Altın Portakal'da sansürlenen 'Kanun Hükmü' belgeselinin Ankara Film Festivali programına alınmaması sosyal medyada tartışma yarattı. Festival yöneticisi İrfan Demirkol bütün uyarılarına rağmen yönetmenin filmi ön jüriye izletme koşullarını yerine getirmediğini söyledi.

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sansürlenen ‘Kanun Hükmü’ belgeseli şimdi de 2 Kasım’da başlayacak 34. Ankara Film Festivali’nde Ulusal Belgesel Yarışması’na seçilmemesiyle gündemde. İddia o ki ‘Kanun Hükmü’ belgeseli festivalin yarışma seçkisine bile alınmadı. Bu da sosyal medyada sansür Ankara Film Festivali’ne de sıçradı diye değerlendirildi.

34. Ankara Film Festivali yöneticisi İrfan Demirkol iddialar karşısında “34. Ankara Film Festivali Belgesel Film Yarışması finalistleri daha açıklanmadan önce gerçek olmayan, akıl dışı, art niyetli ve maksadı sansasyon yaratmak olan bir kampanya başlatıldı. Bu süre zarfında bekledik ve açıklama yapmaya değer bulmadık. Ama ne yazık ki festival hedef gösterilmeye devam ediyor. Onur Ödülü alacak sanatçılarımıza, jüri üyelerimize yarışma filmlerinin finalistlerine ciddi bir baskı söz konusu. Tüm bunlara rağmen festival kısa, belgesel, uzun film yarışmaları, dūnya festivallerinden ödüllü filmleriyle 2-10 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılacaktır” dedi ve ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin neden festival seçkisine alınamadığını günbegün anlattı:

‘ön jüri izleyemedi, çünkü link erişime kapalıydı ve bir türlü açılmadı’

“1 Eylül 2023… ‘Kanun Hükmü’ filmi 1 Eylül 2023’te Ulusal Belgesel Film Yarışması’na başvurdu.

20 Eylül 2023… Başvurular tamamlandı. Proje koordinatörü bașvuru yapan 105 filmin teknik koşullarını inceledi. Değerlendirme sonucu 98 film, öğretim üyesi ve belgesel film yönetmenlerinden olușan bağımsız üç kişilik bir ön jürinin değerlendirmesine sunuldu.

23 Eylül 2023… Koordinatörümüz filmin yönetmeni Nejla Demirci’ye ‘Belgesel filminiz için ilettiğiniz şifreyi izleme linki kabul etmiyor. Kontrol edip doğru izleme linkini ve şifreyi iletebilirseniz seviniriz. Bilginize” diye e-mail attı.

26 Eylül 2023…  Daha önce festivalde de çalışmış ve Ahmet Uluçay’ın filmlerine can suyu olmuș görüntü yönetmeni rahmetli İlker Berke’nin cenazesinde yönetmen Nejla Demirci’ye  ‘Şifresinin açılmadığını, ön jürinin filmi izleyemediğini, acil şekilde şifre göndermesini söyledim. ‘Evet haberim var, şifreyle ilgili sizden mail gelmişti” dedi.

29 Eylül 2023… Ön jüri izleme bağlantısına yine erişemedi.

30 Eylül 2023… Bu tarihte bir de ben deneyeyim diyorum. İzleme bağlantısına hala erişim yine yok.

5 Ekim 2023… Ön jüri değerlendirmesini yaptı, 105 başvurudan yönetmelik şartlarına uyan 98 belgesel film içinden sekiz  belgesel filmi anlatım özellikleri, yaratıcılık, teknik yeterlilik, konunun özgünlü temelinde yarışmaya katılmaya değer buldu.

6 Ekim 2023…  Saat 16:01’de yönetmen Necla Demirci aradı. Açtım. ‘Ee șimdi ne olacak? Ne yapmayı düşünüyorsunuz?’ dedi. Şaşırdım, çünkü ön jüri finalistleri belirlemişti.

Sonuç olarak film ön elemeyi geçmiş, finale kalmış ve ardından yarışmadan çıkarılmış değildir. İzleme linki erişime kapalı olduğu için ön jüri filmi değerlendirememiştir. Bu nasıl sansür olabilir ya da böyle bir değerlendirme yapılabilir? Art niyetli, gerçek dışı ve hem festivalin kimliğini hem de kamuoyunu yanıltan bir tutum söz konusu. Festival emekçilerine, finalistlere, jüri üyelerine, sinema izleyicilerine büyük bir saygısızlık yapılmıyor mu?”

Demirci: Ön jürinin izleyememesi bir bahane

İrfan Demirkol’a karşı Nejla Demirci de bir açıklama yaptı ve ‘Kanun Hükmü’  belgeselinin ön jüri izlemeden seçkiye almamasını bahane olarak gördüğünü söyledi.

Altın Portakal’da bir haftalık krizin gün gün ve saat saat hikayesi