H.K.G. davası yeniden görüldü: Anne Gümüşel hâlâ yakalanamadı

Altı yaşında istismar edilen H.K.G. ile ilgili dava İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü. Gizlilik kararı olan davada yargılama 10 Haziran'a ertelendi.

Gündem 6 Mayıs 2024

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşından itibaren imam nikahı ile evlendirildiği Kadir İstekli’nin cinsel istismarına maruz kalması nedeniyle açılan davaya devam edildi.

Altı yaşında evlendirilme davasında kararın İstinaf Mahkemesi’nce bozulmasının ardından sanıklar Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatima Gümüşel yeniden yargılanmaya başlandı. Hakkında tutuklama amaçlı yakalama kararı bulunan anne Fatıma Gümüşel henüz yakalanamadı.

İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma basına kapalı yapıldı. Sanık avukatlarının mazeretli şekilde katılmamaları nedeniyle yargılama 10 Haziran’a ertelendi.

‘Davanın sonuna kadar takipçisi olacağız’

Duruşmadan önce Kartal Adliyesi önünde açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu “Neye göre çocuk? Kime göre çocuk’ lafları, söylemleri, çocuk istismarına teşvik etmek anlamına gelir. Biz bu teşvik etme söylemlerinin aklanmasına izin vermeyeceğiz. Kadınlar, kız çocukları mal gibi alıp satılacak bir meta değildir. Asla yalnız yürümeyecekler, bu yolda her zaman yanlarındayız” dedi.

Duruşmanın ardından konuşan Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Genel Başkanı Saadet Özkan ise “Bölge İdare Mahkemesi’nin bozduğu bu davada mahkeme gizlilik kararını yeniden aldı ve dışarıda davayla ilgili açıklama duyarsa özellikle suç duyurusunda bulunacağını iletti. Davamız 10 Haziran 2024 saat 10.00’da görülecek. Yine burada olacağız. Davayla ilgili bilgi veremiyoruz. Cezanın arttırılacağından eminiz. Davanın sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

H.K.G. davasında neler olmuştu?

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G’yi altı yaşındayken Kadir İstekli’yle evlendirdiğine dair haber ilk olarak 3 Aralık’ta BirGün gazetesinde Timur Soykan’ın imzasıyla yayımlanmıştı. Haberin ardından olayla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.

Yayın yasağı getirilen davanın 6’ncı duruşmasında dosyadan çekilen Kadir İstekli’nin avukatının yerine gelen yeni avukat savcılık mütalaasına ve dosya esasına dair savunma için ek süre talep etmiş, duruşma iki hafta ertelenmişti.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 23 Ekim 2023 tarihinde karara bağlanan davada Kadir İstekli 30 yıl, Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl ve Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kararın ardından mağdur H.K.G.’nin avukatı, sanıkların avukatı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın avukatı ve Cumhuriyet savcısı dosyayı istinafa taşımıştı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi kararı bozmuştu. sanık Kadir İstekli’nin 2004-2013 yılları arası için ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ 2020 yılı için ise ‘Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı’ suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerekirken tek bir suçtan cezalandırma yapıldığını değerlendirmişti.

6 yaşında evlendirilen H.K.G Davası sil baştan: Ceza artırılmalı6 yaşında evlendirilen H.K.G Davası sil baştan: Ceza artırılmalı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.