Yapımcısı olduğu ve başrolde oynadığı 'Rust' film setinde kaza sonucu görüntü yönetmenini öldürmekle yargılanan oyuncu Alec Baldwin için mahkeme kararını verdi: Kazada yapımcı olarak sorumluluğu yok.

ABD’nin New Mexico eyaletinde Ekim 2021’de film çekimleri sırasında yaşanan kazada başrol oyuncusu Alec Baldwin’in silahından gerçek mermi ateşlenmesiyle görüntü yönetmeni Halyna Hutchins hayatını kaybetmişti. Alec Baldwin’in hem başrolünde oynadığı hem de yapımcılığını üstlendiği ‘Rust’ filminde yaşanan set kazası ile ilgili mahkeme yeni bir karar verdi. New Mexico birinci yargı bölgesinden Yargıç Mary Marlowe Sommer’ın pazartesi günü verdiği karara göre Baldwin filmin yapımcısı olarak mahkeme tarafından yargılanmayacak.

‘Rust’ davasından ikinci karar 

Alınan karar Baldwin’in yapımcılığının davanın bir parçası olduğunu düşünen savcılar için sürpriz oldu. Savcılardan Erlinda O. Johnson, Baldwin’in yapımcı olarak sette güvenliği kontrol etme yetkisi olduğunu ve bu film setinde de ciddi güvenlik eksikliği bulinduğunu savundu.

Baldwin ise savunmasında yapım ekibinin bir üyesi olarak yaratıcı konulara dahil olduğunu, ancak işe alma ve bütçeler üstünde başkalarının yetkili olduğunu söyledi. Yargıç ise savcılığın Baldwin’in filmin yapımcılarından biri olarak net konumu hakkında kanıt sunamayacağına karar verdi.

Hakim Marlowe Sommer, hangi video kanıtlarının kullanacağı konusunda da jüriye sınırlama getirdiğini bildirdi. Sommer; jüri üyelerine, savcıların Baldwin’in sette silah kullanırken dikkatsiz davrandığı yönündeki iddialarını destekleyen videoların gösterilebileceğine karar verdi. Savcılar görüntülerde, aktörün gerekmediği halde parmağının tetikte olduğunu ve silahını ekip üyelerini yönlendirmek için bir simge olarak kullandığını söyledi. Ancak yargıç Sommer, jüriye Baldwin’in silah kullanmasıyla ilgisi olmayan videoların gösterilemeyeceğini söyledi.

Alınan karar ise, savcılığın sunmayı planladığı bazı videoların Baldwin’in kaza günündeki davranışlarına dair kanıtlar ortaya koymaktan ziyade, karakterini karalamaya yönelik olduğunu vurgulayan savunma için kısmi bir zafer oldu. Baldwin davasında jüri seçimi salı günü yapılacak büyük olasılıkla, çarşamba günü açılış konuşmaları başlayacak.

Alec Baldwin kasıtlı öldürme suçunu reddetti