Yapay zeka ve görüntülerin üstünde oynanarak değiştirilmesi günümüzde çok daha büyük tehlikeler yaratıp endişelere neden olsa da aslında mazisi çok daha eski: Öyle ki ABD eski başkanlarından Abraham Lincoln’ün en ikonik fotoğraflarından biri de sahteymiş.
Başkanın 150 yıllık bu portresi ABD’nin simge fotoğraflarından biri olsa da Lincoln’un vücudu güneyli bir politikacı olan John Calhoun’a aitmiş. “Lincoln’ün yeterince kahramanca görünen bir portresi henüz çekilmediği” için iki fotoğrafın bir araya getirildiği bu karenin ilk photoshop’lu görüntü olabileceği iddia ediliyor.
Kaliforniya Üniversitesi’nden fotoğraf ve dijital görüntü analizi uzmanı profesör Hany Farid “Fotoğrafçılığa artık güvenilemeyeceği izlenimine sahibiz. Dergilerden moda endüstrisine, ana akım medya kuruluşlarından siyasi kampanyalara ve e-posta kutularımıza gelen fotoğraflara kadar geniş bir perspektifte sık sık düzeltilmiş fotoğraflarla karşılaşıyoruz. Ancak bilmeliyiz ki fotoğraf masumiyetini yıllar önce kaybetti” diyor.
Eski başkan iktidara gelmeden önce 1861 seçimlerinde fotoğraf ögesini işine yarayacak biçimde kullanmış. Fotoğrafların gücüyle Lincoln’ün bir Amerikan ikonuna dönüşümünü ‘The Lincoln Image’ adlı kitapta ele alan Harold Holzer başkanın 18 yılda 120’den fazla fotoğraf için poz verdiğini söylüyor.
Şubat 1864’te Anthony Berger tarafından çekilen fotoğraf başkanın en ikonik fotoğraflarından biri. Berger ABD’deki ilk foto muhabirlerinden Mathew Brady’nin kurduğu stüdyonun baş fotoğrafçısıydı. Dr. Farid’e göre Brady daha çekici görüntüler oluşturmak için fotoğrafları rutin olarak değiştirirdi. Aynısı bu fotoğraf için de geçerliydi.
Lincoln’un Berger imzalı 1864 tarihli fotoğrafı Alexander Ritchie’nin 1852 tarihli bir gravürünün gövdesine monte edildi. Dr. Farid’e göre “Güneyli politikacı John Calhoun kariyerinin ilk döneminde köleliğin güçlü bir destekçisiydi. Bu nedenle Abraham Lincoln’ün neredeyse ikonik portresinin Calhoun’un vücudunun ve Lincoln’ün kafasının bileşimi olması ironik. Peki neden bunu yaptılar? Çünkü Lincoln’ün yeterince ‘kahraman tarzı’ portresi yoktu.”