Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi’yle her yer Çanakkale!

Bir müze düşünün hareket edebiliyor, yola çıkıyor, farklı lokasyonlarda ziyaretçilerini ağırlıyor. Karşınızda "Al Sancağın Dalgalandığı Her Yerdir Çanakkale" sloganıyla yola çıkan mobil müze. 81 ili gezecek müzenin son durağı Eskişehir oldu.

Kültür Sanat 17 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Bir müze düşünün hareket edebiliyor, yola çıkıyor, farklı lokasyonlarda ziyaretçi ağırlıyor. “Al Sancağın Dalgalandığı Her Yerdir Çanakkale” sloganıyla yola çıkan mobil müze karşınızda.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca yola çıkan müzenin son durağı Eskişehir oldu. Çanakkale Savaşları’ndaki kahramanlıkların ve yaşananların anlatılması amacıyla Türkiye turuna çıkan TIR Eskişehir’de Vilayet Meydanı’na park etti.

Müzenin internet sitesinde yer alan harita TIR’ın hangi tarihte hangi şehirde olacağını gösteriyor. Müzenin içinde Çanakkale Savaşları’ndan kalma objelerin, resimlerin, fotoğrafların, Çanakkale askeri heykeli ile videoların gösterildiği ekranlar yer alıyor.

Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi.

Mobil müze resmi internet sitesinde projenin amacını şu sözlerle açıklıyor: “Kendinizi adeta Çanakkale Savaşı’nda cephedeymiş gibi hissetmenizi, o ruhu yakalayabilmenizi, o günlere bir nebze olsun tanıklık etmenizi sağlamak amacıyla birebir canlandırılmaya çalışılmış olan bu proje çeşitli unsurlar düşünülerek tasarlanmıştır. Bünyesinde savaş dönemine ait çeşitli materyalin, videoların ve savaş objelerinin sergilendiği bu TIR dış ses, ambiyans ve tasarımıyla ebediyen yaşayacak Çanakkale ruhunun Türkiye’nin dört bir yanına taşınmasını sağlamayı amaçlamaktadır.”

Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi, Eskişehir'de ziyarete açıldı

Çanakkale Savaşları Mobil Müze Projesinin Teknik Sorumlusu Necmican Akyıldız organizasyonla 81 ilde Çanakkale’yi göremeyen vatandaşların ayağına gidileceğini söylüyor:

“Müzemiz yedi vitrinden oluşuyor. Vitrinlerimiz kronolojik sırayla ilerliyor. İlk vitrinlerimiz savaş öncesi, savaş çağrısı yaptığımız vitrinimiz. İkinci vitrinimizde Türk askerimizi tanıyoruz. Üçüncü vitrinimizde düşman askerlerini tanıyoruz. Kullandığı ekipmanı görüyoruz. Dördüncü vitrinimizde ise deniz savaşlarını işliyoruz. Beşinci vitrinimiz ise kara savaşlarını. Altıncı vitrinimizde komutanlarımıza saygı ve yedinci vitrinimizde de savaş sonrası kalan ekipmanı görüyoruz.”

Mobil müze son durağı Eskişehir’e geldiği günden itibaren dört gün boyunca 09.00-17.00 arasında ücretsiz ziyaret edilebilecek. Bir sonraki durağı ise Sakarya.

Kemal Sunal Müzesi açıldı: 'Zübük' TV'de yok ama müzede yerini aldıKemal Sunal Müzesi açıldı: ‘Zübük’ TV’de yok ama müzede yerini aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler