6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen kentlerden biri olan Gaziantep yaralarını sarıyor. Hasar gören kalede restorasyon çalışmaları başlarken iki ayı aşkın bir süre kapalı kalan Zeugma Mozaik Müzesi ise ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Kapılarını 2011 yılında ziyaretçilere açan müze, sadece Türkiye2nin değil, dünyanın da en önemli ve hayranlık uyandıran mozaiklerine ev sahipliği yapıyor. ‘Antik Çağ’ın Mona Lisası’ olarak da anılan ‘Çingene Kızı’ mozağinin de özel bir salonda sergilendiği müze, sonbaharla birlikte ziyaretçi yoğunluğu yaşamaya başladı.
Zeugma Mozaik Müzesi yeniden ilgi odağı
Deprem sonrası 74 gün boyunca tedbir ve bakım nedeniyle kapalı kalan Zeugma Mozaik Müzesi, Türkiye’nin de en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olma özelliği taşıyor. Müze hakkında açıklamalarda bulunan Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, “Mozaiklerimiz 13 farklı renk skalasına sahip. Roma döneminin mozaik sanatçıları tarafından yapılan 3 boyutlu mozaikler yer alıyor. Müzemizde, uluslararası platformda bilinen Çingene Kızı mozaiğinin dışında Okeanos, Tethys, Afrodit’in doğuşu gibi Roma ve Yunan mitolojisine konu olmuş ve özellikle cam tesseraların (küp) kullanıldığı çok önemli mozaikler yer alıyor. Müzemizdeki bu eserler ziyaretçilerin ilgisini çekiyor” dedi.
2022 yılında Zeugma Mozaik Müzesi’ni 440 bin kişinin ziyaret ettiğini söyleyen Özgür Çomak, Türkiye’nin bu özel müzesinin deprem sonrası yaşadığı süreci şu sözlerle açıkladı: “Sonbaharla birlikte müzeye gelen ziyaretçi sayısı arttı. Hatta 1,5 günde yaklaşık 2 bin 200 kişi müzeye geldi. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine ulaştığımızı gösteriyor. İlgi tekrar yoğun şekilde Zeugma’ya müzemize dönüyor. Bu sene kapalı kaldığımız dönemler de dahil olmak üzere 128 bin ziyaretçiye ulaştık. Hedefimiz 750 binli rakamlardı ama bu senenin sonunda inşallah 250 binli rakamları tekrar göreceğiz. 2024 yılında olağanüstü durumlar yaşanmadığı sürece ziyaretçi sayısını katlaya katlaya gideceğiz”