Konut sektörü durgun deniyor ama İstanbul'un en değerli bölgesinde dev lüks inşaatlar hiç hız kesmedi. Bunlardan biri, 'Erdoğan'ın okul arkadaşı' olarak bilinen bir müteahhidin projesi. Belediye orada planları iptal ettirdi, ortalık karıştı.

Evet Türkiye’de konut sektöründe genel bir durgunluk var, konut fiyatları enflasyon kadar artmıyor, konut satışları düşüyor ama bunlar hep genel istatistikler. Yakından baktığınızda, ‘kupon’ proje sayılabilecek bazı lüks ve ultra lüks konut inşaatlarının hızla devam ettiğini, hatta satışların da daha binalar bitmeden tamamlandığını görüyorsunuz.

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde genel olarak arazi bulmak ve inşaat yapmak kolay değil ama bugün itibarıyla Balmumcu’dan başlayarak birbirine kuş uçuşu 5-6 kilometre mesafede en az dört tane ultra lüks konut projesi devam ediyor. Bu ultra lüks konutların fiyatları da uçuyor; az sayıda da olsa deniz manzaralı daireleri de bulunan bu konutlarda metrekare fiyatları hep Euro cinsinden belirleniyor ve en ucuz projede alacağınız konutun brüt metrekaresine 20 bin Euro’dan başlayan fiyatları gözden çıkarmalısınız.

Çok yüksek fiyatlardan satıldı bile

İşte bu ultralüks projelerden biri hemen hemen tamamlanmış durumda. Etiler’e, Akmerkez’e gidenlerin dikkatini çekiyordur, Akmerkez’in önünden geçen iki önemli caddeden biri olan Adnan Saygun Caddesi’nin kenarında, eskiden Belediye Sitesi bloklarının bulunduğu yaklaşık 10 bin metrekarelik alan  ‘kentsel dönüşüm’e girdi; 60 yıllık Belediye Sitesi blokları yıkıldı, yerine de kamuoyunda ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın okul arkadaşı’ olarak bilinen lüks inşaatçı Mesut Toprak’ın yaptığı ultralüks bir proje yükseldi bile. Söylendiğine göre buradaki daireler çoktan satılmış, Boğaz manzaralı penthouselar inanılmaz fiyatlara gitmiş.

Yalnız şimdi bu projede bir büyük sorun var. Çünkü söz konusu proje için imar planlarında değişikliği belediye yapmamıştı. Belediyenin yapmadığı bu değişiklikleri elindeki istisnai yetkiyi kullanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapmış, Mesut Toprak’un bu lüks projesine 1,6 emsal verilmiş, bina yüksekliği ise zemin + 7 kat olarak saptanmıştı.

Belediye planı iptal ettirdi ama…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi daha o zaman bakanlığın yaptığı bu plan değişikliğine itiraz etti. İtirazı reddedilince de plan değişikliğine karşı idare mahkemesinde dava açtı. Geçen hafta bu davaya bakan İstanbul 9. İdare Mahkemesi, İBB’nin plan itirazının reddedilmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti ve bu binalarla ilgili imar planlarını iptal etti.

Milyonlarca Euro verip bu binalardan daire alanlar bu mahkeme kararından tedirgin oldu belki ama dava büyük olasılıkla Danıştay’a kadar gidecek. Yani hukuki süreç daha uzun.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Akmerkez’in hem karşısındaki bu bloklar için yapılan plan değişikliğine itiraz etti ama bu inşaata kuş uçuşu birkaç yüz metre mesafede, Akatlar mahallesinde eskiden polis okulu olan arazide dev bir inşaat yükseliyor. Burada hem AVM, hem ofis, hem otel hem de konut inşa ediliyor ve yapılacak kuleler Akmerkez’den de yüksek olacak. O inşaat için plan değişikliğini belediye yaptı, zaten araziyi de müteahhite Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki belediye sattı. Buradaki müteahhit de Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen bir isim, Yaşar Aşçıoğlu.

Aşçıoğlu’nun bir başka büyük projesi Balmumcu’da eskiden Merkez Komutanlığı ve İstanbul Jandarma Alay Komutanlığı arazisi içinde yer alan askeri dikimevinin bulunduğu dev arazide yükseldi ve tamamlandı bile.

Aynı bölgede bir üçüncü dev lüks projede Zincirlikuyu’da başladı. Bu projede de, tam Büyükdere Caddesi’nin kenarında yer alan eski bir site yine ‘kentsel dönüşüm’le yıkıldı, yerine lüks rezidans blokları inşa ediliyor.

Tayyip Erdoğan adına açılan bir İmam Hatip Lisesini Mesut Toprak yapmıştı.

Toprak, binaları traşlamamıştı

Bundan 15 yıl kadar önce Mesut Toprak, İstanbul Zeytinburnu’nda yaptığı yüksek binalarla gündeme gelmişti. Binalar, aslında epey uzakta kalan Süleymaniye Camisinin minarelerinden daha yükseğe tırmanmış, Beyoğlu tarafından o yöne bakıldığında sanki Süleymaniye Camisi’nin ihtişamını gölgeliyor bir manzara yaratmıştı.

Bu fotoğrafların yayınlanmasının ardından o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a sitem etmiş, okul arkadaşı Mesut Toprak’tan da binaları ‘traşlamasını’ yani tepedeki birkaç katı yıkmasını istemişti. Ama bu olmadı, Toprak çoktan sattığı binalara dokunmadı.

İBB ve Beyoğlu Belediyesi’nden güç birliği: Miras İşbirliği Protokolü imzalandı