Taylor Swift’in deepfake fotoğrafları için Amerikan Kongresi devrede

Yapay zeka ile üretilen çıplak fotoğraflar Taylor Swift'in başına bela oldu. İnternette yayılan fotoğraflara ise ABD'de hızlı bir şekilde soruşturma açıldı. Beyaz Saray sözcüsü Swift yaşadığı bu mağduriyet sonrası sıfır tolerans vurgusu yaptı.

Kültür Sanat 28 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Taylor Swift 2023'te Time tarafından Yılın Kişisi seçilmişti.

Taylor Swift’in yapay zekayla üretilen sahte fotoğrafları internette milyonlarca kez görüntülendi. Deepfake ile üretilen bu müstehcen fotoğraflar nedeniyle Amerikalı müzisyenin yaşadığı mağduriyet ABD siyasetinin gündeminde. Şarkıcının aslında kendisine ait olmayan bu görüntüler çok kısa bir süre içeriisinde X/Twitter ve Telegram gibi sosyal medya sitelerinde yayınlandı.

Olay sonrası X yöentiminden yapılan açıklamada ilgili sahte görüntülerin hızlı bir şekilde yayından kaldırıldığı ve yayılmasında rol oynayan hesaplara karşı sıkı önlemlerin aldığını belirtildi. Taylor Swift’in yaşadığı bu mağduriyet karşısında X yönetimi “Başka ihlallerin derhal ele alınmasını ve içeriğin kaldırılmasını sağlamak için durumu yakından takip ediyoruz” dedi. Ancak X yönetimi ne kadar hızlı davransa da arada geçen sürede müstehcen görseller 47 milyon kez görüntülendi.

Taylor Swift ilk kurban değil

Deepfake görüntüler yapay zeka kullanarak bir kişinin yüzünü ya da vücudunu manipüle ederek videosunu oluşturuyor. BBC’de yer alan habere göre 2023 yılında yapılan bir araştırma, yapay zekanın ortaya çıkmasıyla birlikte 2019’dan bu yana üzerinde oynanmış görüntülerin oluşturulmasında %550’lik bir artış olduğunu ortaya koydu. Geçen yıl Time dergisi tarafından Yılın Kişisi seçilen ve ABD’de hemen hemen her kesimden takdir toplamayı başaran 35 yaşındaki Swift’in yaşadığı bu hadise Amerikan yönetimini de harekete geçirdi.

ABD Kongresi üyesi  Joe Morelle deepfake ile oluşturulan müstehcen fotoğrafların yayılmasını “dehşet verici” olarak nitelendirdi. Geçen yıl yayınlanan State of Deepfakes raporuna göre, internette yayınlanan deepfake’lerin ezici çoğunluğunu pornografi oluşturuyor ve bu tür içeriklerde hedef alınanların %99’unu kadınlar oluşturuyor.

“Taylor Swift’in başına gelenler yeni bir şey değil” diyen Demokrat Partili Kongre Üyesi Yvette D. Clarke, kadınların yıllardır bu teknolojinin hedefi olduğunu belirtti ve “yapay zekadaki gelişmelerle birlikte deepfake yaratmanın daha kolay ve ucuz olduğunu” sözlerine ekledi.

Pentagon'dan yalanlama: Taylor Swift bizim projemiz değilPentagon’dan yalanlama: Taylor Swift bizim projemiz değil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.