Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önce Prof. Dr. Melih Bulu, ardından Prof. Dr. Naci İnci’yi rektör olarak atadığı üniversitede bugüne dek birçok öğretim üyesi meslektaşlarının ve öğrencilerinin tepkilerine rağmen okuldan veya görevlerinden uzaklaştırıldı. Üniversitedeki uygulamalara karşı çıkan akademisyenler de var ve her gün rektörlüğe sırtını dönüyorlar. Bugün de Boğaziçi’nin mezuniyeti, akademisyenlerin de eylemi vardı.

Törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP’li Okan Konuralp, Yüksel Taşkın, Tahsin Ocaklı ve Suat Özçağdaş, Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan’ın olduğu 10 milletvekili  katılmak istedi ve akademisyenleri de ziyaret etmek istedi. Ancak İnci’nin talimatıyla okulun özel güvenliği barikat kurdu. Engelleme girişimlerine rağmen vekiller üniversiteye giriş yaptı.

Üniversiteye giren milletvekilleri ve onlara eşlik eden hocalar okulun girişinden meydana doğru yürürken bu defa da çevik kuvvet önlerine barikat kurdu. İstanbul Valisi ve emniyet görevlileriyle sürdürülen uzun süreli müzakereler sonucu vekillerin ve bazı hocaların geçmesine izin verilirken bazı hocaların çevik kuvvetin çektiği seti geçmesine izin verilmedi. Meydana doğru yürümesine izin verilmeyen akademisyenler için kalkanlı polisler barikata desteğe geldi.

Kendisini okul polisi olarak tanıtan kamu görevlisi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş’a “Okul polisiyim. İçeri girmek istiyorsunuz. Rektör hocanın kesinlikle talimatı var. Ne istediğini bilmek istiyorum” dedi.

Polisin tutumu karşısında CHP’li Özçağdaş “Cezaevlerine giderken milletvekilleri bildirim yaparlar. Onun dışındaki kamu kurumlarına milletvekilleri girerler. Biz buraya girmeye kalktığımızda genç arkadaşlar onlara hesap soracaklar var dolayısıyla bizi engellemeye çalışacaklar. Fiziki bir müdahale olacak, o fiziki müdahale olunca onlar yargılanacaklar. Biz bu arkadaşlarla bir taraf değiliz, bunlara verilen kanunsuz hüküm. Siz emniyetsiniz bizim buraya girişimizi sağlayın. Bu çocukları yargılanmaktan kurtarın” diye konuştu.

Milletvekilleri meydandaki açıklamasının ardından setin arkasında kalan hocalarla buluşup kampüsün kapısına yürüyerek bir basın açıklaması yaptı. Milletvekillerinin kamu hizmetlerini denetleme yetkisinin olduğunu, bu ziyaretleri birçok lise, hastane ve birçok kamu kuruluşunda gerçekleştirdiklerini belirtti. Milletvekillerinin sahip olduğu dokunulmazlıktan ötürü güvenlik görevlilerinin ve polisleri suçlu duruma düşürmek istemedikleri için karşı çıkmaya devam etmeyeceklerini belirtirken CHP’li kadın vekiller yokuşa çevik kuvvetle çekilen setin özellikle kadın polislerden çekilmiş olduğunun art niyetli olduğunu vurguladı.

Vekillerin arasında Boğaziçi mezunu olanların da olduğu mezunların da keyfi bir şekilde kampüse girişinin yasaklandığının altı çizildi. Yaz okulu devam eden veya mezuniyetine katılan öğrenci ve aileler de bu duruma tepki göstererek hocaların ve vekillerin yanında olduklarını belirtti.

 

Boğaziçi’nin ilk seçilmiş rektörü Üstün Ergüder kampüse alınmadı: Çok üzgünüm