AK Partililerin öncülüğünü yaptığı İsrail boykotu Rize’de ilginç bir tartışmaya konu oldu. Çünkü AK Partili belediye başkanı Burger King şubesinin açılışında kurdele kesti. Kurdele kesen başkanlardan biri de kendisini “Ama yemedim” diye savundu.

Filistinli direniş örgütü Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan, İsrail’in savaş ilanıyla şiddetlenen çatışmalar Gazze işgaline dönüştü. İsrail’in savaşı tüm bölgeye yayan saldırıları da devam ediyor. Filistin’i destekleyen ülkelerden İran, Lübnan, Ürdün ve Suriye de İsrail saldırılarından nasibini aldı.

AK Parti vekili Karayel’den Starbucks yorumu: Şiddetin mazereti olmaz

Türkiye İsrail saldırılarına en büyük tepki veren ülkelerden. İktidarın tepki verme biçimiyse savaş başladığından beri muhalefet tarafından eleştiriliyor. Savaşın ilk altı ayında İsrail’le ticaret devam ederken yurt genelinde belli markalara boykot çağrıları yapıldı. Bunlardan başlıcaları Burger King, Starbucks ve McDonalds oldu. Aslında bu markaların doğrudan İsraille bağı yok ama hedef olmaktan kurtulamadılar. Örneğin Starbucks’ın kurucusu Howard Schultz Yahudi bir Amerikalı. Kahve zincirinin İsrail’de şubesi yok ve İsrail’e destek açıklaması da yapmadı. Hatta destek vermediğini açıkladı, ama tepkilerin odağında olmayı sürdürüyor. Zincir fastfoodcuların şubeleri de defalarca kez saldırıya uğradı.

Muhalefetin anlamsız bulduğu, iktidar kanadınınsa canhıraş savunduğu boykotla ilgili Rize’de trajikomik bir tartışma yaşandı.

Önceki gün Burger King’in Rize’de yeni şube açılışı yapıldı. Açılan şubenin sahibi AK Partiye yakın olduğu bilinen Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Tüylüoğlu’ydu.

AK Partili İyidere Belediye Başkanı Saffet Mete, AK Partili Muradiye Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı, AK Partili Salarha Belediye Başkanı Hasan Kara ve AK Partili Rize İl Genel Meclisi Başkanı Ali İmran Büyük’ün katıldığı açılış okunan duanın ardından kurdele kesimiyle devam etti.

Açılıştan bir saat önce şubenin önüne gelen öğretim görevlisi Dr. Kemal Sağlam “Kahrolsun İsrail” sloganı atınca çok sayıda kişinin saldırısına uğradı. Acil Serviste tedavi altına alınan Sağlam’ın burnu kırıldı, kulak zarı patladı.

Akademisyen Kemal Sağlam

Vücudunun çeşitli yerlerinde darp izi bulunan Sağlam rapor alıp saldırganlardan şikayetçi oldu. Talihsiz akademisyen “Kahrolsun İsrail dediğim için 30 kişi dövdü. Valim bana söz verdi, ‘hepsini yakalayacağız’ dedi. İki kişi yakalandı sonra serbest bırakıldı. Filistin’in, öldürülen masum bebeklerin yanında böyle mi olacağız. Geciken adalet adalet değildir” tepkisini gösterdi.

Karar’ın haberine göre Rize Valisi İhsan Selim skandala ilişkin soruları yanıtsız bırakırken açılışa katılan belediye başkanları da Karar Gazetesi muhabirinin telefonunu engelledi.

Telefona yanıt veren tek başkan İyidere Belediye Başkanı Saffet Mete oldu. Olayın açılış esnasında olmadığını, Kemal Sağlam’ın dövüldüğünü görmediğini savunan Mete şöyle dedi:

“İşletmenin sahibi okul arkadaşım. Belediyemize kadar gelip davet etmişti. Davete icabet ettik. Rize’de ve Türkiye’de binlerce Burger King var. Ben orada hiç yemek yemedim. Yeseydim İsrail’e destek vermiş olacaktım. Açılışta 10 dakika bile durmadım. Kurdele kesimine denk geldim. Hakkımızda karalama kampanyası düzenleniyor. İsimlerimizi medyaya vererek üç belediye başkanını da ateşe atıyorlar. Marketlerde de İsrail menşeili ürünler var. O zaman hiçbir şey almayalım marketlerden. Burada bakış açısında sorun var.”

AK Parti’den tepki: Kabul edilemez, partiyi bağlamaz

AK Parti Grup Başkanvekili Dr. Leyla Şahin Usta, partisine yakın 24 TV’deki “Arafta Sorular” isimli programda konuyla ilgili soru üzerine “olayın kabul edilemez olduğunu ve partiyi bağlamadığını” öne sürdü.

Usta “Yapılan iyi ve düzgün şeylerin toplumun nezdinde veya görünmesi gereken yerlerde görünmeyip çok aşağılarda tutulması… Bazen bir yanlışın bütün doğruları götürdüğünü görüyoruz. Bu doğruların görünmemesine sebep oluyor. Bizlerin hata yapma lüksü yok. Bunun farkındayız. Ama maalesef belediye başkanı, teşkilat mensubu bu tip hatalarda bulunuyorlar. Tabii ki partimizi bağlamaz. İnsan durduğu yerin, tabelanın altına bir bakar. ‘Ben nerede duruyorum?’ der bir bakar. Böyle bir ihmalin sonucunda böyle bir görüntü ortaya çıktı. Tabii ki hepimiz üzüldük. Kabul edilebilir bir şey değil. Bunun partiyi bağlayıcı bir anlamı yoktur. Bu kişilerin bireysel aldığı bir karar. Ama bu tarafta ki iyiliği de görmemiz gerekiyor işte. Ben Üsküdar’daydım. Benim yanımda yine bir sürü milletvekili arkadaşımız vardı. İl ve ilçe teşkilatlarımız ordaydı. Herkes meydandaydı bunu kimse görmüyor” diye konuştu.

Starbucks saldırganı: Filistin davası olmasa bardakları bir yerlerine sokardım