Altın Portakal’da bir haftalık krizin gün gün ve saat saat hikayesi

Biri öğretmen diğeri doktor iki KHK’lının hikayesinin anlatıldığı ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin programından çıkarılmasıyla başlayan ve bir hafta süren sansür krizi, festivalin iptal edilmesiyle sonuçlanmıştı.

Antalya’da bir haftalık krizin gün gün ve saat saat hikayesi…

Kültür Sanat 1 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Biri öğretmen diğeri doktor iki KHK’lının hikayesinin anlatıldığı ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin programından çıkarılmasıyla başlayan ve bir hafta süren sansür krizi, festivalin iptal edilmesiyle sonuçlanmıştı.

Antalya’da bir haftalık krizin gün gün ve saat saat hikayesi…

23 Eylül

Kanun Hükmü’ belgeseli, filmdeki bir kişi hakkında yargı süreci devam ettiği gerekçesiyle Altın Portakal Film Festivali yönetimi tarafından programdan çıkarıldı. Aynı gün belgeselin yönetmeni Nejla Demirci belgeselde hikayesi anlatılan kişilerin yargılanmadığını söyledi.

24 Eylül

Festivalde görev yapacak jüri üyeleri bu kararı bir sansür olarak değerlendirdi ve belgesel programa geri alınmaz ise jürilik görevini yapmayacaklarını açıkladı. Birçok sinema meslek örgütü de bu kararı destekledi. Sinemacılar Adana Altın Koza Film Festivali’nin ödül töreninde ‘Sansür’e hayır’ mesajı verip herkesi dayanışmaya çağırdı

25 Eylül

‘Kanun Hükmü’ belgeselinin görüntü yönetmeni İlker Berke hayatını kaybetti. Meslek örgütlerinden sansüre karşı güçlü bir ses yükselmeye devam etti.

27 Eylül

10Haber ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin Kültür ve Turizm Bakanlığı talimatı ve baskısıyla festivalden çıkarıldığı iddialarını gündeme getirdi. Bu iddialar DEVA Partisi milletvekili Mustafa Yeneroğlu tarafından yazılı soru önergesi olarak Kültür ve Turizm Bakanı’na sorularak konu Meclis gündemine taşındı. Aynı gün festivalin çeşitli bölümlerinde yarışacak filmlerden 29’u festivalden çekildiğini açıkladı.

28 Eylül

Saat 01.46

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek gece yarısı yaptığı açıklamada dört yıllık süreçte festivale sadece ev sahipliği yaptıklarını, festivalin işleyişine ve seçimlerine karışmadıklarını anlatan bir açıklama yaptı ve sinema emekçilerinin gayretlerine daima destek olacaklarını açıkladı.

Saat 07.30

Böcek’in açıklamasının ardından sabaha karşı Antalya Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin programa geri alındığını duyurdu.

Saat 9.51

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin FETO propagandası yaptığını iddia ederek festivali desteklemekten vazgeçtiklerini açıkladı. Böylece 10Haber’in festivalden filmin çıkarılmasında bakanlığın festivale baskı yaptığı iddiaları da dolaylı olarak doğrulanmış oldu.

Saat 13.45

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Altın Portakal Film Festivali’nde bir terör örgütünün propagandasının yapılmasına müsaade edilemez” diyerek ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin propaganda filmi olduğunu ilan etti.

Saat 14.00 

Twitter’da hashtag savaşı başladı. Sinemacılar, ki aralarında Nuri Bilge Ceylan ve Ebru Ceylan gibi isimler de vardı, ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin programa geri alınmasını Altın Portakala Sahip Çıkıyoruz hashtag’iyle destekledi. Görevi bıkakan jüri ve yarışmadan çekilen filmlerin yönetmen ve yapımcıları bu hashtag’e destek vererek tekrar festivalde olacaklarını açıkladı. Bunun üzerine daha önce CHP’li belediyelerin düzenlediği konser, festival ve sergilerin yasaklanmasını talep eden kullanıcıların başını çektiği bir kitle de yine Twitter’da Antalya Altın Fetö Festivali hashtag’iyle savunmaya geçti. 

Saat 15.00 

Festivalden kimi sponsorlar çekildiğini, kimileri de durumu dikkatlice takip ettiklerini açıkladı. 

Saat 20.31 

Antalya Altın Portakal Film Festivali yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, hakkında soruşturma başlatıldığını, kendisinin ve ekibinin can güvenliği ile ilgili endişe verici tehditler aldığını, gün boyu yaşananlar karşısında sinema sektöründen gerekli desteği göremediğini açıkladıktan sonra ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin tekrar programdan çıkarıldığını duyurdu. 

Saat 22.16 

Senarist Bir yaptığı açıklamayla Ahmet Boyacıoğlu’nu istifa etmeye çağırdı. 

Saat 23.00 

Usta yönetmen Reha Erdem’in festivalde ilk filmi ‘A Ay’ ile son filmi ‘Neandria’ya özel gösterim yapılacaktı. Erdem sansür olayından büyük üzüntü ve kaygı duyduğunu söyledi ve filmlerini bu şartlar altında festivalde göstermeyeceğini açıkladı. 

29 Eylül

Saat 00.10 

Antalya Film Forum yöneticisi Armağan Lale görevinden istifa ettiğini açıkladı: “Yaşanan son gelişmeler ışığında, sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine imkan kalmayan Antalya Film Forumu’ndaki görevimden istifa ediyorum. Böylesine bir haberi paylaşmamı gerektirecek ana geldiğimiz için çok üzgünüm. Sansüre karşı duran hem festival hem forum organizasyonundaki ekip arkadaşlarıma hem de endüstri paydaşlarına, dayanışma halinde olduğumuz herkese kalpten teşekkür ederim” dedi. 

Saat 13.00 

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanı Demet Akbağ “Bir hafta boyunca sinema konuşmak ve sinemayla iç içe olmak için kabul ettiğim, Antalya Altın Portakal Film Festivali – Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığı görevimden ayrılıyorum. Yaşanan iletişim sorunları, kriz yönetiminin yapılamaması ve ismimin dahil olmadığım olaylar içerisinde geçmesinden duyduğum rahatsızlık sebebiyle festivalde yer almayacağım” diyerek jüri başkanlığından istifa ettiğini açıkladı. 

Saat 14.29 

Jüri üyelerinden Sema Kaygusuz da “60. Antalya Altın Portakal Film Festivali jürisinden çekildim. ‘Kanun Hükmü’nün seçkiden çıkarılmasına ilişkin toplu tavrımız hiç değişmedi” diyerek hem kendisinin hem de diğer jüri üyelerinin festivalde yer almayacağını açıkladı. 

Saat 15.33 

Hükümet kanadındaysa Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adalet Bakanlığı’ndan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivalle ilgili açıklama yaptı. Bakanlık festival için tahsis edilen bakanlığa ait Antalya Spor Salonu’na dair kararı iptal ettiğini duyurdu. Spor salonu açılış ve kapanış törenlerinde kullanılıyordu. 

Saat 20.31 

Antalya Altın Portakal Film Festivali yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, hakkında soruşturma başlatıldığını, kendisinin ve ekibinin can güvenliği ile ilgili endişe verici tehditler aldığını, gün boyu yaşananlar karşısında sinema sektöründen gerekli desteği göremediğini açıkladıktan sonra ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin tekrar programdan çıkarıldığını duyurdu. 

Saat 21.45

En son 12 Eylül askeri darbesi sırasında düzenlenmeyen Antalya Altın Portakal Film Festivali, bir haftalık kriz süreci sonunda iptal edildi. Kararı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek duyurdu. Böcek “Altın Portakal siyaset üstüdür. Kimsenin siyasi emellerine malzeme ettirmeyeceğim” diyerek festivalin iptal edildiğini açıkladı. 

30 Eylül

Saat 23.30

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, iptal ittiğini açıkladığı 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ni 2023 bitmeden yapacaklarını söyledi. Sonra da “Biz Altın Portakal’ı özüne döndürdük. Festivalin yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu ile dört yıldır çalışıyoruz. Bir tek problem olmadı. Bu yıl hükümet devreye girdi, bakanlar açıklama yaptı. FETÖ dediler. Kimlerin FETÖ’cü olduğunu, kimlerin neler yaptığı Türkiye çok iyi bilir. Ben bir şehit torunuyum. Bu konularla benim üzerime, belediyeme, Altın Portakal’a gelecek hiçbir babayiğit anasından doğmadı. Öyle gelip de ucuz siyaset yapmak yok. Bana ve festivale yönelik FETÖ suçlamalarını muhataplarına aynen gönderiyorum” dedi.

1 Ekim

Saat 15.00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez Antalya Altın Portakal Film Festivali hakkında konuştu. Erdoğan meclis kürsüsündeki konuşmasında festivalin adını anmadan, “Sanat öne sürülerek milli iradeye kastedenlerin propagandasının yapılmasını kabul edemeyiz. Kültür sanat gibi insanı yücelten ortak değerlerin, insanlık ve demokrasi düşmanlarının istismar alanına dönüşmesine bizlerin karşı çıkması hayati öneme sahip” dedi.

Altın Portakal yılan hikayesine döndü: Böcek '2023 bitmeden festivali yapacağız' dediAltın Portakal yılan hikayesine döndü: Böcek ‘2023 bitmeden festivali yapacağız’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.