlarının atıldığını biz unutmadık. Sivas katliamı herhangi bir katliam değildir” diye konuştu. Burada Başbağlar Katliamı’na da değinen Özel, “3 gün sonra Erzincan’da Başbağlar’daki insanlık suçu için orada olacağız. Acıları yarıştırmıyoruz, acılardan husumet değil, acılardan ders çıkarıyoruz” dedi.

Öte yandan kentte anma programı için güvenlik önlemleri de alındı. Sivas’a çevre illerden takviye ekipler getirildi ve yaklaşık 2 bin 400 polis görev yaptı. Katliamın yaşandığı otelin olduğu sokak ise trafiğe kapatıldı ve bazı noktalarda aramalar yapıldı.

Madımak Katliamı'nın 30. yılı: Tarihin zamanaşımı yokMadımak Katliamı’nın 30. yılı: Tarihin zamanaşımı yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.