Bugün Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümü. Şanlı zaferin izleri 109 yıl sonra ilk günkü tazeliğini koruyor. Mehmetçiğin Kilitbahir’deki mermerlere kazıdığı künyeler, isimler ve şiirler bugüne kadar ulaştı.

Bugün Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıl dönümü. Mehmetçiğin 109 yıl önce dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek yazdığı ‘Çanakkale Destanı’nın 109 yıllık gururu bugün Çanakkale’de bir kez daha yaşanacak. 18 Mart 1915’te kazanılan eşi görülmemiş zafer 109. yılında yurt genelinde yapılacak etkinliklerle kutlanacak. Düzenlenecek anma programlarında Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Atatürk ve vatan uğruna can veren şehitler de saygı ve minnetle anılacak.

2022’de ‘Bir Yanımız Hep Çanakkale’, 2023’te ‘Ruhumuzda Var’ temalarıyla yapılan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi etkinlikleri bu yıl ‘Şan, Şeref, Tarih Bizim, Bizim Çanakkale’ temasıyla düzenlenecek.

18 Mart Şehitleri Anma Günü törenlerinin yapılacağı Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’nde de hazırlıklar tamamlandı. Çanakkale Savaşları kahramanları rölyefinde temizlik ve rötuş çalışması yapıldı. Sembolik şehit mezarları, Türk bahçesi ve temsili şehitliklerin bulunduğu alana da 20 bin şakayık dikildi. Altyapı ve üstyapı çalışmalarında 100 işçi ile temsili şehitliklere mıcır serilerek mermer temizliği yapıldı. Öte yandan ziyaretçi konforu açısından yolların bakım çalışmaları da tamamlandı.

Askeri Tarih uzmanı İslam Özdemir ve Kilitbahir’deki mermerler

Öte yandan dünyanın en kanlı savaşlarından olan Çanakkale Savaşları’nın üstünden geçen 109 yıla rağmen savaşın izleri ilk günkü tazeliğini koruyor. Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyü yakınlarında Havuzlar mevkisinde Çanakkale Savaşları’nda görev alan askerlerin su havuzlarının kenarındaki mermerlere kazıdığı isimleri var. Bu hatıranın çok kıymetli olduğunu söyleyen Askeri Tarih Uzmanı İslam Özdemir mermerlerde çok farklı askerlerin künyelerinin, isimlerinin ve yazdığı şiirlerin okunabildiğini söyledi.

İslam Özdemir “Havuzlar mevkisi 1915 Çanakkale Muharebeleri sırasında askerlerimizin rehabilitasyon merkezi olarak kullandığı yerlerden biri. Yani cepheye giden birliklerimizin hemen harp yolunun olduğu mevkiden cepheye intikal etmeden önce sıcak yemek yediği, dinlendiği, cepheden gelen yorgun birliklerimizin tedavi edildiği bir nokta. Tabii ki çınar ağaçlarının gölgesinde yeşil bir alan ve su olması bu imkanı onlara sağlıyor. Mehmetçiklerimiz bu süreç içinde boş zamanlarında tıpkı bugün de olduğu gibi aslında, hatıralarını geleceğe bırakmak için isimlerini, künyelerini, buradaki tarihi havuzların kıyısındaki mermerleri kazımış” dedi.

“Gelibolu Yarımadası’ndaki 1915 Çanakkale Muharebeleri’ne ait anı ve izlerden önemli olduğunu düşündüğümüz bu izler bizler için çok kıymetli” diyen Özdemir “Tarihi havuzların kenarında bulunan ve Mehmetçik tarafından tarihe not düşülen bu yazıları incelediğimizde pek çok askerin adını, memleketini ve hatta bazılarının sıla hasreti ile yazdıkları cümleleri okuyabiliyoruz. Onların yazdığı bazı şiirleri, beyitleri de görebiliyoruz. Örneğin Kayseri’nin Germir köyünden gelen Hacı Osman oğlu Mehmet daire içine alarak yazdığı künyesiyle hem adını ölümsüzleştirmeye, hem de gelecek kuşaklara selam vermeye çalışmış. Bu geleceğe imza bırakma, geleceğe hatıra bırakma içgüdüsüyle yapılan bir şey. Fakat burada önemli olan Çanakkale Muharebeleri’nden 109 yıl sonra Mehmetçiğe ait hatıra ve izlerin bugünlere ulaşmış olması” dedi.

Havuz kenarında Osmanlıca yazılmış bir şiirin çevirisinde “Ayrılık acısıyla cenneti bekleyemez insan, kavuşmak ister sevdiğine. Ne mümkün rahat ölüm, bu dünya bana cehennem olur” ifadeleri yer alıyor. Mermerlere kazınan künyelerden bazıları şöyle; “‘Hâfız İsmail Isparta Sene 1325 (Miladi 1909/1910) Alay 2 Tabur 2 Bölük 4, ‘Hafız İsmail’, ‘Kayseri Germirli Hacı Osman oğlu Mehmet Sene 1330.”

Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi’yle her yer Çanakkale!