Türkiye’de 15 milyon kullanıcısı olan Roblox’a getirilen erişim engelinin ardından Roblox yetkililerinden ilk açıklama geldi. Roblox yetkililerinin yaptığı açıklamada, “Roblox’u en kısa süre içinde tekrar kullanılabilir hale getirebilmek için ilgili yetkililerle birlikte çalışıyoruz” ifadelerine yer verildi.
Bilgi İletişim ve Teknoloji Kurumu (BTK), Instagram’ın ardından 7 Ağustos Çarşamba günü de Roblox oyununa erişim engeli getirdi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları bürosu, çocuk istismarına sebebiyet verebilecek içerikler barındırdığı iddia edilen Roblox’un yasaklanmasına karar verilmesini talep etti. Talep üzerine Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğince çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması nedeniyle oyun platformu Roblox’a erişim engeli getirildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Çevrimiçi oyun platformu Roblox’un ülkemizde erişime kapatılması kararı, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı iledir. Karar UYAP’ta yayınlanması sonucunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından uygulanmıştır” denildi.
Bakan Tekin: ‘Dijital faşizme dur diyelim’
Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Bakanlık olarak, çocuklarımızın dijital dünyada karşılaşabilecekleri tehlikelerden korunması ve dijital bağımlılığın önüne geçilmesi için çeşitli önlemler almaktayız” dedi.
Tekin’in yaptığı açıklamanın tam hali ise şu şekilde:
“Günümüz dijital çağında, çocuklarımızın güvenliği ve sağlıklı gelişimi her zamankinden daha büyük bir önem taşımaktadır. Okullarımızın, öğretmenlerimizin ve eğitim öğretim ortamlarımızın yanında bilhassa sosyal medya mecraları da evlatlarımızın gelişiminde etkilidir. Bakanlık olarak, çocuklarımızın dijital dünyada karşılaşabilecekleri tehlikelerden korunması ve dijital bağımlılığın önüne geçilmesi için çeşitli önlemler almaktayız. Son yıllarda, sosyal medya platformları ve çevrim içi oyunlar, çocuklarımızın zamanının büyük bir kısmını almaktadır. Bu platformlar, öğrencilerimizin sosyal, akademik ve psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek içeriklere ev sahipliği yapabilmektedir.
Özellikle Instagram ve Roblox gibi popüler platformlar, çocuklarımızın dijital bağımlılığa sürüklenmesine ve dijital faşizm olarak adlandırabileceğimiz kontrolsüz içeriklerle karşılaşmasına neden olabilmektedir. Hiç kuşku yok ki, dijital medya platformlarının evrensel hukuka, iç hukuka ve geleceğe dair sorumluluklarımıza saygı duyması elzemdir. Unutmayalım ki, evlatlarımızı sosyal medya araçlarının dijital faşizminden korumak hepimizin ortak sorumluluğudur. Dijital faşizme hep birlikte dur demeliyiz.”
Ne zaman açılacak?
Roblox, X (eski adıyla Twitter) hesabı üzerinden getirilen erişim engeliyle ilgili ilk açıklamasını yaptı.