15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde üzerine ‘SMA’ yazılı araçla eylem yapan ve polis tarafından ikna edilerek gözaltına alınan R.C.Ç. bugün çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
İstanbulluların Boğaziçi Köprüsü olarak bildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü dün saat 22.00 sıralarında SMA protestosuna sahne oldu. Bipolar hastası olduğu belirtilen R.C.Ç’nin üzerinde ‘SMA’ yazan otomobil ile köprü üzerine gelerek yolu trafiğe kapatması nedeniyle güvenlik tedbiri olarak köprü çift yönlü trafiğe kapatıldı. R.C.Ç. polis ekiplerinin yaklaşık 1,5 saat süren ikna çalışmalarının ardından gözaltına alındı. R.C.Ç’nin teslim olmasının ardından, ilk olarak Anadolu’dan Avrupa’ya geçiş trafiğe açıldı. Eylemde kullanılan otomobilin çekilmesinin ardından ise köprü tamamen trafiğe açıldı.
Olayla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “15 Temmuz Şehitler Köprüsünde, üzerinde SMA yazan bir aracın saat 22.14’te yolu kapatması nedeniyle köprü trafiği çift yönlü olarak trafiğe kapatılmıştır. Aracı kullanan R.C.Ç. adlı şahsın 1,5 yıldır bipolar tedavisi gördüğü tespit edilmiştir. Emniyet görevlilerimiz şahısla müzakere etmiş ve şahıs ikna edilip teslim alınmıştır. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir” dedi.
Emniyetteki işlemlerinin ardından bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen şüpheli hakkında genel güvenliği kasten tehlikeye düşürmek ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek suçlarından işlem yapıldığı belirtildi.
Şüphelinin ilk ifadesinde SMA hastalarının içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekmek için böyle bir eylem yapmak zorunda kaldığını söylediği ve pişmanlık duymadığını belirttiği öğrenildi. R.C.Ç., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
SMA nedir?
SMA gen bozukluğundan kaynaklanan, ölümcül olabilen bir hastalık. Bugüne kadar tıp dünyasında SMA’nın tedavi edilemeyen bir hastalık olduğu ifade edilse de son yıllarda geliştirilen ilaçlar ile bu yaygın görüş değişmeye başladı.
SMA’nın tedavisi için şimdiye kadar geliştirilen ve onay alan üç tip ilaç var. Türkiye’de bu ilaçlardan sadece bir tanesi, Spinraza, SGK tarafından geri ödemeli olarak karşılanıyor.
Sosyal medyada karşımıza çıkan bağış kampanyaları ise çocukları için yurt dışında Zolgensma adı verilen ilaç gen tedavisinin uygulanmasını isteyen aileler tarafından düzenleniyor.