301 madencinin öldüğü Soma maden faciasıyla ilgili kamu görevlilerine açılan davada üst düzey isimlerin yargılamadan kaçırıldığı ortaya çıktı. Açılan davada yalnızca müfettişler yargılanıyor.

Türkiye’nin en büyük toplu işçi ölümünün yaşandığı Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasıyla ilgili üst düzey kamu görevlilerinin yargılanması talebi savcılık engeline takıldı.

13 Mayıs 2014’te 301 madencinin hayatını kaybettiği 162’sinin ise yaralandığı faciadan tam 10 yıl sonra 28 kamu görevlisi hakkında dava açıldı. Açılan davada kamu görevlileri ‘görevi ihmal’ suçlamasıyla yargılanıyor.

2016 yılının ağustos ayında hazırlanan bilirkişi raporuna göre faciada Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) gerekli denetimleri ve yatırımları yapmadığı için sorumlu bulundu. Ancak kamu görevlilerine açılan davada dönemin MAPEG Genel Müdürü Hamdi Yıldırım, Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Erdoğan, daire başkanları Mehmet Tombul ile Yılmaz Tünel ve şube müdürleri Osman Burgaz ile Ömer Olgun hakkında kovuşturmaya yer yok kararı verildi.

Kovuşturmaya yer olmadığı kararıyla TKİ Yönetim Kurulu üyeleri Ömer Sezgin, Mustafa Aktaş, Yusuf Ziya Coşar ve Arslan Baş’ın da yargılanmasının önü kesildi. Hakkında dava açılan 28 kamu görevlisi arasında genel müdür, daire başkanı ve şube müdürü gibi kritik pozisyonda görevli kişiler yok.

“Katliama ortak oldular”

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre hayatını kaybeden madencilerin yakınları adına davayı yürüten Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar tüm sorumluların yargılanması gerektiğini belirterek savcılığın verdiği kovuşturmaya yer olmadığı kararına itiraz etti.

Avukatların itiraz dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“301 madencinin hayatını kaybettiği katliamın meydana geldiği Soma Eynez Karanlıkdere ocağındaki çalışmaların işletme projelerine uygun şekilde sürdürülüp sürdürülmediğini denetlemeyen, öngörülen risklere karşı yapılması taahhüt edilen altyapı yatırımlarının takibi yapmayan MİGEM (MAPEG) ve TKİ yetkilileri katliama ortak olmuşlardır.”

Avukatların itirazında hem adı geçen kamu görevlilerinin hem de yargılanan kamu görevlilerinin ‘görevi ihmal’ suçundan değil, ‘olası kastla öldürme’ suçundan yargılanması gerektiğine vurgu yapıldı.

Soma faciasında kamu görevlileri 10 yıl sonra ilk kez hakim karşısında

Özel’den 10. yılında Soma için çağrı: Dava yeniden görülmezse Türkiye normalleşmez