Antalya’da polis, bir tesadüf sonucu Adli Emanet’ten 6 kilo kokainin eksildiğini ve satıldığını saptadı. Polise ve savcıya göre kokaini çalanlar, Adli Emanet’te görevli iki kişiydi ve ikisi de tutuklu.
Bir sanık avukatı adli emanet yönetiminden kimse hakkında soruşturma yürütülmediğini, sorumluluğun alt düzey memurlara yüklendiğini söylüyor ve soruyor: “Herkesin esrar içicisi olduğunu bildiği birini emanetteki o kokainin başına vermek olacak iş mi?” Soruşturmanın aylardır sona ermemiş olmasını da kuşku verici buluyor avukat.
Olay da aşağıdaki gibi gelişmiş.
Antalya İl Emniyet Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri geçen yıl 28 Nisan’da Kepez ilçesi Ahatlı Mahallesi’ndeki bir eve operasyon düzenlemişti. Evde Berkay Kılınç ile Antalya Adliyesi Adli Emanet Memurluğu’nda görevli zabıt katibi Gençay Hacı Aytan gözaltına alınmış, Kılınç’ın üstünde daralı 117 gram kokain bulunmuştu. Aytan’ın da evine giden ekipler daralı 10 gram esrar ile bir hassas terazi ele geçirmiş, Aytan ve Kılınç’ın dijital materyaline el konmuştu. Berkay Kılınç ilk ifadesinde, uyuşturucu maddeyi Gençay Hacı Aytan’dan aldığını söylemişti. Aytan ve Kılınç 29 Nisan’da, olayla ilişkisi olduğu belirlenen Koray Güneş de daha sonra, 10 Haziran’da tutuklanmıştı.
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı Gençay Hacı Aytan’ın Adli Emanet Memurluğu’nda zabıt katibi olması nedeniyle idari soruşturma başlattı. Adli Emanet Memurluğu’nun uyuşturucu muhafaza edilen bölümünde yapılan kontrolde altı kilo kokainin eksik olduğu anlaşıldı. Başsavcılık da bir soruşturma daha başlattı.
Gençay Hacı Aytan ve Berkay Kılınç’ın tutuklandıkları süreçte alınan kolluk ve savcılık ifadelerinde uyuşturucu ödemesinin kripto parayla yapılacağını söylemesiyle şüphelilerin genel bankacılık hareketlerinin tespiti amacıyla Mali Suçları Araştırma Kurulu’ndan (MASAK) rapor talebinde bulunuldu. Aytan ve Kılınç’ın dijital materyali ve MASAK verileri üzerinden yapılan incelemede şüpheliler arasında uzun süredir uyuşturucu madde trafiği olduğu anlaşıldı.
Etkin pişmanlıktan yararlandı
Bu süreçte etkin pişmanlıktan faydalanan Berkay Kılınç’ın 18 Ağustos’ta ek ifadesi alındı. Kılınç, Gençay Hacı Aytan ile arasındaki uyuşturucu ticaretine ilişkin detaylı bilgi verdi. Adli Emanet Memurluğu’nda görevli zabıt katibi Özlem Özabay’dan (41) uyuşturucu madde aldığını söyleyen Kılınç MASAK raporunda da tespiti yapılan para transferini anlattı.
Soruşturmanın devamında Gençay Hacı Aytan, Özlem Özabay ve Berkay Kılınç’ın süreklilik arz edecek şekilde örgütlü uyuşturucu madde ticareti yaptığı anlaşıldı. Berkay Kılınç’ın Koray Güneş adlı kişinin Gençay Hacı Aytan’dan uyuşturucu alması için aracılık ettiği, kendisine temin edeceği uyuşturucuyu Aytan’ın yönlendirmesi ile yine Emanet Memurluğu’nda görevli Sedef Sayan’ın (36) yardımıyla aldığı ifadesi dijital materyal tespitleriyle doğrulandı. MASAK verileri incelemesinde yoğun para akışları tespit edildi.
İki dosya birleşti
Antalya Adliyesi Adli Emanet Memurluğu’nda altı kilo kokainin kaybolmasına yönelik soruşturmanın yanı sıra yine Adli Emanet Memurluğu’ndan uyuşturucu madde çıkarıldığına yönelik ihbara ilişkin soruşturma dosyaları birleştirildi. 30 Ağustos’ta Özlem Özabay, Sedef Sayan, Enes Y., Soner Ş., Tarık P., Ayşe Ç., Kubilay D., Sait K., Ali C., Cumhur U., Ali A. ve Aydın Adil A. gözaltına alındı. Ayşe Ç. ifadesinde “Adli Emanet Memurluğu’nda görevli Gençay Hacı Aytan’ın uyuşturucu madde kullandığını biliyordum. Esrar içtiğine defalarca şahit oldum. Kokain kullandığına denk gelmedim” dedi.
Adli emanet çalışanları tutuklandı
Şüphelilerden Ayşe Ç., Kubilay D., Sait K., Ali C., Cumhur U., Ali A. ve Aydın Adil A. ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Enes Y., Tarık P. ve Soner Ş., adli kontrol talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Enes Y. ve Tarık P.’nin tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Adli emanet çalışanları Özlem Özabay ile Sedef Sayan ise tutuklandı. 10 Haziran’da Koray Güneş ve arkadaşları hakkında yürütülen soruşturmada Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda Serhat Ç. ve Ensar B.’nin uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama suçlarından yakalandığı, tutuksuz yargılanmasına karar verildiği öğrenildi.
İddianame iade edildi
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nca hazırlanan iddianame 10 Mart’ta 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Gençay Hacı Aytan’ın ‘nitelikli zimmet, uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama, suç işlemek amacıyla örgüt kurma’, Özlem Özabay ve Sedef Sayan’ın ise ‘nitelikli zimmet, uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma’ suçlarından cezalandırılması istendi.
Soruşturmada etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan Berkay Kılınç ve Koray Güneş’in de ‘uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma’ suçlarından cezalandırılması istendi. Enes Y.’nin ‘uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma’ suçundan, Ensar B. ve Serhat Ç.’nin ‘uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama’ suçlarından, etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifadesi alınan Tarık P.’nin ise ‘uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama’ suçlarından cezalandırılması istendi. Ancak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi iddianamedeki eksiklikler nedeniyle dosyayı Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etti.
Soruşturma aşaması aşırı uzun sürdü
Gençay Hacı Aytan ve Sedef Sayan’ın avukatı Ayşen Alkan soruşturmanın 11 aydır devam ettiğini belirterek bu sürenin çok uzun olduğunu, soruşturmanın tamamlanıp yargılamaya başlanması gerektiğini söyledi.
Alkan “Şüpheli Gençay Hacı Aytan 29 Nisan 2023’ten beri tutuklu. Diğer müvekkilim Sedef de öyle. Soruşturma aşaması aşırı uzun sürdü. Müvekkillerim bu aşamada çok hak kaybına maruz kaldı. Savunma hakları dosyanın gizli yürütülmesi nedeniyle ellerinden alınmıştır. Bu süreci ne kadar hızlandırmaya çalışsak da müvekkillerim gerekli bilgileri verip elinden gelen her şeyi yaptı. Ama elimizde olmayan sebepler nedeniyle bu süreç aşırı uzadı” dedi.
Alkan “İddia edildiği gibi emanetten çalındıysa emanet sorumluları ile ilgili soruşturma yürütülmedi. Bununla ilgili bir soruşturma olmadığı bilgisi edindik. Antalya Adliyesi’nde emanet gibi önemli bir yerin korunamaması ve oradan altı kilo kokain çalındığı iddia edilerek bunun sadece orada çalışan memurun üstüne atılmaya çalışılması hukuka ve usule çok aykırı. Çünkü müvekkilim Gençay Hacı Aytan zaten içici. Adliyede herkes müvekkilimin içici olduğunu biliyormuş. İçici bir memurun emanete verilmesi, emanetteki sorumluların o memurun içici olduğunu bilmesine rağmen görevini devam ettirmesi belli usulsüzlüklerin üstünün kapatılmaya çalışıldığının göstergesi. Dosyayı sadece 2-3 memur üzerine bırakalım, kapatalım düşüncesi olmamalı. Gerçekten suçlular kimse tespit edilmeli. Yargılamanın o şekilde yapılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.