Ocakcı Holding'in sahibi Sedat Ocakcı ve beraberindeki 26 kişi yüksek kar vadiyle topladıkları paraları ödemeyince tutuklandı. Tutuklananlar arasında bir tuğgeneral de var. Ocakcı "Hiçbir zaman kaybetmem, hep kazanırım" dedi.

Sosyal yaşamın dijital para birimi olması amacıyla oluşturulduğu açıklanan İzmir Token’i dünyada ilk. Bu ilk şehir tokenine 15 milyonluk yatırım yapan ise Ocakcı Holding’di ve bununla gündeme gelmişti. Şimdi holding bir dolandırıcılık iddiasıyla gündemde. Holdingin sahibi Sedat Ocakcı’nın yeğeni siber güvenlik uzmanı Salih Han 1 Ocak’ta holdinge ait 2,5 milyar liralık soğuk cüzdanla Dubai’ye kaçtı. Ancak şirket yüksek kâr vaadiyle para topluyordu ve bu olayın ardından işler karıştı, dolandırıldıklarını söyleyenler şikayetçi oldu. Şüphelilerin 3 bin 100 kişiden yaklaşık 5 milyar 123 milyon TL para topladıkları öne sürüldü.

Edinilen bilgiye göre Sedat Ocakcı ilk para toplamaya başladığında aldığı paraları borsada değerlendirdiğini söylüyordu. Ancak Sedat Ocakcı’nın bunun ardından kripto paraya girdiği ve yazılım firması kurduğu öğrenildi. Sedat Ocakcı kripto için para topladığı sırada vatandaşları “Bir yazılım sistemi geliştirdim. Bu sayede borsa ve kripto para işinde piyasanın iniş veya çıkış dönemleri yaşansa bile hiç kaybetmiyorum” diyerek ikna ediyordu. En az yüzde 17 kâr vadettiği iddia edilen Sedat Ocakcı kısa bir süre önce tüm parayı kripto borsasına aktardı ve soğuk cüzdana yükledi. Soğuk cüzdan kripto varlık cüzdan kripto varlıkların internete bağlı olmayan donanımsal bir cihaz içerisinde saklanması yöntemi.

30 gözaltı kararı

Sedat Ocakcı bu yatırımının ardından soğuk cüzdanını şoförü ile İstanbul’daki kuzeni Salih Han’a gönderdi ama Salih Han Dubai’ye bu cüzdanla kaçıcınca Sedat Ocakcı yatırımcılara para veremedi. Mağdurlar da 31 Ocak’tan sonra bir bir şikayetçi olmaya başladı. Şikayetlerin ardından soruşturma başlatan Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı gözaltı kararı verdi. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından haklarında gözaltı kararı çıkartılan aralarında Ocakcı Holding sahibi Sedat Ocakcı, eşi Seçilay Ocakcı ve holdinge bağlı bir şirketin genel müdür yardımcısı emekli Tuğgeneral Mehmet Rıfat Alkan’ın da aralarında bulunduğu 30 kişiye yönelik eş zamanlı operasyon düzenledi. Ocakcı Holding ve bağlı işletmelerinde arama yapıldı.

Adana’da saklandıkları kiralık evde yakalanan Ocakcı çiftinin operasyon öncesi Türkiye’yi terk etmeye çalıştıkları iddia ediliyor. Sedat Ocakcı’nın 5 Şubat’ta Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan eşiyle yurt dışına gitmeye çalıştığı ancak hakkında yurt dışı çıkış yasağını öğrenince Adana’ya geçip, eşyalı kiralık ev tuttuğu belirtildi. Sedat Ocakcı’nın Adana’ya gitmesindeki amacının, buradan da yasa dışı yollardan Kıbrıs’a gitmek olduğu ileri sürüldü.

TSK’dan FETÖ soruşturması nedeniyle ihraç edilmiş

Operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen şüphelilerden 29’u yakalandı. Ayrıca 1 kişi yardım ve yataklıktan, Ankara’da 2 şüpheli de Sedat Ocakcı ile iş birliği yaptığı tespiti ile gözaltına alındı. Böylelikle İzmir merkezli Antalya, Ankara ve Aksaray’da gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 32 kişi gözaltına alındı, bir şüpheli ise aranıyor. Şüpheliler arasındaki emekli Tuğgeneral Mehmet Rıfat Alkan da vardı. Sedat Ocakcı üsteğmen olarak görev yaptığı Türk Silahlı Kuvvetleri’nden FETÖ soruşturması kapsamında 2019 yılında ihraç edilmişti ve Tuğgeneral Alkan geçmişte Ocakcı’nın komutanıydı.

Alkan’ın Yüksek Askeri Şura Toplantısı’nda alınan kararla tuğgeneral olarak görev yaptığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 30 Ağustos 2022’te emekli edildiği belirtildi. Ayrıca Alkan, emekli olduktan sonra holdinge bağlı şirketlerden Metayıldız’ın genel müdür yardımcılığı görevini yürütüyordu. Şirkete, 15 Temmuz 2023’te, Yozgat Bozok Organize Sanayi Bölgesi Yatırım Alanı’nda yer tesis edildiği öğrenildi. Dron imalatı üzerine fabrika kuracağını beyan eden şirket yetkililerinin, bu alanda 3-4 ay kadar hafriyat alım çalışması yaptığı ancak ‘Bozok Organize Sanayi Meta Yıldız Dron Fabrikası Meta Yıldız Bilişim Teknolojileri Dış Ticaret Sanayi Anonim Şirketi ibarelerinin’ yazılı tabelanın dışında alanda başka hiçbir icraat gerçekleştirmediklerinin otaya çıktığı belirtildi.

Öte yandan Sedat Ocakcı’nın yaşadığı lüks hayatı diğer sosyal medya fenomenleri gibi paylaştığı videoda görüldü. Holdingin bahçesinde eşi ile yürüyen Ocakcı’nın, iki büyük hediye paketinin kurdelesini eşine açtırdığı, eşinin ‘İnanmıyorum’ diyerek şaşkınlık yaşadığı, açılan paketlerden lüks spor araçların çıktığı görüldü. Biri siyah, diğeri kırmızı renkteki iki otomobili gören eşinin, Sedat Ocakcı’ya sarıldığı da video görüntülerinde yer aldı.

‘Hiçbir zaman kaybetmem’

Polisteki işlemleri tamamlanan şüpheliler, dün adliyeye sevk edildi. Sedat Ocakcı’nın polisteki ifadesinde yaptığı işin yasal olduğunu, pişman olmadığını belirtip “Hiçbir zaman kaybetmem, hep kazanırım” dediği, eşinin ise şirket faaliyetleri ile hiçbir alakası olmadığını, yatırımlarla kocasını ilgilendiğini söylediği öğrenildi. Adliyeye sevkleri sırasında bir gazetecinin “Paralar nerede?” diye sorusuna Sedat Ocakcı, “Herkes parasını alacak” yanıtını verdi. Dün geç saatlere kadar nöbetçi sulh ceza hakimliğinde işlemleri süren şüphelilerden holding sahibi Sedat Ocakcı, eşi Seçilay Ocakcı ile holdingdeki bir şirketin genel müdür yardımcısı emekli Tuğgeneral Mehmet Rıfat Alkan’ın da aralarında bulunduğu 27 şüpheli tutuklandı. Diğer beş şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Dilan Polat savcısı: Telefonumu fotoğraflarım sızdırılmasın diye formatladım