CHP ve AK Parti ziyaretten memnun: Erdoğan’ın iade ziyareti bekleniyor

Beklenen Erdoğan-Özel görüşmesi olumlu bir havada geçti. Özgür Özel, 28 Şubat mağdurlarını ve Osman Kavala'yı hatırlattı, Erdoğan görüşme sonrası Adalet Bakanı ile konuştu. Boş koltuk şaka konusu oldu. Erdoğan CHP'ye iadei ziyarette bulunacak.

Siyaset 2 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’in haftalardır merakla beklenen yüzyüze görüşmesi dün gerçekleşti. Ak Parti Genel Merkezi’nde yapılan görüşme 1 saat 35 dakika sürdü. Görüşme sonrası her iki tarafta da iyimserlik hakim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde CHP Genel Merkezi’ne iadei ziyarette bulunması da bekleniyor.

Türkiye siyasetinin en tepe noktasındaki iki siyasi liderin görüşmesinin bu kadar önemsenmesinin başlıca nedeni, bu iki siyasi parti arasında 8 yıldır bu düzeyde hiçbir temas olmaması, aksine iki parti liderinin birbirlerine çok ağır kelimelerle yüklenmeleriydi.

Ancak 31 Mart yerel seçiminden CHP’nin birinci parti olarak çıkması, Ak Parti’nin ise kurulduğu günden beri sürdürdüğü hakim pozisyonunu kaybetmesi havayı değiştirdi. Bu konuda ilk adımı da CHP lideri attı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘makamına saygı göstereceğini’ söyledi, bayramda bayram tebriki için onu arayacağını ifade etti, sonra da yüzyüze görüşme istedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da 23 Nisan resepsiyonunda ayak üstü sıcak bir sohbet ettiği CHP liderine 2 Mayıs için randevuyu verdi.

Erdoğan jest yaptı, havayı yumuşattı

CHP lideri Özgür Özel haftalar önce görüşme yeri hakkında konuşurken, ‘Çankaya Köşkü olsa daha iyi ama Beştepe derlerse oraya da giderim’ demişti. Bu sözler, CHP liderinin partisinde daha önce uygulanan ‘Saray boykotu’na son verecek olması anlamına geliyordu.

Ancak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan görüşme yeri konusunda bir jest yaptı ve Ak Parti Genel Merkezi’nde randevu verdi. Bunun anlamı, Erdoğan’ın Özel ile Cumhurbaşkanı sıfatıyla değil Ak Parti Genel Başkanı sıfatıyla konuşmak istemesiydi. Gerçi görüşme sırasında Erdoğan’ın arkasında Cumhurbaşkanlığı forsu da bulunuyordu ama Erdoğan’ın jesti önemliydi.

Erdoğan, konuğunu koridorda asansörün kapısında karşıladı.

Asansörün kapısında sıcak diyalog

Görüşmenin saati 16.00 idi. Bundan birkaç dakika önce Özgür Özel ve görüşmeye katılıp not tutacağı açıklanan CHP İstanbul milletvekili emekli büyükelçi Namık Tan, Ak Parti Genel Merkezine geldi. Onları binanın kapısında Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş karşıladı, asansörle görüşmenin yapılacağı kata çıkıldı.

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, konuklarını asansörün kapısında koridorda bekliyordu. Orada karşıladı, ayaküstü sıcak bir diyalog yaşandı, karşılıklı hal hatır soruldu. Hemen ardından liderler görüşmenin yapılacağı salona geçti, önce fotoğrafçılar için ayakta poz verildi, ardından da oturuldu ve oturma düzeni de kameralara yansıdı.

Erdoğan’ın solundaki boş koltuk esprilere neden oldu. Erdoğan esprilerde sitem havası sezince ‘Biz de CHP’ye gidip iadeyi ziyarette bulunalım’ dedi.

Boş koltuk esprileri

Ancak salondaki oturma düzeni ilginçti. Aralarında birer sehpa olan üç koltuk vardı, bunlardan ikisine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Özel oturdu. Üçüncü eşit seviyeli koltuk ise boş kaldı. CHP’den Namık Tan ve Ak Parti’den Mustafa Elitaş ise karşılıklı yerleştirilmiş üçlü kanepelere oturdular.

Bu boş koltuk, sanki görüşmeye üçüncü bir liderin daha beklendiği ama gelmediği izlenimi veriyordu. Nitekim Özgür Özel’in gazeteciler dışarı çıktıktan sonra bu durumu bir espriyle dile getirdiği anlaşılıyor. Ak Parti yetkilileri ise koltuğu kaldırmayı unuttuklarını söylediler.

Özgür Özel’in esprisinde bir sitem sezen Cumhurbaşkanı Erdoğan durumu yumuşatmak için kendi özel kalem müdürü Hasan Doğan’a dönerek, ‘En kısa zamanda CHP Genel Merkezine bir iadei ziyarette bulunalım’ diyerek talimat verdi. Özgür Özel de buna karşılık ‘Memnuniyetle bekleriz’ dedi.

Ardından görüşme gerçek anlamda başladı.

28 Şubat mağdurları ve Osman Kavala’nın durumu

Görüşme 1 saat 35 dakika sürdü ve sonrasında da liderler herhangi bir açıklama yapmadı. Bir tek Özgür Özel, Sözcü gazetesinden İsmail Saymaz’ın telefonuna çıktı, ona da “Olumlu bir atmosferde gerçekleşti. Olumlu sonuçlar doğuracağına dair iyimserim. Önümüzdeki günlerde gelişmeleri takip edeceğim. Müzakere ve mücadeleyi birlikte yürüteceğiz” demekle yetindi.

Görüşmenin içeriğine ilişkin CHP tarafından dün gece ‘İyimseriz’ ve ‘İyi geçti’ gibi genel ifadeler dışında bir bilgi sızmadı. Ama Ak Parti kaynaklarından bazı bilgilerin sızdığı anlaşılıyor.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi’ye göre görüşmede Özgür Özel özellikle 28 Şubat mahkumlarından emekli orgeneral Çetin Doğan’ın yaşlılık ve hastalıklarını gündeme getirerek bu ileri yaştaki insanların cezaevinden tahliye edilmesiyle ilgili dosyaların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın masasında olduğunu hatırlattı. Erdoğan bu hatırlatmaya ‘Konuyla ilgileneceğini’ söyleyerek cevap verdi.

Osman Kavala ve Gezi mahkumları

Özgür Özel’in görüşmede dile getirdiği bir başka konu, Osman Kavala ve Can Atalay dahil Gezi davası mahkumlarının durumu oldu. CHP lideri Cumhurbaşkanı’na Gezi mahkumlarından Tayfun Kahraman’ın kızı Vera’nın iki fotoğrafını gösterdi. Bu fotoğraflardan birinde Vera Kahraman babası cezaevine girmeden, diğerinde de girdikten sonra görülüyordu. Özel, Vera Kahraman’ın babası cezaevindeyken büyüdüğüne vurgu yaptı.

Özel, Kavala ile ilgili Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını isteyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının ve seçimde TİP’ten milletvekili seçildiği halde vekilliği Meclis Genel Kurulu tarafından düşürülen Can Atalay’la ilgili Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmasını istedi. Her iki kararda da Gezi mahkumlarının yeniden yargılanmasının kapısını açacak unsurlar var.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu taleplere ne cevap verdiği öğrenilemedi ama görüşme sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile kısa bir konuşma yaptığı bilgisi çeşitli kaynaklarda yer aldı.

Özgür Özel: 15 Temmuz tiyatro değil

Görüşmenin bir noktasında, belki başlangıcında 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin de gündeme geldiği anlaşılıyor. Özgür Özel, o gece CHP Grup Başkanvekili olarak Meclis’e ilk gelen isimlerden biri olduğunu, Meclis saldırı altındayken kendisinin Meclis’te bulunduğunu hatırlatıp Erdoğan’a “Ben hiçbir zaman 15 Temmuz’a tiyatro demedim” demiş.

Bu noktada AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş “Özgür Bey o gecenin gazisidir, Meclis’te bizimleydi” dedi ve Erdoğan Özel’e teşekkür etti.

‘Anayasa önceliğimiz değil’

İki liderin görüşmesinde gündeme gelen ve Ak Parti kaynaklarından sızan bir başka ayrıntı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa konusunu daha önce söylediği gibi açmış olması.

Ancak bu konuda Özgür Özel, Erdoğan’a cevaben “Biz yeni anayasayı öncelikli mesele olarak görmüyoruz. Türkiye’nin daha öncelikli meseleleri var. Türkiye’nin daha temel meseleleri var. Öncelikli olarak onlara eğilmek gerektiğine inanıyoruz” demiş.

Karşılıklı hediyeler

CHP lideri görüşmeye eli boş gelmemişti. Öğrenildiğine göre Erdoğan’a Paşabahçe’nin ‘Gururla’ serisinden ‘Cumhuriyet Ateşi’ isimli eserleri hediye etti. ‘Cumhuriyet Ateşi’ Mustafa Kemal Atatürk’ün genç Cumhuriyet’in Avrupa’ya gönderdiği öğrencilerden Sadi Irmak’a hitaben söylediği “Sizi birer kıvılcım olarak gönderiyoruz, gür alevler halinde geri dönmelisiniz” sözünden ilhamla oluşturulmuş bir eser olarak biliniyor.

Özel ayrıca yanında Manisa’daki Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nden getirdiği mesir macunundan hediye etti.

Görüşme sırasında çay içilmiş, konuklara çikolata ikram edilmiş.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.