İstanbul'dan yola çıkan RAS isimli gemiye Kanarya Adaları açıklarında İspanyol-Fransız polislerince operasyon düzenlendi ve dö ton kokain ele geçirildi. Gemide yakalanan 10 kişiden 7'si Türk. İçişleri Bakanlığı geminin rotasını ve operasyonu anlattı.

İstanbul’dan yola çıkan bir kargo gemisine 4 Ekim’de Atlas Okyanusu Kanarya Adaları yakınlarında operasyon düzenlendi. Geminin ismi RAS’tı ve Tanzanya bayraklıydı. Görünüşte kargo gemisiydi ama İspanya ve Fransa güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda gemiden dört ton kokain çıktı. Gemideki 10 kişi tutuklandı. Bunlardan yedisi Türk’tü ve 7deniz’in üç gün önceki haberine göre kaptan da bu yedi kişinin içindeydi. Tutuklananlardan ikisi Azerbaycan uyruklu, biri Hollanda vatandaşıydı. Ayrıca haberde “Geminin işletmeciye aylık 300 bin dolara kiralandığını belirten armatör kiralamanın satış opsiyonlu, 3+3 ay olmak üzere bareboat şekilde yapıldığını söyledi” yazıyordu.

Olayla ilgili dün İçişleri Bakanlığı açıklama yaptı. Açıklamaya göre operasyondan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, İspanyol Narkotik Polisi ile iletişime geçti ve görüşmeler sürüyor. Edinilen bilgiye göre Zanzibar-Tanzanya bayrağı taşıyan gemi 19 Temmuz 2024’ten bu yana izleniyordu. 28 Temmuz’da da Zeytinburnu açıklarındaki demirleme alanından ayrılmış, 9-10 Ağustos 2024’te Fas’ın Kazablanka kentinde kısa bir mola vererek Sierra Leone’ye transit geçiş yapmıştı.

İçişleri Bakanlığı’nın paylaştığı gemi rotası.

21 ağustosta da Freetown, Sierra Leone açıklarında demir attı ve 20 gün burada kaldı. 11 Eylül’de rotası artık kuzeydi. Hareket etti ve 21 Eylül’de Bissau Limanı’na demirledi, burada 21 saat kaldı.

İspanyol emniyetinin takibine göre gemi tahminen 15 Ekim’de Mısır’a ulaşacaktı.

23-24 Eylül arasında Gine-Bissau açıklarında düşük hızda manevralar yaptı. 26 Eylül’de Moritanya açıklarındaydı. 28-29 Eylül arasında Moritanya’ya ulaştı ama açıklarda hızını ciddi şekilde düşürdü.

Yarım yolla İskenderiye Limanı rotasında seyreden gemi Kanarya Adaları’nın kuzeydoğusundaki sularda 4 Ekim’de yakayı ele verdi. Dört ton kokain böyle ele geçirildi.

İçişleri Bakanlığının güzergah, liman ve hız bilgilerinden yola çıkarak yaptığı değerlendirmeye göre tonlarca kokain Güney Amerika ülkelerinden ‘Hayalet’ tabir edilen yani AIS bilgileri bulunmayan gemilerle getirilmiş ve Atlas Okyanusu üstünde, Gine ya da Moritanya açıklarında RAS’a aktarılmıştı. Buradan da Avrupa ülkelerine sevkiyat yapmayı amaçladığı tahmin ediliyor.

 

900 milyonluk uyuşturucu operasyonu: Anne oğlunu kulağından tutup polise teslim etti