Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat’ta yaşanan ve 9 işçinin toprağın altında kalmasına neden olan siyanürlü toprak kayması, işçilerin çektiği fotoğraflarla yeni bir boyut kazandı. Fotoğraflarda, toprakta belirgin çatlaklar ve bir iş makinasının kuma saplanarak yan yattığı görülüyor.
Medyascope’tan Gülseven Özkan’ın haberine göre işçilerin çektiği ve ilk kez kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda, toprakta belirgin çatlaklar ve bir iş makinasının kuma saplanarak yan yattığı görülüyor. İşçiler, çatlaklara rağmen ekiplerin sahadan çekilmediğini ve hiçbir güvenlik önlemi alınmadığını belirtti.
Çalışanların güvenliği sağlanamamış
Sabah saatlerinde çekilen fotoğrafların şirket yetkililerine risk bildirim sistemi üzerinden gönderildiği, ancak herhangi bir önlem alınmadığı ifade ediliyor. İşçiler, bazı küçük taşeron firmaların tehlikeyi görerek işçilerini güvenlik nedeniyle alandan çektiğini, fakat Çöpler Altın Madeni’ni işleten Anagold firmasının bu konuda yetersiz kaldığını ve çalışanların güvenliğini sağlayamadığını dile getirdi. Olay anında herhangi bir alarmın çalmadığını, alandan çekilme yönünde bir çağrı yapılmadığını belirten işçiler, büyük bir gürültüyle meydana gelen çökmenin ardından yaşanan panik anlarını anlattı. İşçiler, eğer çamur öne doğru kaymış olsaydı, madende çalışan yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybedebileceğini söyledi.
‘Olay kaza değil, ihmallerin sonucu’
Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Mert Batur ve sahada bulunan işçiler, madende ciddi bir ihmal olduğunu ve güvenlik önlemlerinin yetersiz kaldığını vurguladı. İşçiler, olayın bir kaza değil, açık bir ihmal sonucu olduğunu ve üretim baskısı altında güvenlik önlemlerinin göz ardı edildiğini ifade etti.
Çalışanlar, yönetimin ve ilgili taşeron firmaların, maden güvenliği ve işçi sağlığını korumak yerine üretimi önceliklendirdiğini, bu tutumun faciaya yol açtığını belirtiyor. Olayın ardından yaşananlar ve işçilerin ifadeleri, maden güvenliğinin ve çalışma koşullarının ciddiyetle ele alınması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu trajik olay, maden işçilerinin güvenliği ve haklarının korunması konusunda acil önlemlerin alınmasını zorunlu kılıyor.
Gözaltındakiler adliyeye sevk edildi
Öte yandan maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin gözaltına alınan, aralarında firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu 8 şüpheli adliyeye sevk edildi.
İliç’teki maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma sürüyor.
Bu kapsamda altın madeni ocağını işleten şirkette yönetici ile idareci pozisyonunda çalışan ve gözaltına alınan Kanadalı J. R.G, A.C, H.Ü, M.B, Ş.D, S.D, M.T ve A.R.K’nin jandarmadaki işlemleri tamamlandı.
Şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından İliç Adliyesi’ne götürüldü.
Bakan Bayraktar son durumu aktardı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar bölgedeki son durumu paylaştı. Bayraktar, “Yoğun bir şekilde elimizdeki tüm teknik imkanları kullanarak işçi kardeşlerimizin olabileceği lokasyonları tespit ediyoruz. Tespit ettiğimiz bazı lokasyonlar var şimdi oraya yönelik çalışma başlatılacak” dedi.
Bakan Bayraktar ayrıca, “Halk sağlığını veya personeli tehdit edecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Bugün yeni bir faza geçiyoruz. Toprak yığını kaldırma ile ilgili planlama aşamasına geçiyoruz. Kaldırılan toprağı nerede emniyetli bir şekilde depolayacağımıza dair araştırmalarımıza başladık. Yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Temel önceliğimiz kurtarma çalışmalarıdır” diye konuştu.
“Buranın heyelandan önce tahliye edildiği, işçilerin sonradan kontrol amaçlı döndükleri sırada bu hadiseye yakalandıkları maalesef doğru” diyen Bayraktar şunları söyledi:
“İşçilerin yerinin tam tespit edildiği gibi bir algı olmasın. Alanımızı daraltmış durumdayız. 3 kardeşimizin manganez madenin olduğu tarafta olduğunu düşünüyoruz, o bölgelere yoğunlaşacağız.”
“Olay günü işçilerin bir çatlak tespit ettiği bunun üzerine tahliye olduğu doğru mu?” sorusu üzerine Bayraktar, “Bu yönde bize de iletilen bir bilgi var bunun üzerine işçilerin tahliye edildiği doğru. 9 arkadaşımızın kontrol amaçlı döndüğü ve bu hadisiye yakalandığı doğru” yanıtını verdi.
Kepçe şüpheli noktada çalışmaya başladı
Duvar’dan Duygu Kıt’ın haberine göre, kayan kütlenin altın ayrıştırmak için kullanılan siyanürlü maddeyle teması olması ve yağan yağmurun toprağı balçık haline getirmesi gibi nedenler nedeniyle arama kurtarma çalışmaları oldukça zor koşullarda gerçekleştiriliyor. Ancak bu sabah itibariyle çalışmalarda yeni bir gelişme yaşandı.
Metale duyarlı dron ile toprak kütle üzerinde tarama yapıldı. Yapılan taramada metal yoğunluğunun olduğu alandan şüphelenildi. Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) uzmanlarının ve arama kurtarma ekiplerinin ortak çalışmasıyla şüpheli bölge üzerinde yoğunlaşıldı. Şu an alanda iki kepçe ve 100’e yakın işçi ile arama yapılıyor.
KBRN uzmanları, şüpheli buldukları bir alanda çalışma yaptıkları bilgisini vermekle yetinirken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar “9 kardeşimizi arıyoruz. Kardeşlerimizin 3’ünün bir lokasyonda 6’sının diğer lokasyonda olduğunu tespit ettik” şeklinde açıklama yaptı.
İşçiler toprak altındayken ‘eleman aranıyor’ ilanı
Duvar’dan Osman Çaklı’nın haberine göre milyonlarca metreküplük liç yığınında çalışmalar devam ederken Anagold şirketi kalite kontrolcü, örnekleme gibi alanların da bulunduğu toplam 8 birimi için iş başvurusu almaya başladı. İlana şu ana kadar 12 kişi başvurdu.
İlerleyen saatlerde şirtek ‘eleman aranıyor’ ilanını geri çekti. Şirketin Linkedln profilindeki ilanda “Başvuruları artık kabul etmiyor” uyarısı yer aldı.