Eski Maltepe Belediyesi Başkanı Ali Kılıç'ın aday gösterilmeyeceği kesinleşince yaptığı sözleşme yeni yönetim tarafından kanunsuz bulundu. Eski AK Partili Başkan Kamil Barkır’ın itirazı Kılıç’ın sözleşmesi sayesinde kabul edildi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) geçen yıl kasım ayındaki değişimle sonuçlanan kurultayının sonuçları 301 Mart 2024’te yapılan yerel seçimlere de yansıdı. Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu döneminde CHP’den belediye başkanı seçilen birçok isim tekrar aday gösterilmedi. Aday gösterilmeyenlerden biri de iki dönem Maltepe Belediye Başkanı olan Ali Kılıç’tı. Kılıç’ın yerine Esin Köymen aday gösterildi ve partisinin oylarını arttırarak seçildi.

Kılıç aday gösterilmeyeceği kesinleştikten hemen sonra ilçe sınırlarındaki Süreyya Plajı’nda yer alan alışveriş alanındaki 23 dükkanın kira sözleşmesini yeniledi. 1954 yılında Süreyya İlmen’in eşi Adalet İlmen tarafından vakfedilen alışveriş alanıyla ilgili sözleşme 1992 yılından sonra ilk kez 2024 yılının şubat ayında yenilendi. Aslında vakfa ait alışveriş alanının sözleşmesi 2019 yılının ekim ayında sona erdi. Aradan geçen beş yıl içinde belediye ile şirket mahkemelik oldu. Mahkemenin verdiği, Yargıtay’ın da onadığı tahliye karar uygulanmadı. Ta ki Kılıç’ın aday gösterilmeyeceği kesinleşene kadar.

Süreyya Plajı’nda eski başkanın yok paraya kiraladığı 23 dükkan geri alındı

Vakıf senedine göre Maltepe Belediye Başkanı vakfın başkanlığını da yapıyor. Daha önce yıllık 12 kilogram altın karşılığında Park Ticaret A.Ş.’nin işlettiği alanla ilgili yapılan sözleşmede büyük indirime gidildi. Yeni sözleşmede kur 2 bin 25 lirada sabitlendi ve yıllık karşılığı 8 kilo 160 gram altın oldu. Böylece belediye en az 13 milyon 600 bin lira gelir kaybına uğradı.

Bir dükkan kirası belediyeye gidiyor, kalan 22’sininki şirkete kâr

Oysa bölgedeki 23 dükkandan birini kiralayan büyük bir zincir market Park Ticaret A.Ş. adlı işletmeciye yıllık yaklaşık 16 milyon lira kira ödüyordu. Yani Park Holding kiraladığı dükkanlardan birinin bedelini yıllık olarak belediyeye ödüyor kalan 22 dükkandan elde ettiği kira geliri kendisine kar olarak kalıyordu.

Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre 31 Mart yerel seçimlerinde Ali Kılıç’ın yerine aday gösterilip seçilen CHP’li Esin Köymen 2023 yılında Yargıtay tarafından onanan tahliye kararını uyguladı, Park Ticaret A.Ş.’yi Süreyya Vakfı’na ait alışveriş alanından tahliye etti. Temmuz ayındaki tahliye işleminin ardından mahkeme tebligat yapmamasına rağmen Kılıç adliyede şirket lehine ifade verdi ve “Borçların tasfiyesiyle ilgili anlaşma yapıldı, kira bedeli bazı mahkeme kararlarına uygun olarak yeniden belirlendi” dedi.

Eski AK Partili başkan devreye girdi

Kılıç’ın ifadesinin ardından şirketin tahliye işlemine yönelik beş ayrı mahkemeye yaptığı itirazları sonuç vermedi. Tahliye işlemine yönelik itirazlara ret yanıtı veren mahkemenin tavrıysa bir günde değişti. Mahkemenin tavrından önce şirket avukatını değiştirdi. İstanbul 11. Sulh Hukuk Mahkemesi 26 Eylül’de yapılan itirazla ilgili kararını 27 Eylül’de verdi. İtirazı yapan avukat eski AK Parti Maltepe İlçe Başkanı Kamil Barkır’dı. Daha önce yapılan ve reddedilen itirazlar Barkır dosyaya müdahil olduktan sonra hemen kabul edildi. AK Partili eski başkanın başvurusuyla bir günde çıkan kabul kararına gerekçe olarak CHP’li başkanın aday gösterilmeyeceği kesinleştikten hemen sonra şirketle yapmış olduğu sözleşme gösterildi.

Kılıç iddiaları yalanladı

Eski Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç rutin bir süreç işletildiğini belirterek aday gösterilmeyeceği kesinleşince yeni sözleşme imzalanmasına yönelik “Asparagas iddialar” dedi. Kılıç yapılan sözleşmenin mahkeme kararına uygun olduğunu ifade etti. “Enflasyon artınca belirlenen oranlarda yeni sözleşme yapıldı” diyen Kılıç eski AK Parti İlçe Başkanı Kamil Barkır’ın şirketin avukatlığını üstlenmesine için “Kendisi hukukçudur. İstediği davayı alabilir” yorumunu yaptı.

Park Ticaret A.Ş.’nin avukatlığını üstlendikten sonra bir günde tedbir başvurusu kabul edilen eski AK Parti Maltepe İlçe Başkanı Kamil Barkır ise konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi. Barkır 2012-2014 yılları arasında başkanlık görevi yürüttü. Ayrıca AK Parti İstanbul İl Teşkilatı, İBB Meclisi ve Sancaktepe ilçe teşkilatında da görev aldı.

CHP ve AK Parti ziyaretten memnun: Erdoğan’ın iade ziyareti bekleniyor