İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel ile Fatma Gümüşel’in kızları H.K.G.’yi 6 yaşından itibaren ‘dini nikah’ adı altında yıllarca 29 yaşındaki müritleri Kadir İstekli’nin cinsel istismarına maruz bıraktıkları suçlamasıyla yargılandıkları davanın kararı istinaf tarafından bozulmuştu.
Karar ilk derece yargı yeri olan İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün de ele alındı. Duruşmaya yayın yasağı ve kapalılık kararı nedeniyle basın mensupları ile dernekler giremedi. Bozmadan sonraki ilk duruşmada mahkeme Yusuf Ziya Gümüşel’in istinafın kararına karşı diyeceği olup olmadığını sormuştu. Avukatı duruşmada bulunmadığı için bozma ilamına karşı beyanda bulunamayan Kadir İstekli de bu duruşmada söz aldı. Sanık Kadir İstekli ile avukatının bozma ilamına karşı beyanlarının alınmasının ardından duruşma savcısı mahkemenin bozma ilamına uyulması yönünde mütalaa verdi.
Sanık avukatları mütalaaya karşı savunma hazırlamak için süre talep etti. Mahkeme heyeti savunmaların hazırlanması için duruşmayı 16 Temmuz’a erteledi.
İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava 23 Ekim 2023 tarihinde karara bağlanmıştı. Tutuklu sanık Kadir İstekli 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl ve anne Fatma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
İstinaf cezaları az buldu
Yerel mahkemenin kararını değerlendiren Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi sanıklara verilen cezanın arttırılması gerektiğini belirterek kararı bozmuştu.
İstinaf Mahkemesi Kadir İstekli’nin 2004-2013 yılları arası için ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’, 2020 yılı için ise ‘Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı’ suçlarından iki ayrı ceza verilmesi gerekirken tek bir suçtan ceza verildiğini değerlendirdi. H.K.G.’nin annesi Fatma Gümüşel ve babası Yusuf Ziya Gümüşel hakkındaki karar için de istinaf sanıkların anne ve baba olmaları nedeniyle yasa gereğince arttırım yapılması gerektiğini belirtti.
‘Çocuklarımızı bu kapalı gruplardan korumak zorundayız’
Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan Saadet Öğretmen Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan cezanın arttırılacağından ümitli olduklarını belirterek “Altı yaşında istismara uğrayan bir çocuk sesini çıkardı, kahramanca konuştu. Biz toplum olarak onun yanında olduk” diyerek mahkemenin duruşundan da ümitli olduklarını, dosyada gizlilik bulunduğu için duruşmalara giremediklerini, ancak UCİM avukatlarının her duruşmada gözlemci olarak mahkemede bulunduklarını ifade etti.
Saadet Özkan konuşmasının devamında “Hiç kimse çocuklarımızın, din kisvesi altında inançlarını sömüremez. O yüzden de çocuklarımızı bu kapalı gruplardan korumak zorundayız. Devletin en büyük yükümlülüğü buraları denetlemektir. Artık çocukların buralarda örselenmesini ve istismara uğramasının önüne hep birlikte geçmeli ve mücadele etmeliyiz. Çocuklar vatandır ve en büyük hainlik de çocuklara yapılan istismardır” diye konuştu.