Avrupa’nın ‘kokain başkenti’nde uyuşturucu rekoru

Belçika'daki yetkililer geçen yıl Avrupa'nın 'kokain başkenti' Anvers'te rekor miktarda kokain ele geçirdiklerini açıkladı. Kıtada saldırılarını artıran çetelerin neredeyse terör olayları kadar endişeye neden olduğu belirtiliyor.

Dünya 18 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Uyuşturucu operasyonuna katılan Belçika polisleri. / Fotoğraf: AA

Belçika’nın liman kenti Anvers Güney Amerika’dan sevk edilen uyuşturucunun Avrupa’daki ana kapısı haline geldi. Şehir için “Avrupa’nın kokain başkenti” benzetmesi yapılırken Belçika Maliye Bakanı Vincent Van Peteghem Anvers’te 116 ton kokain ele geçirildiğini ve bunun 2022 yılına göre yüzde 5’lik artışa tekabul ettiğini söyledi.

Uyuşturucunun sadece küçük bir kısmının, muhtemelen onda birinin limana vardığında tespit edildiği düşünülüyor. Gümrük yetkilileri ise daha önce BBC’ye verdikleri demeçte Latin Amerika’nın güçlü kartellerine karşı savaşı asla kazanamayacaklarını söylemişti.

Yasadışı ticaretteki artış Belçika’da son derece kazançlı bir pazara sahip olan kokainin kontrolü için mücadele eden çeteler arasında şiddetin tırmanmasına yol açtı. Van Peteghem gazetecilere “Bu miktarlar liman ve şehirlerimizde sahadaki yüzlerce gümrük ve liman çalışanının ve ailelerimizin güvenliği için devasa bir tehlike oluşturuyor” dedi.

Anvers’teki geniş limanda dolaşırken kokain çetelerinin neden burayı ihracat başkenti yapmak için çaba harcadıklarını hemen anlıyor ve yetkililerin karşı karşıya olduğu büyük zorluğu tahmin edebiliyorsunuz. Milyonlarca ton ürünün kıtanın dört bir yanına gönderilmek üzere gemilerden indirildiği 160 kilometre (100 mil) uzunluğunda bir rıhtım var. Bu rıhtım kokain kralları için büyük fırsat sağlayan, genellikle çok çabuk bozulabilen mallar için hızlı bir taşıma bandı işlevi görüyor. Uyuşturucuyu taze meyve kasalarının, özellikle de muz konteynerlerinin içine saklamak tercih edilen bir taktik olmaya devam ediyor.

2022’de 100 tondan fazla uyuşturucu ele geçirildi

İngiliz basınının geçen yıl Anvers’in nasıl Avrupa’nın en büyük uyuşturucu giriş noktası haline geldiğine dair yaptığı bir araştırma sırasında gümrük yetkilileri, çetelerin teslimatlarının bir kısmının tespit edileceğini tamamen öngördüklerini ve bu ürünleri fiyatlandırdıklarını ortaya çıkardı.

Tüm operasyonlara rağmen uyuşturucudan elde edilen kâr oldukça yüksek seyirde devam ediyor. Belçikalı yetkililer 2022 yılında ilk kez bir yıl içinde limanda 100 tondan fazla uyuşturucu ele geçirdiklerini söyledi.

Hollanda da tehlikede

Belçika’nın kuzey komşusu Hollanda’da da kokain yakalamalarında büyük bir artış görüldü. 2023’te 59.1 ton olan bu rakam, Hollanda’nın İngiltere de dahil olmak üzere Avrupa’nın pek çok bölgesi için bir dağıtım merkezi olma konumunu pekiştirdi.

Panama ve Kolombiya başta Belçika, Hollanda ve İspanya olmak üzere diğer önemli çıkış noktaları olarak biliniyor.

Hâl böyleyken Avrupa’daki kolluk kuvvetleri suç çeteleriyle mücadele etmek için birlikte çalıştıklarını söylüyor, kaçakçılık ağlarını güçlendirmek için kullanılan “EncroChat” adlı kripto bir platformun kırılması da dahil olmak üzere son zamanlarda elde edilen başarılardan bahsediyorlar.

Salı gecesi Belçika’da düzenlenen uyuşturucu karşıtı bir operasyonda aralarında üç polis memurunun da bulunduğu 22 kişi tutuklandı. Federal polise göre başkent Brüksel’in yanı sıra Anvers’te de onlarca arama yapıldı ve nakit para, pahalı arabalar ve bir silaha elkondu.

Çete savaşları Avrupa’nın göbeğinde de can almaya başladı

Son birkaç yıldır şiddet olaylarında patlama yaşanan Anvers kentinin sokaklarında çeteler arası şiddet olayları da baş gösterdi. Saldırıların çoğu yanlış adresleri hedef alırken Ocak 2023’te 11 yaşında bir kız çocuğu bir yeraltı dünyası saldırısında vurularak öldürüldü.

Son aylarda ise uyuşturucuyla bağlantılı şiddet olayları limanın güneyinden Brüksel’e doğru yayıldı. Rakip çeteler her zaman öldürmek için hareket etmiyor, bazen de mermi yağmurunun yetkilileri uyuşturucu ticaretiyle mücadele etmemeleri konusunda uyaracağı umuduyla rakiplerinin evlerine ateş açıyor.

Terör endişesiyle aynı seviyede

Üst düzey Avrupalı yetkililere göre ise organize suçların yarattığı şiddet ve kargaşa terörizmle aynı seviyede.

Eski Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne polisin Hollandalı suçluların kendisini kaçırma planını ortaya çıkarmasının ardından güvenli bir eve geçiş yapmak zorunda kalmıştı.

Hollanda yakın zamanda devredecek olan Hollanda Başbakanı Mark Rutte de bir kokain çetesinin kendisini hedef alabileceği endişesiyle daha da sıkı güvenlik önlemleri eşliğinde korunuyor.

Öte yandan Belçika’da şu anda 120’den fazla sanığın çeşitli uyuşturucu suçlarından yargılandığı bir mega mahkeme devam ediyor.

Ekvador Devlet Başkanı: Savaştayız, uyuşturucu devletine dönüşmeyeceğizEkvador Devlet Başkanı: Savaştayız, uyuşturucu devletine dönüşmeyeceğiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.