Kayıp hentbol takımı Belçika’da ortaya çıktı

Burundi 19 Yaş Altı Hentbol Milli Takımı'nın 10 sporcusunun Belçika'ya sığınma başvurusu yaptığı ortaya çıktı. Takım, Hırvatistan'da düzenlenen Dünya Kupası'nda sahaya çıkmamış ve 3 hafta önce ortadan kaybolmuştu.

Spor 5 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Hentbolda kayıp takım Belçika'da ortaya çıktı.

Hentbol dünyasını şoka uğratan bir gelişme yaşandı. Hırvatistan’da düzenlenen 19 Yaş Altı Dünya Kupası’nda yer alması beklenen ancak 3 hafta önce ortadan kaybolan Burundi 19 Yaş Altı Milli Takımı Belçika’da ortaya çıktı. Habere göre 3 haftadır nerede oldukları bilinmeyen takım oyuncularının 10 tanesinin Belçika’ya sığınma başvurusunda bulunduğu anlaşıldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Belçika İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanlığı Avrupa’ya Hırvatistan vizesiyle gelen sporcuların bu ülkenin sorumluluğunda olduğunu belirtti. 2-13 Ağustos tarihleri arasında Rijeka’da organize edilen turnuvaya katılmak adına yola çıkan ekipte 9 Ağustos’taki Bahreyn maçı öncesinde 10 oyuncu telefonlarını kapatıp ortadan kayboldu. Takımın sadece 3 oyuncusu kaldı ve maça çıkamayan ülke 10-0 hükmen mağlup ilan edildi.

17 Yaş Altı hentbol takımı 2’nci klasman Avrupa Şampiyonası’nda ikinci!17 Yaş Altı hentbol takımı 2’nci klasman Avrupa Şampiyonası’nda ikinci!

Takım Yeni Zelanda maçına da çıkmadı. Hırvatistan polisi 2006 doğumlu 10 sporcuyu aramak için geniş çaplı operasyon başlattı. Polis ekipleri Burundili sporcuların daha iyi yaşam şartları için kaçabileceklerini belirtmişlerdi. Bu öngörü haklı çıktı. Belçika Devlet Bakanlığı Sözcüsü Sieghild Lacoere, “Spor karşılaşması için verilen vizeler konusunda da durum aynı. İlk olarak Hırvatistan’a gelen Burundililerin daha sonra Belçika’ya gidip sığınma başvurusunda bulunmaları halinde, önce orada kabul edilmesi gerekiyor” diyerek topun Hırvatistan’da olduğunu belirtti.

Belçika medyasına göre 17 yaşında refakatçi olmadan gelen hentbolcuların resmi olarak çocuk statüsünde kabul edildikleri için barınma hakları olduğunu belirtti. Schengen ülkesi statüsüne erişen Hırvatistan ise Belçika tarafından gevşek bir sığınma politikası izlediği’ gerekçesiyle eleştiriliyor.

Daha önce Ankara Kent ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği kapsamında Türkiye’den Macaristan’a giden 16 kişiden 11’i de ülkeden sığınma talebinde bulunmuştu.

Hentbolda Dünya Şampiyonası yolundaki ilk rakip İtalyaHentbolda Dünya Şampiyonası yolundaki ilk rakip İtalya

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.