Düzce’de tarihi an: Büyük İskender’in heykeli bulundu

Batı Karadeniz'in Efes'i olarak adlandırılan Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde Büyük İskender'e ait heykel başı bulundu. Milattan sonra 2. yüzyıla tarihlenen heykel arkeolog arasında heyecan yarattı.

Kültür Sanat 24 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Batı Karadeniz’in en önemli Antik Çağ yerleşimi olan Prusias Hypium’daki kazılarda arkeologları heyecanlandıran bir heykel bulundu. Düzce’deki antik kentte kazıları yıllardır sürdüren arkeologlar, Büyük İskender’e ait bir heykel başı gün yüzüne çıkarıldı. Milâttan sonra 2. yüzyıla tarihlenen heykel, bölgenin tarihine de ışık tutuyor.

Karadeniz’de bir Büyük İskender heykeli

Karadeniz’in Efes’i olarak adlandırılan Prusias Hypium’ın zamanla üzerine yeni yapılar inşa edilmiş fakat toprak altı zenginliği bozulmadan günümüze ulaşmayı başarmıştı. Düzce’deki bu tarihi yerleşimde antik tiyatro, surlar, su kemerleri, mozaik ve Roma Köprüsü gibi yapılar yer alıyor. Tiyatronun üst bölümünde 2 ay önce 5’i arkeolog toplam 50 kişi tarafından yürütülen çalışmalarda ise en son milattan sonra 2’nci yüzyıla tarihlenen, 23 santimetre ölçülerinde Makedonya Kralı Büyük İskender’e ait heykel başına rastlandı.

Prusias ad Hypium’un antik tiyatrosunda kazı çalışmaları devam ediyor.

Tarihi milattan önce 3. yüzyıla dayanan antik tiyatroda yürütülen çalışmalarda bugüne kadar 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen Medusa ve mask heykelleri ile grotesk figürlere rastlandı, Prusias ad Hypium antik tiyatrosunun sahne bölümünde tonoz bulundu. Uzman Arkeolog Koray Erdoğan, yaptığı açıklamada kazı çalışmalarında yeni bulgulara ulaşmanın kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.

Çalışmaların kazı alanı genişletilerek sürdürüldüğünü aktaran Erdoğan, şöyle devam etti: “Tiyatronun orta alanındaki zemine kadar ulaştık. Aynı zamanda çevredeki sınır duvarlarının belirlenmesi noktasında bir sonuca vardık. Tiyatronun en üst bölümünde kazı çalışmalarına başladık. Bu alanda yaptığımız çalışmalarda karma bir toprağa rastladık. Bu alanda Roma’dan sonra Bizans, Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinde hem tarım yapılmış hem de yeni alanın üzerine yeni yapılar kurulmuş. Buralarda heykel parçalarına rastladık. Bunlardan en çarpıcısı geçtiğimiz günlerde tespit ettiğimiz Büyük İskender başı oldu

Türkiye, UNESCO listesindeki 21 eserle dünyada 14. sıraya yükseldiTürkiye, UNESCO listesindeki 21 eserle dünyada 14. sıraya yükseldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.