Bursa’da bir haber sitesinde yayın yapan Aysın Komitgan, Fethullah Gülen'in ölüm haberi sunarken canlı yayın kazası yapınca kıyamet koptu. Önce soruşturma başlatıldı, ifade vermeye giden Komitgan apar topar gözaltına alındı ve işinden kovuldu.

Bursa’da dün yaşananlar bir “kaşık suda fırtına koparmanın” ne demek olduğunu anlatmak için yaşanmış gibiydi. Gazeteci Aysın Komitgan, ‘Bursa’da Bugün’ isimli internet sitesinin Genel Yayın Yönetmenliğini yapıyor. Komitgan aynı zamanda haber sitesi için bir haber programı hazırlayıp sunuyor. Dün sabah da haberleri sunduğu sırada Fethullahçı Terör Örgütü(FETÖ) lideri Fetullah Gülen’in ölüm haberini aldı. Haberi sunarken Gülen’in ölümüyle ilgili “Birkaç kez gündeme gelen, gerçek olmadığını öğrendiğimiz Fetullah Gülen’in ölüm haberi geldi. Kendisi dün vefat etmiş. Örgütüne yakın kaynaklarından ve yeğeninden ölüm haberi teyit edildi. Ne diyelim. Mekanı cennet olsun” dedi.

Bu anlar sosyal medyada paylaşılınca küçük bir kıyamet koptu.

Görüntülerin sosyal medyada yayılması üzerine Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı “Suç ve suçluyu övmek”, “Terör propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlattı. Bursa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de Aysın Komitgan’ı ifadesine başvurmak üzere emniyete davet etti. Kendi isteğiyle emniyete giden Komitgan burada gözaltına alındı. 10haber’e bilgi veren avukatı Umut Beyaz, Komitgan’ın geceyi karakolda geçirdiğini, sabah önce emniyette, ardından savcılıkta ifadesinin alınacağını söyledi.

Haber sitesi ‘kabul edilemez’ diyerek kovdu

Bu sırada “Bursa’da Bugün” isimli internet sitesinin yönetiminden de bir açıklama yapıldı. “Gereken adımları ivedilikle atacağız” diye biten açıklama şöyle:

“Bugün Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı ile yapılan bir TV röportajında kurumumuzda köşe yazarı ve genel yayın yönetmeni olarak çalışan Aysın Komitgan tarafından vatan haini, terörist başının ölümü ile ilgili yapılan ve toplumumuzun hassasiyetlerine ters düşen ifadeler bizleri de derinden yaralamıştır. Hangi maksatla olursa olsun toplumumuzda bu tarz olumsuz etkilere neden olacak bir sürecin içinde kurumumuzun adının geçmesi kesinlikle tarafımızca da asla kabul edilemez.

Vaizlikle başladı, ‘hocaefendi’yle zirveyi gördü ve ‘hain’ olarak öldü: Fethullah Gülen kimdir, örgütün serveti ne olacak?

Ülkemizin ve vatanımızın bölünmez bütünlüğü her şerefli vatan evladında olduğu gibi bizlerin de kırmızı çizgisidir. Hain darbe girişiminin mimarı FETÖ elebaşının ve havarilerinin; başta şehitlerimiz ve gazilerimiz olmak üzere bu Yüce Milletin önünde verecekleri hesap tüm toplumumuz gibi bizim de en büyük isteklerimizdendir. Bu kapsamda gereken adımları ivedilikle atacağımızdan değerli okuyucularımızın şüphesi olmasın.”

Komitgan özür dilemek zorunda kaldı

Gazeteci Aysın Komitgan da şahsi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada sözleri “gayri ihtiyari” söylediğini vurgulayarak kamuoyundan özür diledi.

Komitgan’ın  açıklaması şöyle:

“Canlı yayın şartları altında söylenen kimi ifadeler, özellikle de toplumsal açıdan bu gibi hassas dönemlerde ne yazık ki farklı yorumlanabiliyor. Duygularımı açıkça ifade etmem gerekirse 40 yıllık gazetecilik kimliğimden bağımsız olarak, ömrünü Atatürk ilkelerine ve Cumhuriyetin değerlerine sıkı sıkıya bağlı geçirmiş, aynı zamanda CHP üyesi bir Türk vatandaşı olarak ülkemize karşı hain planları olan Fetö elebaşının ölümüne rahmet dilemem asla mümkün değildir. Ne ben ne de ailem, hayatlarının hiçbir döneminde bu tarz tarikatlar ile uzaktan yakından bağ kurmamıştır.

Dolayısıyla gerek yakın çevrem, gerekse de mesleki olarak iletişimde olduğum herkes çok iyi bilir ki ülkemize karşı haince planlar yapan bu şahsa karşı, ilk günden bu yana tavrım da duruşum da nettir. Ancak duygularımı canlı yayında tam olarak yansıtamamaktan ötürü böyle bir ifadeyi kullanmış bulundum. Canlı yayında söylenen sözlerin geri dönüşünün olmasından dolayı da maalesef aklıma gelen yüzlerce kelime arasından bunu kullanmış bulundum. Fakat insani duygularla söylenmiş bir cümlenin bu denli çarpıtılması gerçekten üzücü. Bu yüzden farklı bir algıya neden olan bu hatalı sözlerimden dolayı şahsım ve kurumum adına kamuoyundan özür diliyorum.”

ÇGD Bursa Şubesi: Aysın Komitgan’ı serbest bırakın

Komitgan’ın işinden kovulduğunu ise Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi duyurdu. Dernek açıklamasında Komitgan’ın ÇGD’nin Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı olduğunu ve duruşu bilinen bir gazeteci olduğunu vurgulayarak gözaltına alınmasına ve işinden kovulmasına tepki gösterdi.

ÇGD Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal‘ın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fethullah Gülen’in ölüm haberinin netleşmesinin ardından bu sabah (21 Ekim) ‘Bursa’da Bugün TV’deki canlı yayın sırasında ölüm haberini anons eden Bursa’da Bugün Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Aysın Komitgan’ın canlı yayın esnasında ne diyeceğini bilemediği bir esnada gayri ihtirayı bir biçimde kullandığı ifadeler, kendi ifadesiyle de canlı yayın kazasıdır.

Çağdaş Gazeteciler Derneği, 1979’dan bugüne yalnızca gazetecilik ilkelerini ve halkın haber alma hakkını savunmakla yetinmemiş; insan hakları ve demokrasi mücadelesinin neferi olmuş, her türlü tarikat ve paralel devlet yapılanmalarıyla mücadele eden üyelerini şehit vermiş, Türkiye’de aydınlık mücadelesinin en büyük savunucularından biri olmayı sürdürmektedir. Gazeteci Aysın Komitgan da ÇGD üyesi ve aynı zamanda Bursa Şubemizin Başkan Yardımcısıdır.

Çağdaş Gazeteciler Derneği ve hiçbir organı içinde dün el etek öpenler, dün FETÖ elebaşısından ‘Hocaefendi’ diye bahsedenler, dün ‘hizmet erleri’ diyerek destek olanlar, ‘ne olur geri dön’ diyerek gözyaşları dökenler, adına para bastıranlar, olimpiyatlar düzenleyenler ve bunların destekçileri yer almamıştır, alamayacaktır. Dün ittifak içinde bulunanların, tarikat ve cemaatlere devletin kapılarını sonuna kadar açanların, kumpaslar gerçekleştirenlerin, Sızıntı, Cihan Haber Ajansı, Zaman Gazetesi, Taraf gibi medya yapılanmalarıyla gazetecilik mesleğini ayaklar altına alanları yargılamayanlar, kendi ifadesiyle ‘Ne ben ne de ailem, hayatlarının hiçbir döneminde bu tarz tarikatlar ile uzaktan yakından bağ kurmamıştır’ diyen, Bursa’da mesleğimizin onurlu temsilcilerinden biri olan Aysın Komitgan’ı yargılamaya kalkmasınlar.

Eğer sizin 7 yıl öncesine kadar ‘Hocaefendi’, bizim 50 yıldır FETÖ dediğimiz ve sizin aranız bozulunca FETÖ olarak ifade etmeye başladığınız Fethullahçıları arıyorsanız en son bakacağınız yer Aysın Komitgan ve Çağdaş Gazeteciler Derneği üye ve yöneticileridir. Bizden ne terörist çıkar ne de terör sevicisi. Bu arada Aysın Komitgan’ın Bursa’daBugün ile ilişiğinin kesildiğini de üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. İşveren temsilcisinin bu kararını da kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Yıllardır beslediğiniz trol ordusunu ve dünün Fetö’cülerini Aysın Komitgan’ın üzerinden çekin. Aysın Komitgan derhal serbest bırakılsın!”

Dünya Fethullah Gülen’i böyle gördü: Müttefikiydi, bugün bir numaralı düşmanı